De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Samsung Galaxy Tab S Review: toptablet met prachtig scherm

Gijs Ettes
23 juli 2014, 13:30
6 min leestijd
Samsung Galaxy Tab S Review: toptablet met prachtig scherm

Reviewscore

8,5

Vorige maand konden we al aan de slag met de Galaxy Tab S, Samsungs eerste super-amoled tablet sinds 2011 die beschikbaar is als 8,4 inch en 10,5 inch-model. Onze eerste indruk van de spirituele opvolger van de Galaxy Tab 7.7 was erg goed en inmiddels hebben we het grootste model uitgebreider aan de tand kunnen voelen. De Tab S is zonder twijfel één van de beste tablets die Samsung ooit heeft uitgebracht; in deze review lees je waarom.

Design: dun en licht

galaxy tab s review

De high-end tablets die Samsung tot nu toe in 2014 heeft uitgebracht, kenmerken zich door een groot display, een relatief laag gewicht en een enorm slank profiel. Dat is bij de Galaxy Tab S 8.4 en Tab S 10.5 niet anders. Zo meet het 8,4 inch-model slechts 125,6 bij 213 bij 6,6 millimeter en is het gewicht met 294 gram aanzienlijk lager dan dat van de kleinere iPad Mini Retina. De 10,5 inch-versie is als verwacht zwaarder (465 gram), maar even dun als zijn kleinere broertje. Gecombineerd met het gewicht zorgt dit ervoor dat je beide tablets gemakkelijk langere tijd kunt vasthouden, zonder dat je arm moe wordt. In het geval van de Tab S 8.4 kun je bovendien ontspannen met twee duimen typen als je de dunne tablet in portretmodus houdt.

Putjesmotief
De Galaxy Tabs kennen twee opvallende overeenkomsten met de Galaxy S5. Zo is er een vingerafdrukscanner geïmplementeerd in de homeknop en heeft de achterzijde hetzelfde putjesmotief. Van dat laatste waren we bij de S5 al niet zo gecharmeerd: het geeft de dure smartphone een goedkope, kitscherige look die het apparaat niet verdient. We hadden liever gezien dat de Galaxy Tab S dezelfde achterklep van kunstleer had gehad als de Galaxy Tab Pro of Galaxy Tab Pro 12.2, maar wellicht was de adviesprijs dan hoger uitgevallen.

galaxy tab s design

Aan de achterzijde is – in tegenstelling tot de S5 – geen hartslagmeter te vinden, al hadden we daar ook niet op gerekend. Wel vind je er twee ronde dopjes waarin je de apart verkrijgbare book- of flipcase klikt. De elegante cases zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en voelen stevig aan, maar dat mag ook wel voor de prijs (respectievelijk 60 en 30 euro).

Scherm: beter dan ooit

galaxy tab s release

Bij de presentatie van de Galaxy Tab S lag de nadruk vooral op het verbeterde scherm van de tablet en na een uitgebreide praktijktest kunnen we concluderen dat dit niet zonder reden is. Het display is scherp en helder, waardoor het in direct zonlicht ook nog goed afleesbaar is.

Met 2560 bij 1600 pixels is de schermresolutie hoog, zodat foto`s, video`s en ook uitgezoomde websites perfect tot hun recht komen. Vooral bij het 8,4 inch-model is dat bijzonder: we hebben niet eerder tablets van dit formaat gezien met zo`n scherp display.

galaxy tab s 10.5

Daarnaast is het super-amoled scherm bijzonder contrastrijk en toont het een groter palet aan kleuren dan traditionele lcd-displays, wat vooral bij fotografie handig is. Als doorsnee gebruiker heb je er profijt van bij het bekijken van foto`s en video`s. Er zijn daarnaast schermmodi als AMOLED Cinema en AMOLED PHOTO in te schakelen die de witbalans en verzadiging optimaliseren voor specifieke situaties.

De kijkhoeken zijn uitstekend en er wordt veel detail getoond. Bovendien past het scherm zich automatisch aan als je tussen een lichte en een donkere omgeving wisselt. Of je nu op de bank een film kijkt of in bed een digitaal boek leest, het display wekt steeds weer indruk.

Hard- en software: weinig verrassingen

galaxy tab s foto

Als gezegd zijn beide versies van de Galaxy Tab S nagenoeg identiek. Allebei hebben ze een octacore-processor aan boord, 3GB aan werkgeheugen en 16GB aan uitbreidbare opslagruimte. Qua prestaties zit het wel snor met de Tab S. Het swipen door de menu`s, het starten van meerdere apps in Multi Window en het spelen van de meegeleverde game Asphalt 8 verloopt doorgaans soepel en haperingen zijn minimaal.

Ook het starten van veelgebruikte apps als de camera, browser en Hancom Office (een volwaardig office-pakket) gaat vlot. Standaard is er 16GB aan opslagruimte aan boord en het einde daarvan komt al snel in zicht, zeker als je veel apps en video`s downloadt. Gelukkig is de opslag tot maximaal 128GB uit te breiden met een micro-sd-kaartje.

Galaxy Tab S onthuld

SideSync
Een toffe softwarematige toevoeging is SideSync 3.0, die het mogelijk maakt om inkomende telefoongesprekken op je Samsung-telefoon op te nemen met de Tab S. Dat is handig als je de tablet bij de hand hebt, maar je smartphone in een andere kamer aan de oplader hangt. Daarnaast kun je met SideSync gemakkelijk bestanden uitwisselen tussen de telefoon en tablet door iconen en files eenvoudigweg naar de telefoon te slepen. Houd er wel rekening mee dat de app alleen werkt met Samsung-apparaten.

Meerdere profielen
Dankzij de implementatie van de vingerafdrukscanner kun je meerdere profielen instellen, zodat elke gebruiker zijn eigen omgeving heeft op de tablet. Verder is er een met Kids Mode een veilige omgeving voor kinderen met leuke games en krijg je gratis abonnementen op de betaalde functies van Evernote, Dropbox, Box en Marvel. Dankzij de samenwerking met Kindle krijg je maandelijks een gratis e-book en heb je toegang tot een grote bibliotheek met gratis boeken. Deze zogenoemde Galaxy Gifts zijn niet voor iedereen even interessant, maar het aanbod is groot waardoor er vast wel iets bij zit waar je wat aan hebt.

Camera en accuduur

Beide Galaxy Tabs beschikken over een 8 megapixel-camera en 2,1-megapixel-frontcamera die voor een tablet redelijk presteren. Videogesprekken voeren gaat soepel in hd en ook selfies ogen redelijk scherp. De kiekjes die je met de camera aan de achterzijde schiet, tonen meer detail, al hoef je je compactcamera nog niet van de hand te doen. Vooral in situaties met weinig licht is veel ruis zichtbaar en daar kan ook de led-flitser niets aan veranderen. Toch tillen we er niet zwaar aan: wie fotografeert er immers regelmatig met een tablet?

Qua accuduur scoren beide tablets nagenoeg hetzelfde. De 8,4 inch-versie heeft een 4900 mAh-accu, terwijl het grotere model het doet met een 7900 mAh-accu. Bekijk je video’s, dan houden ze het tussen de 11 en 12 uur uit; wat ons betreft ruim voldoende. De standby-tijd is uiteraard een stuk langer en dankzij de extra spaarstand, die we kennen van de Galaxy S5, flink op te rekken. De modus schakelt minder belangrijke processen uit en maakt het display zwart-wit, zodat je met een volle accu in theorie nog weken vooruit kunt. Dat is vooral bij een telefoon handig, maar over de implementatie op de Tab S hoor je ons niet klagen.

Conclusie

samsung galaxy tab s review

Onze indruk van de Galaxy Tab S is erg goed. Stiekem geven we de voorkeur aan het 8,4 inch-model dat hetzelfde scherpe display biedt en dezelfde snelle specs als zijn grotere broer. Met 399 euro is het Android-toestel echter een stuk gunstiger geprijsd en door het lage gewicht is de tablet gemakkelijk mee te nemen.

Ook op het gebied van software zit de Tab S goed in elkaar, al is de echte blikvanger natuurlijk het prachtige amoled-scherm. Gezien de kwaliteit ervan vragen we ons af waarom we zo lang hebben moeten wachten op een nieuwe tablet met een dergelijk display. We zeiden het al eerder en zeggen het opnieuw: met de Tab S heeft Samsung de lat voor de concurrentie én zichzelf een stuk hoger gelegd.

Galaxy Tab S kopen

Beide versies van de Galaxy Tab S zijn nu verkrijgbaar. We hebben de beste aanbiedingen van dit moment hieronder voor je op een rijtje gezet.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Tab S 10.5
Samsung Galaxy Tab S 10.5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu