Samsung Galaxy A3 Review: design boven hardware

Redactie
10 maart 2015, 17:19
4 min leestijd
Samsung Galaxy A3 Review: design boven hardware

Reviewscore

6

Samsung heeft met de Galaxy A3 een aantrekkelijke kleine smartphone geïntroduceerd, die net wat meer biedt dan de meeste budgetmodellen en helaas ook meer kost dan directe concurrenten.

Lees verder na de advertentie.

De Galaxy A3 is het budgetmodel uit de nieuwe premium A-lijn van Samsung. Deze lijn kenmerkt zich door het gebruik van een aluminium frame, net als de Galaxy Alpha.  De adviesprijs van 300 euro is voor een budgetmodel toch nog aan de hoge kant, waardoor de Galaxy A3 veel concurrentie heeft. Op welke punten scoort Samsung met zijn nieuwe compacte smartphone?

Scherm en design

De Galaxy A3 is voorzien van een 4,5 inch-scherm, waar sommigen bij zweren. Door het 4,5 inch-scherm is het voor de gebruiker mogelijk om met zijn of haar duim zonder moeite de linker bovenhoek te bereiken. Veel consumenten  waarderen de mogelijkheid om hun smartphone met één hand te bedienen. De resolutie is echter vrij laag: 960 bij 540 pixels. Door het ietwat kleine scherm zie je niet direct individuele pixels, maar is het ook niet zo scherp als een hd-scherm met een resolutie van 720p. Het scherm is wel helder, wat de kijkhoeken en algehele kwaliteit ten goede komt.

a3-1

Aan de onderzijde is de ovale homeknop van Samsung te vinden. Ook biedt de Galaxy A3 ruimte voor een multitask- en terug-knop, die oplichten zodra het scherm wordt ingeschakeld. Het is fijn dat Samsung de multitaskknop gebruikt, mede omdat het multitasksysteem binnen Android een prominente rol heeft gekregen. Het design is daarnaast gelijk aan dat van zijn grotere broers, de Galaxy A5 en Galaxy A7.

a3-5

De achterkant is gemaakt van kunststof en voelt stevig aan. De cameralens steekt een beetje uit, waarbij aan de linkerkant een flitser te vinden is. Aan de rechterkant zie je de vierkante speaker. De uitstekende cameralens geeft een leuk effect aan de achterkant, maar het zorgt er ook voor dat de smartphone niet altijd even stabiel ligt op een platte ondergrond.

a3-3

Het belangrijkste kenmerk van de Galaxy A3 is het aluminium frame. Omdat je het frame altijd vasthoudt, voelt de smartphone stevig aan. Ook de knoppen geven genoeg feedback, waarbij de powerknop aan de rechter zijkant te vinden is. Hier biedt het toestel ook plaats voor een sim- en micro-sd-kaart. Aan de onderkant is de micro-usb-ingang en ingang voor de koptelefoon te vinden, die fraai in het frame zijn verwerkt. Hierdoor gaat de micro-usb-ingang minder snel kapot.

Hardware en software

De Galaxy A3 beschikt over een Qualcomm Snapdragon 410-chip met een 1,2GHz quadcore-processor, dezelfde als in de Galaxy A5. Helaas heeft Samsung wel ingekort op het werkgeheugen: de Galaxy A3 heeft maar 1,5GB aan RAM, terwijl zijn grotere broer 2GB heeft. Voor Android is 1,5GB RAM erg karig, en dat merk je aan de prestaties van het toestel: apps en games haperen sneller dan bij directe concurrenten.

a3-2

Verder is het toestel voorzien van 16GB opslagruimte dat met een micro-sd-kaart kan worden uitgebreid. Ook kan de Galaxy A3 verbinden met 4G-netwerken of apparaten met nfc of bluetooth 4.0.

a3-6

Vanuit de doos draait de Galaxy A3 op Android 4.4 KitKat en Samsungs TouchWiz. Laatstgenoemde zorgt echter nog steeds voor problemen. Zo draait de software niet altijd even vloeiend en zijn er merkbare haperingen aanwezig, waardoor Android soms een beetje traag aanvoelt. Ook heeft Samsung er een handje van om heel veel functies in een hele kleine ruimte te tonen, waardoor TouchWiz hier en daar erg rommelig en onoverzichtelijk overkomt.

De laatste jaren heeft Samsung echter wel goede stappen gezet met TouchWiz, zo valt te zien in bovenstaande screenshots. Het homescreen en de app-drawer zijn overzichtelijk en kleurrijk, en het notificatiecentrum biedt toegang tot snelle instellingen, zoals het activeren of uitschakelen van de wifi- of bluetooth-verbinding. En met het oog op toekomstige updates wordt TouchWiz alleen maar beter.

Camera en accuduur

De Galaxy A3 schiet foto’s en video’s met een 8 en 5 megapixel-camera, respectievelijk aan de achter- en voorkant. De camera schiet redelijk goede foto’s, maar niets om over naar huis te schrijven. De kwaliteit past bij de verwachtingen die je van het budgetmodel uit de A-lijn mag hebben. De 5 megapixel-camera is dan weer een leuke verrassing, waarmee je selfies in hoge kwaliteit kunt schieten.

galaxy-a3

Door de vrij lage resolutie van het scherm houdt de Galaxy A3 het best lang uit. De 1900 mAh-accu mag dan klein zijn, er zijn ook niet heel veel pixels die van energie moeten worden voorzien. Bij normaal gebruik houd je het zeker een dag uit, waarbij de Galaxy A3 een ietwat betere accuduur heeft dan de Galaxy A5.

Galaxy A3 review: conclusie

De Galaxy A3 is vooral een mooie smartphone. Klein van formaat, maar toch nog elegant. De hardwareprestaties vallen echter tegen. Ook het logge TouchWiz en de adviesprijs van 300 euro helpen niet mee om van de Galaxy A3 een verkooptopper te maken. Er zijn immers betere smartphones voor een lagere prijs te verkrijgen, zoals de Moto G van vorig jaar. Misschien kan Samsung scoren door de Galaxy A3 gratis aan te bieden met een abonnement, want zijn  uiterlijk heeft het apparaat mee. Maar als je een los toestel wilt kopen, kun je de Galaxy A3 beter links laten liggen.

Galaxy A3  aanbiedingen

Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor de Galaxy A3  op een rijtje gezet. Meer deals zien? Vergelijk dan alle Samsung Galaxy A3 aanbiedingen.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 142,99

Bekijken

Los refurbished

€ 91,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy A3
Samsung Galaxy A3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu