Beste gadgets van 2016: Oral-B Genius 9000 review

Thomas Haenen
16 december 2016, 19:15
4 min leestijd
Beste gadgets van 2016: Oral-B Genius 9000 review

Reviewscore

7,5

Android Planet duikt de komende tijd in de wereld van de slimme apparaten. Vandaag: de Oral-B Genius 9000, een elektrische tandenborstel die je met een app slimmer laat poetsen.

Lees verder na de advertentie.

Oral-B Genius 9000 review

De mobiele telefoon is al lang niet meer het enige stukje slimme elektronica in je huis. Van camera’s in je koelkast tot gloeilampen die je met je smartphone aanstuurt, fabrikanten doen er alles aan om de techniek in je huis slimmer te maken. Maar zijn het geinige gadgets of intelligente apparatuur die je leven beter maakt? Android Planet heeft de afgelopen weken uitvoerig getest met deze apparaten en neemt de zin en onzin ervan met je door. Deze keer bespreken we de Oral-B Genius 9000, een slimme tandenborstel.

Wat vervangt het?

Bij zowat elke drogisterij of supermarkt vind je al een tandenborstel voor ongeveer een euro. Elektrische tandenborstels, waarmee je harder, preciezer en beter kunt poetsen zijn te vinden voor een paar tientjes oplopend tot meer dan honderd euro. Deze Genius 9000 is één van de prijzigere modellen, met een adviesprijs van 179 euro. Wel krijg je op moment van schrijven 60 euro retour met een tijdelijke cashback. Dat is nog altijd ruim honderd keer duurder dan het absolute instapmodel, als we even puur naar de prijs kijken.

Oral-B Genius 9000 review

Wat is er beter?

Laten we eerlijk zijn: de meeste van ons klooien maar wat aan met een tandenborstel. We hebben het idee dat we goed en gestructureerd poetsen, maar dat gaat lang niet elke dag goed. Uiteindelijk is het de tandarts die je twee keer per jaar vertelt of je tevreden mag zijn met je poetsgedrag. Dat moet slimmer kunnen, dachten ze bij Oral-B. De Genius 9000 is een slimme tandenborstel die sinds enkele maanden in Nederland verkocht wordt.

Slim, want hij kan je vertellen of je al je tanden genoeg aandacht geeft tijdens het poetsen. Daarvoor gebruik je een smartphone en de Oral-B-app. De smartphone plaats je met een meegeleverde houder met zuignap op de spiegel, op tandhoogte. Vervolgens krijg je tijdens het poetsen in de app te zien welke tanden wat meer liefde verdienen. Het doel is om in de vier hoeken van je mond een poetsscore van 100 procent te behalen; lukt je dat binnen twee minuten, dan krijg je na het poetsen een mooie score.

Social media en trofeeën

Het moet gezegd worden: het zorgde er wel voor dat we ons meer bewust waren van ons poetsgedrag dan ooit. De app helpt je om gestructureerd en regelmatig te poetsen, en na een paar dagen ging het behalen van een score van 100 procent steeds makkelijker. Overigens beschikt de app over allerlei gimmicks die je moeten motiveren, al zullen die niet bij iedereen bevallen. Zo kun je je poetsscore delen via social media en zijn er trofeeën te behalen door meerdere dagen goed te poetsen.

Daarnaast is de Genius 9000 ook gewoon één van de beste elektrische tandenborstel van dit moment. Had je hiervoor een handtandenborstel, dan zul je al gauw merken dat je met een elektrisch model een stuk beter borstelt. Is het een upgrade vanuit een goedkopere elektrische tandenborstel, dan valt de extra kracht al gauw op. De Genius 9000 borstelt zo hard dat het haast voelt alsof flossen niet meer nodig is. Een felle lichtring kleurt rood als je té hard borstelt, ook handig. Bovendien wordt de Oral-B geleverd met verschillende borstels: de één is meer om te flossen, de ander zorgt voor een glanzende smoel.

Oral-B Genius 9000 review

Wat is er slechter?

Om van de app gebruik te maken, moet je de tandenborstel via bluetooth aan je smartphone koppelen. Zoals bij vrijwel elk bluetooth-product gaat dat niet altijd even soepeltjes: wij moesten het proces zo’n vier keer doorlopen voor de koppeling slaagde. Wellicht heb je geluk en gaat het bij jou soepel, maar bij pech ben je toch al gauw een half uurtje bezig met instellen. Een lichtpuntje: je hoeft het proces maar één keer te doorlopen.

Daarnaast vereist de app dat je keurig stil blijft staan tijdens het poetsen, met je gezicht gericht op de smartphone in de houder. Dat komt aardig nauw: draai of schuif je een beetje, dan wordt de positie van de borstel gelijk niet goed geregistreerd. Meestal ging dat goed, maar het blijft uiteindelijk net wat meer gedoe dan een tandenborstel gebruiken zónder app. Je moet er maar net zin in hebben in de ochtend.

Conclusie Oral-B Genius 9000 review

De Oral-B Genius 9000 doet precies wat hij moet doen: je bewust maken van je poetsgedrag, én het verbeteren. Het klinkt als een gimmick, maar de ondersteuning die wordt geboden is precies gericht genoeg om daadwerkelijk nuttig zijn. Wel is het allemaal relatief tijdrovend: even ‘s ochtends snel je tandenborstel gebruiken zit er niet in. Als je het goed wil doen: stop je smartphone in de houder, open de app en blijf recht voor de spiegel staan. Met de stralende glimlach die het je oplevert maak je je omgeving én je tandarts echter een stuk blijer.

Oral-B Pro Genius 9000 kopen?

Interesse in de Oral-B Genius 9000? Je kunt deze slimme tandenborstel bestellen bij verschillende webwinkels, waaronder Coolblue. Bekijk voor meer slimme elektronica ook ons overzicht van de beste gadgets van 2016.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu