Samsung Galaxy S5

8,5

Let op: De Samsung Galaxy S5 is tegenwoordig zwaar gedateerd en daarom nog maar beperkt verkrijgbaar. Wie op zoek is naar een nieuwe Android-smartphone doet er waarschijnlijk verstandig aan te gaan voor een recenter model. Uitstekende alternatieven zijn de meest recente opvolgers van het toestel, de Samsung S10 uit 2019 en Samsung S20 uit 2020.

Alles over de Galaxy S5: Samsungs topmodel van  2014

De Galaxy S5 is het vlaggenschip van Samsung van  2014. Het toptoestel volgde  de mateloos populaire Galaxy S4 op die Samsung in april  2013 uitbracht. De Galaxy S5 heeft een 5,1 inch super-amoled full-hd-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, een 2,5GHz quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen, 16GB of 32GB aan opslagruimte en een 16 megapixel-camera waarmee video’s in 4K kunnen worden geschoten.

Daarnaast is hij stof- en waterbestendig, voorzien van een veilige vingerafdrukscanner om het toestel te ontgrendelen en een hartslagmeter, waarmee je je fysieke gesteldheid in kaart brengt. Er is ook een kleinere versie, genaamd de Galaxy S5 Mini. Tevens is er een  model met 4G+, de Samsung Galaxy S5 Plus. Lees tot slot meer over het Samsung-vlaggenschip van 2015, de Samsung Galaxy S6.

Lees verder na de advertentie.

De Galaxy S5 in vogelvlucht

De Samsung Galaxy S5 is een populaire Android-smartphone, wat vooral komt door de goede specs van het toestel en de handige toevoegingen die Samsung heeft gedaan. Hieronder hebben we de belangrijkste features van de S5 op een rijtje gezet.

  • Stof- en waterbestendige behuizing
  • Prachtig 5,1 inch-scherm (super amoled) met full-hd-resolutie
  • Voorzien van vingerafdrukscanner en hartslagmeter
  • Lange accuduur en prima energiebesparende stand

Design

galaxys5-2040-8_verge_super_wide

De S5  is 8,1 millimeter dik, 142 millimeter hoog en 72,5 millimeter breed. Dat is net iets dikker, hoger en breder dan zijn voorganger. Ook het gewicht van de Galaxy S5 is toegenomen, van 130 gram van de Galaxy S4 naar 145 gram voor het vlaggenschip van 2014.

De Galaxy S5 behoudt het kenmerkende design van de Galaxy S4, alleen de achterzijde is geheel anders. De achterkant is voortaan voorzien van een soft-touch materiaal dat Samsung “modern glam” noemt. De achterkant lijkt daarbij op het materiaal dat Google en Asus voor de Nexus 7 uit 2012 gebruikten. Verder is het ontwerp net wat rechthoekiger en voor het eerst stof- en waterbestendig.

De Galaxy S5 is beschikbaar in het zwart, wit, blauw en goud. De nieuwe meer stroeve achterkant moet de kritieken over een glimmende plastic achterkant sussen. De achterkant kan, net als vorige Samsung-smartphones, nog steeds worden verwijderd. Lees voor diverse handigheidjes ons overzicht met de 11 beste Galaxy S5 tips.

Software

De Galaxy S5 beschikt uiteraard over de laatste versie van Android  met daaroverheen Samsungs TouchWiz-skin. Veel Samsung-apps hebben een make-over gekregen, waaronder de S Health-app waarmee je jouw (sport)activiteiten – in combinatie met de hartslagmeter – bijhoudt. Ook het instellingen-menu heeft een flinke make-over gekregen, met ronde icoontjes die je naar specifieke onderdelen van de instellingen wijzen.

De menu’s zijn onder andere minder druk en ook het noficatiecentrum is overzichtelijker geworden. Hoewel het aantal Samsung-apps niet is uitgebreid,  neemt de Galaxy S5 software maar liefst 8GB van de opslagruimte in. Dat blijkt uit verschillende hands-on-sessies, waaronder ook onze Galaxy S5 review. Dit betekent dat bij de 16GB-versie van de Galaxy S5 meer dan de helft van de opslagruimte door TouchWiz en zijn bijbehorende apps wordt ingenomen. De 32GB-variant van het toestel of een flinke micro-sd-kaart bevelen we dan ook aan. Zeker als je van plan bent om je favoriete liedjes, video’s en apps op het toestel te zetten.

Meer over de Galaxy S5 vingerafdrukscanner

galaxy s5 1

In navolging van de iPhone en andere concurrenten heeft ook de Galaxy S5 een vingerafdrukscanner. Door in het begin acht keer met je vinger over de thuisknop te vegen herkent de scanner voortaan jouw afdruk. De scanner kan in totaal drie afdrukken herkennen. Je kunt met jouw afdruk ook betalingen doen via PayPal en een speciale privéomgeving op de smartphone bereiken. Of er nog andere betaalsystemen of apps worden toegevoegd, wil Samsung nog niet zeggen, maar lijkt wel aannemelijk.

Hartslagmeter en Download Booster

galaxy s5 5

De S Health-app maakt op de S5 een terugkeer, maar kent naast een stappenteller en calorieënteller ook een hartslagmeter. Daarvoor hoef je alleen maar je vinger op de achterkant van het toestel te houden en de applicatie toont binnen enkele seconden je hartslag. Dit moet in combinatie met de smartwatches van Samsung, waaronder de Gear 2, een nuttige functie zijn.

De Galaxy S5 introduceert ook Download Booster. Wanneer je deze functie activeert, kun je bestanden downloaden via wifi én  je  dataverbinding. Hiermee haal je veel sneller downloads binnen, al vergt dat wel aanzienlijk  meer van je accu. De Galaxy S5 ondersteunt ook alle 4g-netwerken over de hele wereld. Tot slot kan de accuduur dankzij de energiebespaarmodus flink worden opgerekt; het scherm schakelt in deze modus over naar zwart-wit en alleen belangrijke apps, de telefoon en de browser zijn nog te gebruiken.

De vernieuwde Galaxy S5 camera

De 16 megapixel-camera beschikt over een nieuwe chip voor de verwerking van beelden, waardoor deze binnen 0,3 seconden worden scherpgesteld. Daarmee stelt Samsung de snelste autofocus ooit te hebben. De camera-app van de Galaxy S5 is tevens onder handen genomen waardoor het bewerken van foto’s een stuk gemakkelijker is geworden. Aan de voorzijde bevindt zich een 2,1 megapixel-camera voor het voeren van videogesprekken.

Ook is er een nieuwe hdr-feature, die we al kennen van de fotocamera, voor de videocamera beschikbaar. Hierdoor worden zowel de lichte als donkere gedeeltes van een video extra gedetailleerd in beeld gebracht. Volgens Samsung is het de eerste hdr-functie voor een videocamera. Een andere fijne toevoeging is de mogelijkheid om video’s in 4K te schieten. Deze scherpe filmpjes speel je vervolgens probleemloos af op een televisie die 4K ondersteunt.

Stof- en waterbestendig

galaxy s5 3

Verder is de smartphone geheel stof- en waterbestendig. Aan de onderkant bevindt zich een klepje waarmee de micro-usb-poort wordt beschermd tegen vuil en water. De Active-versie van de Galaxy S4 is ook geheel stof- en waterbestendig, en beschikt over hetzelfde beschermingsklepje aan de onderzijde. Een plons in de wc zal dus niet meer een kapotte telefoon betekenen.

Ook is een nieuwe versie van Samsung Knox aanwezig, de beveiligingssoftware van Samsung. Samsung zet hoog in met Knox, dat volgens het bedrijf één van de belangrijkste features van de Galaxy S5 is en ervoor zorgt dat je veilig over het web kunt surfen en apps kunt downloaden. Een speciale kindvriendelijke modus (Kid Mode) beperkt de toegang tot specifieke secties van de smartphone.

Conclusie Samsung Galaxy S5 review

De Samsung Galaxy S5 is een enorm veelzijdig toestel met een aantal fijne verbeteringen. Zo is het display helder en voorzien van betere kijkhoeken, is het design stof- en waterbestendig en de camera functioneler dan ooit. Ondanks dat het toestel grotendeels uit plastic bestaat, voelt het stevig en high-end aan. Daarbij hapert de smartphone nergens, zelfs niet als je veel apps, games en andere processen tegelijkertijd draait. Wat we in de praktijk echter het fijnste vinden is de opgeruimde interface. TouchWiz is nog steeds een kermis van kleuren, maar instellingen en apps rangschikken of de interface tweaken is zo gepiept. Er zijn nog steeds enorm veel functies die vast niet iedereen gaat gebruiken, maar je kunt ze nu in ieder geval verbergen of elders onderbrengen. Twee features die minder lekker uit de verf komen, zijn de vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Eerstgenoemde kun je weliswaar op veel verschillende manieren gebruiken, maar de scanner met één hand bedienen is vrijwel onmogelijk. De hartslagmeter is wat ons betreft een gimmick die weinig toevoegt aan de functionaliteit van de smartphone. Gelukkig onderscheidt het toestel zich met een uitstekende accuduur die dankzij de spaarstand flink is op te rekken. De Galaxy S5 scoort op de belangrijkste punten en is daarmee een toptoestel dat de strijd met de concurrentie gemakkelijk aankan.

→ Meer lezen? Check onze uitgebreide Galaxy S5 review!

De Samsung Galaxy S5 met sim only abonnement

De Galaxy S5 kan je alleen nog los kopen en combineren met een sim only abonnement. Dat heeft een aantal voordelen, waaronder het niet vastzitten aan een zogenaamde BKR-registratie.

Daarnaast heb je met sim only de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je hebt lagere maandlasten en veel sim only providers (aanbieders) bieden de mogelijkheid je abonnement maandelijks aan te passen. Check alle sim only abonnementen in onze sim only vergelijker en scoor de beste deal.

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Samsung Galaxy S5

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu