De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Google maakt splitscreenmodus pas in Android N beschikbaar’

Gijs Ettes
10 december 2015, 14:56
2 min leestijd
‘Google maakt splitscreenmodus pas in Android N beschikbaar’

De splitscreenmodus, die in de previewversie van Android Marshmallow zat maar uiteindelijk werd geschrapt, wordt mogelijk pas in Android N officieel beschikbaar. Met de functie kunnen gebruikers twee apps gelijktijdig  draaien.

Lees verder na de advertentie.

Android splitscreenmodus laat nog even op zich wachten

multiwindow android splitscreenmodus

Een vergelijkbare functie is op toestellen van Samsung en LG al langer beschikbaar, maar mogelijk moeten we tot Android N wachten totdat deze standaard wordt voor alle Android-gebruikers. Tijdens een vraag-en-antwoordsessie op Reddit liet het ontwikkelteam van de Pixel C-tablet weten dat de splitscreenmodus in ontwikkeling is bij Google en pas rond de release van Android N beschikbaar wordt. Laatstgenoemde volgt Android Marshmallow op en zal waarschijnlijk in het najaar van 2016 verschijnen.

De splitscreenmodus, ook wel bekend als multiwindow, is standaard niet beschikbaar in Android 6.0. Het is echter wel mogelijk om de functie handmatig aan te zetten. Hiervoor  moeten gebruikers enkele zaken in de build.prop aanpassen. Op het forum van XDA is hiervoor een stappenplan te vinden dat beschrijft welke handelingen je moet doen.

Is dat  gelukt, dan zie  je in het multitaskoverzicht een pictogram waarmee je een app aan het scherm kunt toevoegen, onder de app die op dat moment actief is.  Dat is bijvoorbeeld handig als je tijdens het bekijken van een YouTube-video snel iets wil opzoeken op het web. Je toont  dan de video op het bovenste gedeelte van het scherm en de Chrome-browser direct eronder.

Meer over de Pixel C

Tijdens de Reddit-sessie ging het Google-team ook in op vragen met betrekking tot de Pixel C. Zo kwamen we te weten dat de ‘C’ staat voor convertible en dat voor ‘Pixel’ en niet Nexus is gekozen omdat de tablet door Google zelf en niet door een derde partij is gemaakt.  Net als de eerder uitgebrachte Chromebook Pixel dus. Verder is de functie om het scherm te ontwaken door te dubbeltikken weggelaten, omdat dit een te nadelig effect op de accu heeft. Ondersteuning voor het ‘Ok, Google’-commando wordt met een toekomstige update toegevoegd. Daarnaast  zal de Pixel C dezelfde maandelijkse beveiligingsupdates krijgen als andere toestellen die op Android Marshmallow draaien.

Pixel C r

Reddit-gebruikers stelden ook  kritische vragen met betrekking tot het beperkte aantal Android-apps dat is geoptimaliseerd voor tablets. Het Google-team werkt naar eigen zeggen nauw samen met ontwikkelaars voor meer en betere tablet-apps, waarbij goede hardware (‘zoals de Pixel C’) een belangrijke aanjager is. Daar valt wat voor te zeggen, al zijn er de laatste jaren genoeg goede Android-tablets  van andere fabrikanten verschenen. Doordat smartphoneschermen groeien en de tabletmarkt verzadigd raakt, neemt de vraag naar dit soort apparaten ‘voor erbij’  echter af. Of de Pixel C daarin verandering kan brengen, valt nog te bezien.

Sinds deze week is de Google Pixel C verkrijgbaar in de Google Store. Het 32GB-model kost 499 euro, terwijl je voor de 64GB-versie 100 euro meer betaalt. Het bijbehorende keyboard is apart verkrijgbaar voor nog eens 179 euro.

Bron: Reddit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu