Steeds meer mensen stappen over van WhatsApp naar Signal, maar hoe verschillen deze apps eigenlijk van elkaar? We leggen het uit.
Lees verder na de advertentie.
WhatsApp versus Signal: dit zijn de verschillen
WhatsApp is al jaren de standaard voor het verzenden van berichten in Nederland. Toch staan er ook alternatieve berichten-apps in de Play Store, die behoorlijk op WhatsApp lijken met kleine verschillen. Denk aan Telegram of Messenger.
Het populairste alternatief is op dit moment Signal, een app die het vooral van privacy moet hebben. Maar hoe zit het verder met de functies? We zetten de verschillen en overeenkomsten met WhatsApp op een rij.
In de basis hetzelfde
WhatsApp en Signal zijn in de basis bijna hetzelfde. Je kunt chatten, bellen en videobellen met mensen die in je contacten staan, ook als groepsgesprek. De berichten worden end-to-end versleuteld, wat betekent dat niemand mee kan lezen behalve de verzenders en ontvangers van de berichten.
Je kunt in beide apps (geanimeerde) stickers en gifs sturen, reageren met een emoji door een bericht ingedrukt te houden of reageren met tekst door een berichtje naar links te swipen. Ook kun je in beide apps instellen dat je berichten na een specifieke tijd automatisch weer worden verwijderd, of aangeven dat een gestuurde foto maar één keer bekeken mag worden.
In beide apps kun je aangeven of andere gebruikers mogen zien dat jij hun berichten hebt gelezen. Zet je deze optie uit, dan zie je ook niet of de ander jouw berichtjes heeft gelezen. Beide berichtendiensten hebben een app in de Play Store, maar ook apps voor onder andere Windows of Mac.

Hier is Signal beter in
Signal is vooral interessant door de focus op privacy. Hoewel met beide apps de chats end-to-end versleuteld worden en de eigenaren van de apps dus niet meekijken, verzamelt WhatsApp-eigenaar Meta toch een hoop informatie. Zo weet Meta onder andere met wie je chat of belt, wie je contacten zijn en welke smartphone je gebruikt. Signal verzamelt deze informatie niet.
Op Signal kun je ook je telefoonnummer verbergen voor andere gebruikers. Die kunnen dan enkel met je chatten door je ingestelde gebruikersnaam in te vullen. Dat is ideaal als je wel met mensen in contact wil blijven, maar het niet prettig vindt dat ze ook direct je telefoonnummer hebben.
Hoewel je bij WhatsApp kunt instellen dat anderen niet zien dat je online bent, is dat bij Signal standaard zo. Ook kun je met Signal instellen dat de ander zelfs niet ziet dat je aan het typen bent.
Signal is daarnaast opensource, waardoor iedereen in de achterliggende code kan kijken om te zien of er niet stiekem achterdeurtjes zijn gebouwd. Dat is bij WhatsApp niet het geval.
Hier is WhatsApp beter in
WhatsApp werkt beter in combinatie met Android Auto, omdat je kunt reageren op berichten door je stem te gebruiken. Signal heeft deze optie niet. Om te reageren op een Signal-berichtje, moet je dus eerst de auto stoppen en je telefoon erbij pakken.
Ook heeft WhatsApp communities en kanalen, waardoor de app meer is dan enkel een plek om te chatten met mensen. Je kunt ook op de hoogte blijven over verschillende onderwerpen.
Meta stort zich daarnaast de laatste tijd steeds meer op AI, ook voor WhatsApp. Hoewel deze functies in Europa nog niet beschikbaar zijn, is dat maar een kwestie van tijd. Je kunt dan onder andere met chatbots praten, een chatbot uitnodigen in een groepsgesprek en stickers maken via AI. Signal lijkt deze opties voorlopig niet te krijgen.
Overstappen van WhatsApp naar Signal
Wil je de overstap maken? We leggen uit hoe de overstap van WhatsApp naar Signal werkt. Check vervolgens ons artikel met tien Signal-functies die je mogelijk nog niet kent.
- Tip: Zo verwijder je een WhatsApp-account of -gesprek (+ video!) (19 jun)
- ‘WhatsApp krijgt advertenties – grote kans dat je ze niet gaat zien’ (17 jun)
- Zie hoe je bestanden overzet naar je nieuwe Android in onze video (6 jun)
- ‘WhatsApp laat je binnenkort eindelijk deze feature gebruiken’ (4 jun)
- Met deze nieuwe functie lijkt WhatsApp nóg meer op Instagram (30 mei)