Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Wat Motorola’s keuze voor Android One teweeg kan brengen

Thomas Haenen
11 september 2017, 15:23
4 min leestijd
Wat Motorola’s keuze voor Android One teweeg kan brengen
Motorola Moto Android One

Na Xiaomi lijkt nu ook Motorola aan een Android One-smartphone te werken. Dit is wat je moet weten over deze unieke Android-variant.

Lees verder na de advertentie.

Android One lijkt aan een wederopstanding bezig. Vorige week kondigde Xiaomi al aan dat het binnenkort zijn eerste smartphone met de software uitbrengt. Nu springt mogelijk ook Lenovo aan boord. Beelden van een Motorola-toestel met Android One-logo doken dit weekend op via Evan Blass, een doorgaans betrouwbare telecominsider. Dat betekent dat twee grote telecomfabrikanten het initiatief omarmen.

Blass’ foto toont enkel de achterkant van een toestel. Daarom zien we een toestel met glimmende zwarte achterkant. Aan de bovenkant zijn zowel een dubbele camera als een dubbele led-flitser te vinden. De naamloze smartphone heeft grote overeenkomsten met de onlangs aangekondigde Moto X4. Mogelijk brengt Motorola een speciale variant uit van het toestel die op Android One loopt.

Overige details over het toestel deelt Blass nog niet, maar het lijkt waarschijnlijk dat dit toestel nog voor het einde van het jaar verschijnt. Daarmee lijkt de aangepaste versie van Googles mobiele besturingssysteem eindelijk aan te slaan, in ieder geval bij fabrikanten. Maar wat betekent dat eigenlijk voor Android?

1. Wat is Android One?

Hoewel Android veruit het populairste mobiele besturingssysteem ter wereld is, zal vrijwel iedereen erkennen dat de software zijn problemen heeft. Slechts een klein deel van de gebruikers draait de nieuwste software. Zo is versie 7.0 (Nougat) op moment van schrijven op slechts 13,5 procent van alle toestellen te vinden, terwijl Google de software ruim een jaar geleden uitbracht.

Android One Nederland

Veel gebruikers missen niet alleen de nieuwe features die zo’n update brengt, maar ook kritieke beveiliging die ze beschermt tegen kwaadwillenden. Fabrikanten claimen echter dat het updaten van smartphones te tijdrovend en duur is. Om dat probleem aan te pakken, lanceerde Google in 2014 het Android One-initiatief. Samen met verschillende fabrikanten lanceerde Google goedkope, maar degelijke smartphones voor opkomende markten.

Doorgaans worden deze toestellen geplaagd door verouderde software en een groot aantal meegeleverde apps. Daarom nam Google met Android One de software voor zijn rekeningen. Alle toestellen werden geleverd met een kale versie van Android. Hoewel we de laatste jaren niet veel van Android One lijken te horen, bouwt Google het programma wel langzaam uit. In steeds meer landen zijn de toestellen verkrijgbaar.

2. Kan ik Android One-smartphones in Nederland kopen?

Eigenlijk is Android One vooral bedoeld voor opkomende markten. Dat komt vanuit de gedachte dat smartphones onderhand haast een primaire levensbehoefte zijn voor veel mensen, terwijl een degelijk toestel met een hongerloon nauwelijks te betalen is. In markten als India, Pakistan en Indonesie zijn Android One-smartphones daarom een echte uitkomt: prima hardware en software, maar toch betaalbaar.

Android One Nederland

In Nederland zijn degelijke smartphones op zich al heel betaalbaar. Fabrikanten als Wiko en Alcatel bieden Android-smartphones van zo’n vijftig euro. Voor iets meer dan 100 euro heb je al smartphones van Nokia en Motorola met de nieuwste software en een redelijk kek design. Je zou denken dat er daardoor geen ruimte is voor Android One.

General Mobile denkt daar echter anders over. De Turkse fabrikant heeft verschillende Android One-smartphones in Nederland uitgebracht, waaronder recentelijk de General Mobile GM6. Helaas maken ze niet alle beloftes van Android One waar. Ja, je kunt rekenen op de nieuwste software en snelle updates. De hardware is echter niet al te indrukwekkend voor de adviesprijs van 199 euro die de fabrikant ervoor vraagt.

3. Waarom is Android One zo belangrijk?

Met Android One krijgt Google weer meer grip op zijn eigen besturingssysteem. Dat klinkt heel raar, maar Android is in zekere zin haast onbeheersbaar groot geworden voor de zoekgigant. Iedereen mag de software in principe gebruiken. Jaarlijks verschijnen er duizenden nieuwe producten met Android van tientallen verschillende fabrikanten.

Hoewel Google goed kan opschieten met grote fabrikanten als Samsung, Huawei en Sony zijn er tal van bedrijven die op hoog tempo toestellen met verouderde software uitbrengen. Door de openheid van Android heeft Google weinig grip op wat er precies op deze smartphone staat. Het bedrijf kan geen adequate beveiliging bieden als een fabrikant weigert te updaten. Dat terwijl Google er wel op aangekeken wordt als kwaadwillenden de privégegevens van gebruikers van verouderde Android-smartphones buit maken.

Met Android One maakt Google de drempel voor fabrikanten zo laag mogelijk. Het bedrijf levert een schone versie van Android, vrij van bloatware en met snelle updates. Zo kan iedereen Android ervaren zoals Google het bedoeld heeft.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu