De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

7 belangrijke vernieuwingen in Android 6.0 Marshmallow

Gijs Ettes
30 september 2015, 13:22
4 min leestijd
7 belangrijke vernieuwingen in Android 6.0 Marshmallow

Gisteravond maakte  Google bekend  dat de nieuwe Android-versie, 6.0 Marshmallow, vanaf volgende week voor Nexus-toestellen beschikbaar wordt. We zetten op een rijtje welke 7 vernieuwingen de update de moeite waard maken.

Lees verder na de advertentie.

De belangrijkste Android Marshmallow vernieuwingen

1. App-permissies beheren

Zonder twijfel de feature waar de meeste  gebruikers naar uitkijken, is de mogelijkheid om app-permissies te beheren in Android Marshmallow. Niet langer hoef je overal maar akkoord mee te gaan om een app te gebruiken; vanaf nu bepaal je zelf waartoe een applicatie toegang heeft. Installeer je een app, dan ga je gewoonweg niet akkoord met alle machtigingen, maar ken je per app de permissies toe op het moment dat een app deze nodig heeft.

Wil Facebook toegang tot je locatie of je contacten? Dan vraagt de app het eerst en moet jij expliciet toestemming geven. In het app-overzicht van Android Marshmallow bekijk  je per app de permissies en kun je eventueel toegang tot je locatie, microfoon op camera ontzeggen. Wel is het aan ontwikkelaars om hun apps hiervoor te optimaliseren, aangezien het intrekken van permissies nu nog tot crashes kan leiden.

2. Google Now on Tap

Google Now krijgt in Android Marshmallow een belangrijkere rol dan voorheen. Zo kun je middels Google Now on Tap een seconde op de homeknop drukken om direct extra informatie te krijgen over hetgeen op je scherm is te zien. Stel dat je Spotify luistert en Google Now on Tap gebruikt, dan toont de slimme zoekassistent relevante informatie over de artiest waar je naar luistert, zoals de laatste albums en wanneer hij in de buurt optreedt. De context van het beeld wordt gebruikt om relevante informatie te tonen. Een voorbeeld ervan in Gmail zie je hieronder.

android marshmallow vernieuwingen

3. Automatische back-ups voor apps

De nieuwe Android-versie houdt niet alleen bij  welke apps je op je toestel hebt geïnstalleerd, zodat je ze makkelijk opnieuw kunt installeren als je op een ander toestel inlogt, maar kan ook app-data opslaan  in Google Drive. Je kunt automatische back-ups instellen voor je favoriete apps, waarbij er per app een limiet van 25MB geldt. De back-ups snoepen echter niets af van de beschikbare opslag die je in Google Drive hebt. Ook worden de reservekopieën versleuteld opgeslagen.

Eindelijk kun je volledige back-ups van  je favoriete apps maken

Verder is het goed om te weten dat app-data alleen wordt opgeslagen als het apparaat niet wordt gebruikt en is verbonden met wifi. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het back-uppen invloed heeft op je accuduur of databundel. Wissel je naar een andere smartphone of tablet, dan kun je gemakkelijk volledige apps herstellen, zelfs als die buiten Google Play om zijn geïnstalleerd.

4. Langere accuduur dankzij Doze

Marshmallow introduceert ook de technologie Doze, die werkt met de sensoren van je smartphone en tablet. Als die herkennen dat een toestel voor een langere periode op de tafel ligt, wordt Doze ingeschakeld. Vervolgens krijgen apps minder vaak de mogelijkheid om het toestel wakker te maken om bijvoorbeeld de locatie op te vragen. Belangrijke meldingen, zoals notificaties en alarmen, komen tijdens de Doze-stand wel altijd door.

android 6.0 doze

Om er zeker van te zijn dat sommige apps het toestel wel wakker mogen maken, zoals WhatsApp om de connectie met WhatsApp Web niet te verliezen, kun je een app aan de  lijst ‘optimalisaties negeren’ toevoegen. Hier vind je bijvoorbeeld ook de download-app van Android; anders zou de installatie van een applicatie  tijdens de Doze-modus worden afgekapt.

5. Knippen en plakken verbeterd

Een kleine, maar fijne verbetering van Android Marshmallow is de manier waarop het besturingssysteem omgaat met het knippen en plakken van tekst. Als je in deze versie stukjes tekst selecteert, dan verschijnt er direct boven een klein menu met de opties om de tekst te knippen, kopiëren of delen. Nu moet je hiervoor nog met je vinger naar de bovenkant van het scherm gaan. Het ziet er zo uit:

knippen plakken android 6.0

6. Snelle-instellingenpaneel aanpassen

Een andere fijne vernieuwing  die Android Marshmallow brengt, is de mogelijkheid om het snelle-instellingenpaneel naar eigen wens aan te passen. Je kunt tegels verwijderen en toevoegen, en de indeling veranderen. Sinds de introductie van het snelle-instellingenpaneel in Android 4.2 (Jelly Bean) vragen Android-gebruikers al om de mogelijkheid om de knoppen aan te passen, en Google geeft daar  nu eindelijk gehoor aan.

7. Ondersteuning voor usb-c en vingerafdrukscanners

Als gebruiker zul je er niet direct wat van merken, maar voor fabrikanten is het handig dat de nieuwe Android-versie native ondersteuning voor usb-c en vingerafdrukscanners bevat. Dit was al langer bekend en het is dan ook niet verwonderlijk dat de Nexus 5X en Nexus 6P – Googles referentietoestellen voor Android Marshmallow – allebei van een usb-c-poort en een vingerafdrukscanner zijn voorzien. Usb-c maakt doorvoer van stroom en data veel sneller en zorgt ervoor dat het niet meer uitmaakt hoe je de usb-kabel in je toestel steekt.

usb-c android marshmallow vernieuwingen

Wat zijn volgens jou de beste Android Marshmallow vernieuwingen? Laat het weten in de comments.

Lees het laatste nieuws over Android 6.0

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu