Het is in Nederland nu officieel toegestaan om te bellen, sms’en en logischerwijs ook te WhatsApp‘en op de fiets. Het gebruik van een smartphone op de fiets wordt ontmoedigd, maar blijft wel toegestaan.
Lees verder na de advertentie.
Dat stelt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister heeft het verbod “geen zin” en zou het voor de Nederlandse politie erg lastig te handhaven zijn. Wanneer krijgt iemand een boete, en wanneer niet? Volgens Schultz van Haegen heeft het beĂŻnvloeden van het gedrag van fietsers meer zin dan een algemeen verbod op de smartphone op de fiets.
WhatsApp op de fiets mag
Het is in sommige landen, waaronder Denemarken, vastgesteld dat bestuurders geen mobiele telefoon in de handen mogen hebben. Die wet geldt daar ook voor fietsers. “Op basis van gegevens uit andere Europese landen zie ik geen aanleiding om onze regelgeving te veranderen. Wij zetten in Nederland serieus in op gedragsverandering op een positieve manier”, aldus de minister.
Uit recent Nederlands onderzoek bleek dat het gebruik van een smartphone op de fiets bij één op de vijf ongelukken een rol speelt. Naast dat je wordt afgeleid door WhatsApp’jes en het lezen van Facebook-updates, rijdt de fietser ook maar met één hand. Hierdoor is het lastiger om in te spelen op situaties, zoals remmen als de fietser handremmen heeft, of plotseling uitwijken.
Eerder kwam de Rijksoverheid met de app Fietsmodus, waarmee het gebruik van een smartphone op de fiets wordt ontmoedigd.
Laatste nieuws over WhatsApp
- Verberg je WhatsApp-gesprekken met een geheim wachtwoord (1-12)
- Dit is waarom Android-foto’s soms lelijk zijn (en hoe je dit oplost) (28-11)
- Beveiliging: zo bescherm je WhatsApp nĂłg beter met passkeys (28-11)
- Tip: zo verstuur je een videobericht via WhatsApp (21-11)
- Back-ups van WhatsApp tellen straks mee voor Google Drive-limiet (15-11)