Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Samsung Galaxy Ace 4 Review: prima prestaties voor weinig geld

Wouter Nijsen
22 oktober 2014, 19:17
6 min leestijd
Samsung Galaxy Ace 4 Review: prima prestaties voor weinig geld

Reviewscore

7,5

Dat Samsung van alle markten thuis is, wisten we al. Elk jaar brengt het Zuid-Koreaanse bedrijf een heleboel  smartphones uit, zowel in het high-end-, midden- als budgetsegment. Met de Ace-serie zet het bedrijf sinds een aantal jaren relatief goedkope toestellen in de markt die voorzien zijn van prima  specificaties. Vorig jaar juli werd de derde telg in de Ace-familie uitgebracht en sinds kort kunnen we aan de slag met de Galaxy Ace 4.

Lees verder na de advertentie.

Laat ik er niet omheen draaien: de Samsung Galaxy Ace 4 is een prima toestel dat in het budgetsegment zeker niet over het hoofd gezien mag worden. Het simplistisch design ziet er strak uit, de specificaties zijn vlot en ook de accuduur is in orde. Zeker voor de beginnende en niet veel eisende smartphone-gebruiker is het toestel daarom aan te raden.

Design: eenvoudig, maar doeltreffend

Wanneer je de Galaxy Ace 4 voor het eerst uit het doosje haalt, valt het simplistische design meteen op. Net als voorgaande toestellen uit de Ace-serie is de Ace 4 voorzien van een standaard Samsung-uiterlijk en dat betekent dat hij voornamelijk uit plastic bestaat. Hoewel dit wat goedkoop aanvoelt, is de afwerking en bouwkwaliteit prima.

Galaxy Ace 4 review

De (in ons geval) witte kleur oogt strak en leidt niet te veel af. Aan de voorkant vinden we bovenaan een vga-frontcamera. Onderaan is de gebruikelijke Samsung-knop te vinden, die je kunt gebruiken om het toestel aan te zetten of om apps mee af te sluiten. Wanneer we het toestel omdraaien, springt de relatief grote cameralens in het oog. Links en rechts hiervan vinden we een LED-flitser en speaker die beide  geplaatst zijn op een gladde behuizing. Aan de rechterzijde van de Ace 4 vinden we alleen de powerknop, de linkerzijde biedt plaats voor de volumeknoppen. Bovenaan bevindt zich de hoofdtelefoon-aansluiting en onderaan de micro-USB ingang voor het aansluiten van de oplader.

Met 121 bij 63 bij 11 millimeter lijkt de Ace 4 wat afmetingen betreft ontzettend op zijn voorganger, al is hij iets dunner en zwaarder. Het toestel is absoluut niet het slankste model op de markt, maar je hebt nooit het gevoel een dik toestel in je hand te hebben. De telefoon  ligt lekker in de hand en voelt stevig en prettig  zwaar aan. Door de plastic achterkant van het toestel te verwijderen, heb je toegang tot  de sim- en micro-sd-sleuf. Het was misschien handiger geweest als deze direct bereikbaar waren zonder het toestel uit elkaar te hoeven halen, maar echt storend is het niet.

Scherm: niet indrukwekkend

Samsung heeft niet voor een nieuw scherm gekozen, want het display van de Galaxy Ace 4 is nagenoeg dezelfde als dat van zijn voorganger. Dit betekent 4 inches met een resolutie van 800 bij 480 pixels. Hierdoor ogen beelden op de Ace 4 niet bijzonder scherp en met name video’s ogen wat korrelig.

Galaxy Ace 4 review

Het scherm is eigenlijk precies wat je van een budgettoestel zou verwachten: voor de meeste smartphone-gebruikers zal het prima voldoen, maar de veeleisende Android-gebruikers zullen merken dat het scherm  tekortschiet. Uiteraard is het belangrijk om niet te vergeten dat Samsung zich met de Ace 4 niet richt op de high-end markt, maar het scherm zal desondanks weinig mensen wegblazen.

Hardware: kleine wijzigingen, niet wereldschokkend

Samsung heeft aan de interne hardware aan  aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. De Ace 4 wordt aangestuurd door een vlotte 1,2GHz quadcore-processor en wordt bijgestaan door  1GB aan werkgeheugen. Het toestel is capabel genoeg om meerdere applicaties naast elkaar te draaien, maar bij vooral zwaardere apps krijgt het toestel lastig. Met het alledaagse gebruik hebben we echter nooit rare haperingen of vertragingen gemerkt, dus de Ace 4 houdt zich wat dat betreft prima staande.

Daarnaast wordt het toestel geleverd met 8GB aan opslagruimte, waarvan 3GB voor het systeemgeheugen gereserveerd is. Hierdoor blijft er – wanneer je de Ace 4 voor het eerst aanzet – slechts 5GB aan ruimte over. Met een geheugenkaartje kun je de opslag uitbreiden (tot maximaal 64GB) en dat is wat ons betreft geen overbodige luxe.

De Galaxy Ace 4 wordt in Nederland door de meeste winkels en webshops standaard geleverd met 4G-ondersteuning, wat het toestel dus voldoende toekomstbestendig maakt. In deze prijsklasse vind je niet enorm veel toestellen die 4G ondersteunen.

Software en camera

De Samsung Galaxy Ace 4 draait uit de doos Android 4.4.4 (KitKat) met daaroverheen de bekende TouchWiz Essence-schil. Deze skin is een versimpelde versie van TouchWiz en is met name een stuk lichter.  Hierdoor hebben we tijdens onze tests nooit het gevoel gehad dat het toestel wordt vertraagd. Het navigeren door de menu’s verloopt vrijwel altijd soepel en apps worden vlot geopend. In tegenstelling tot veel andere smartphonefabrikanten heeft Samsung er in dit geval niet voor gekozen om het toestel vol te proppen met bloatware. Daarentegen is er de GALAXY-app, een soort verzamel-applicatie, waarmee je zelf kiest welke Samsung-applicaties (zoals ChatON) je wilt installeren.

Waar we wel tegenaan liepen, waren irritante foutjes in een aantal apps. Vooral bij het afspelen van video’s in  bijvoorbeeld de Netflix- en RTL XL-app merkten we een aantal bugs en crashes. Ook haperen video’s soms, waardoor stukken werden overgeslagen. Het is onduidelijk of dit ligt aan de apps zelf, of dat Samsung het toestel te weinig heeft geoptimaliseerd.

Natuurlijk mogen we de camera niet onvermeld  laten. De Galaxy Ace 4 is voorzien van een 5 megapixel-camera aan de achterzijde en een vga-frontcamera aan de voorzijde. Kiekjes zien er – zoals je op de bovenstaande foto’s ziet opvallend degelijk uit en vallen zeker niet tegen. Dit geldt echter alleen voor foto’s die overdag zijn geschoten en dus veel licht bevatten. In het donker is de camera van aanzienlijk minder kwaliteit  en absoluut geen aanrader. Foto’s zien er korrelig uit en met name de kleuren ogen wat uitgewassen.

Video’s schiet de Galaxy Ace 4 met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde: video’s in situaties met veel licht komen aanzienlijk beter tot hun recht dan in het donker.

Accuduur: ongeveer anderhalve dag

De batterij van de Galaxy Ace 4 heeft een capaciteit van 1900 mAh en presteert vergelijkbaar met de meeste andere budgettoestellen. Bij normaal gebruik zul je ongeveer anderhalve dag uit het toestel kunnen halen. Wanneer je graag filmpjes bekijkt en spelletjes speelt, moet de Ace 4 al aan het einde van de dag aan de oplader. Wel geeft Samsung de mogelijkheid om een energiebesparende modus in te schakelen, zodat je langer met een acculading kan doen. De interface wordt hiermee geheel in grijstinten weergegeven en dat scheelt enorm.

De Ace 4 verandert als het ware in een ‘dumbphone’ waarmee je vervolgens alleen kunt bellen, sms-en en browsen. Gelukkig zijn nog wel simpele apps zoals Google+ en Twitter te gebruiken. De energiebesparende modus is handig wanneer je gedurende een lange periode het toestel niet kan opladen, maar voor dagelijks  gebruik raden we je aan om met de normale weergave-instellingen  te werken.

Conclusie

We zijn positief en toch enigszins verrast over de Samsung Galaxy Ace 4. Het toestel voelt stevig aan en is prima afgewerkt. De prestaties van de interne hardware zijn prima en het feit dat de Ace 4 standaard Android 4.4.4 draait is een fijne bijkomstigheid. De interface is erg overzichtelijk en dat Samsung ervoor heeft gekozen om niet alle eigen apps op het toestel te installeren, is wat ons betreft een uitstekende keuze. De Galaxy Ace 4 zal niemand wegblazen maar dat is – gezien de prijs van circa 180 euro – ook niet de intentie van Samsung. Er is daarentegen ervoor gekozen om de Ace 4 als een simplistisch en goed functionerend toestel in de markt te zetten en daar is het Zuid-Koreaanse bedrijf wat ons betreft in geslaagd.

Samsung Galaxy Ace 4 kopen

Hieronder vind je de beste aanbiedingen om de Samsung Galaxy Ace 4 te kopen. Deze worden dagelijks bijgewerkt, zodat je zeker weet dat je nooit te veel betaalt.

→ Samsung Galaxy Ace 4 (4G) (Meer info / Bestellen)

Samsung Galaxy Ace 4

Samsung Galaxy Ace 4 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy Ace 4 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Ace 4
Samsung Galaxy Ace 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu