Zo bestuur je de smartwatch van de toekomst met je ogen

Erwin Vogelaar
22 januari 2016, 14:14
2 min leestijd
Zo bestuur je de smartwatch van de toekomst met je ogen

De smartwatch van de toekomst besturen we mogelijk met onze ogen. Een nieuw systeem maakt dit vrij wezenlijk.

Lees verder na de advertentie.

Smartwatch oogbesturing

Smartwatches hebben op dit moment fysieke knoppen en touchscreens, maar een extra hand gebruiken is helemaal niet zo praktisch. Hoe moet het dan wel? In de toekomst besturen we onze smartwatches mogelijk volledig met onze ogen. Oogbesturing is niet helemaal nieuw. Zo zijn er bijvoorbeeld systemen dat je naar een specifieke knop moet staren om deze optie te selecteren, maar dat is helemaal niet prettig voor je ogen. Een nieuw ontwikkelde methode kan de uitkomst bieden.

smartwatch oogbesturing

Het valt nog niet mee om een interface te bedenken waarbij kijken en besturen goed wordt onderscheiden. Deze nieuwe methode komt van de Universiteit van Lancaster. De onderzoekers hebben het voor elkaar gekregen om een smartwatch te besturen via oogbewegingen. Het idee is dat je een klein bewegend puntje met je oog volgt om een actie te doen. Zie het als een besturing met gebaren, maar dan voor je ogen.

Een stap achteruit

“Het horloge is ontworpen om met je ogen te besturen”, stelt onderzoeker Hans Gellersen tegenover Wired. “Dat is het hele punt waarom we van zakhorloges naar een horloge zijn gegaan, waar we alleen naar hoeven te kijken zonder dat we onze handen nodig hebben.” In die zin is de smartwatch dus weer een stap achteruit van het normale horloge, omdat we een extra hand nodig hebben.

Op dit moment werkt het systeem nog door een extra camera op het hoofd te zetten dat elke beweging van de ogen bijhoudt. Dit hoeft echter niet lang te duren. Gellersen stelt dat zodra smartwatches zelf camera’s hebben met een aardige kwaliteit, je horloge dit ook zelf kan meten. We achten de kans groot dat smartwatches vrij vlot deze camera’s krijgen voor bijvoorbeeld een snelle selfie.

Bron: Wired
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu