De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Alles over Google Chrome

Google Chrome

Google Chrome is al jarenlang de populairste browser. Sterker nog, de app heeft een marktaandeel van 65 procent. Chrome staat standaard geïnstalleerd op vrijwel iedere Android-smartphone en op deze pagina behandelen we alles dat je moet weten.

Lees verder na de advertentie.

Alles over Chrome voor Android

Google bracht Chrome in 2008 uit voor computers. De browser was destijds niet geheel vrij van fouten, maar werd geleidelijk aan steeds professioneler. In 2012 kwam de officiële Android-versie van Chrome uit. De browser is tegenwoordig immens populair en wordt maandelijks bijgewerkt met updates.

Het laatste nieuws over Chrome:

Wat is Google Chrome?

Google Chrome is een webbrowser. Je kunt er dus websites mee bezoeken, zoals de onze: androidplanet.nl. Chrome verscheen oorspronkelijk voor computers, maar inmiddels is Chrome op vrijwel ieder platform beschikbaar. De browser heeft een marktaandeel van 65 procent en is daarmee met afstand de grootste. Sterker nog, nummer twee Safari volgt op zeer gepaste afstand met slechts 15 procent.

De eerste versie van Chrome was heel minimalistisch. Sommigen vonden de browser zelfs ronduit ‘kaal’. Dit is de afgelopen jaren flink veranderd. Google rolt continu updates uit. Soms voegen deze nieuwe softwareversies grote vernieuwingen door, andere keren zijn ze subtieler. Feit blijft dat Chrome tegenwoordig ontzettend compleet is en verre van kaal aanvoelt.

google chrome eerste versie
Eerste versie van Google Chrome

Zo werkt Google Chrome

Een pluspunt van Chrome is de overzichtelijkheid. Zodra je de app opstart kom je op de thuispagina terecht. Deze kun je naar eigen wens aanpassen, maar standaard begin je met de zoekmachine van Google. Aan de bovenkant van het scherm vind je de adresbalk. Van hieruit navigeer je naar websites.

Chrome is standaard op vrijwel iedere Android-smartphone te vinden. Dit verklaart dan ook gedeeltelijk de populariteit. Daarnaast is Chrome simpelweg een hele fijne browser. De app is snel, verbruikt weinig mobiele data en zit boordevol functies. Hieronder lichten we enkele essentiële functies voor je uit.

1. Tabbladen beheren

Google Chrome kan overweg met meerdere tabbladen. Je kunt hierdoor meerdere websites tegelijkertijd openen. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld meer informatie over een bepaald onderwerp zoekt, of wanneer je ineens een ingeving krijgt. Je kunt zo veel tabbladen openen als je zelf wil. Let wel op: hoe meer tabbladen je opent, hoe slomer Chrome werkt.

2. Incognito gaan

Een andere handige functie is de incognitomodus. Hiermee kun je anoniem over het internet surfen. Je internetgeschiedenis wordt namelijk niet bijgehouden. De incognitomodus is ideaal voor wanneer je een cadeautje voor je partner zoekt, en dit graag een verrassing houdt.

3. Overal toegang tot gegevens

Waarschijnlijk gebruik je Google Chrome op meerdere apparaten, zoals je telefoon en computer. Vergeet in dat geval niet in te loggen op je account, want dan worden alle gegevens gesynchroniseerd. Denk onder meer aan internetgeschiedenis, bladwijzers en opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld op je computer hebt ingelogd bij Facebook, staat je gebruikersnaam en wachtwoord automatisch opgeslagen op je telefoon.

4. Bladwijzers aanmaken

Over bladwijzers gesproken: je hebt vast wel een website die je vaak bezoekt. In dat geval kun je deze site opslaan als bladwijzer. Op die manier hoef je alleen maar op het icoontje te tikken om ernaar te navigeren. Extra handig is dat de bladwijzers worden gesynchroniseerd tussen je Chrome-apparaten.

5. Donkere modus

Google Chrome heeft een donkere modus. Zodra je deze aanzet verandert de witte achtergrond naar zwart, en de tekst bewandelt de omgekeerde weg. De donkere modus is beter voor je ogen, helemaal wanneer je websites bezoekt in weinig daglicht. Je zet de donkere modus van Google Chrome aan via de instellingen. Kies vervolgens ‘Thema’s’ en kies ‘Donker’. Kom je er niet uit? Check dan ons uitgebreide artikel over de donkere modus van Chrome.

google chrome tips

6. Kleine databundel?

Heb je een kleine internetdatabundel, maar wil je wel graag onderweg websites bezoeken? Vergeet dan niet de Lite-versie van Chrome aan te zetten. Na activeren van deze functie worden websites ontdaan van opmaak, afwijkende lettertypen en video’s. De pagina laadt hierdoor niet alleen sneller, ook is er minder data nodig. Zo doe jij langer met je databundel.

Lees verder: Haal alles uit Google Chrome voor Android met deze 15 functies

Chrome in de schijnwerpers

Op Android Planet duiken we iedere maand dieper in een onderwerp. In april 2020 was dit Chrome. We schreven over de beste tips voor Chrome, handige extensies en over het verminderen van het werkgeheugen dat de browser nodig heeft. Wil je alle artikelen nog eens teruglezen? Neem dan een kijkje op onze pagina over het Chrome-maandthema, of klik op een van onderstaande links:

Chrome downloaden

Chrome is een app van Google, de maker van Android. Het programma staat hierdoor standaard op nagenoeg alle Android-smartphones. Heb je de app per ongeluk verwijderd, of is hij toch niet vooraf geïnstalleerd? Tik dan op onderstaande link om Chrome te dowloaden.

Download Google Chrome in Google Play (gratis)

Sneak peek

Wil je als eerste aan de slag met nieuwe functies in Google Chrome? Meld je dan aan voor het bètaprogramma, oftewel de testversie. Google probeert experimentele functies eerst uit bij mensen die zich hier vrijwillig voor hebben aangemeld.

Indien de nieuwe functie naar behoren werkt en in de smaak valt, wordt hij uitgerold naar alle Chrome-gebruikers. Bedenk wel dat de testversie mogelijk minder stabiel is: je doet immers mee aan een experiment. Tik op onderstaande link om je aan te melden:

Doe mee aan het testprogramma van Google Chrome (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?

Google Chrome archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu