De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Samsung Galaxy Note 2 Review: phablet blaast concurrentie weg

Redactie
10 oktober 2012, 12:09
13 min leestijd
Samsung Galaxy Note 2 Review: phablet blaast concurrentie weg

Reviewscore

9

De Samsung Galaxy Note was met 10 miljoen wereldwijde verkopen een groot succes. Weinigen hadden gedacht dat een smartphone die eigenlijk te groot is om comfortabel mee te bellen en smsen, zo’n groot succes zou worden. Samsung geloofde er wel in en creĂ«erde met de ‘phablet’ een compleet nieuwe en eigen markt. De Galaxy Note 2  houdt vast aan de succesfactoren van de Galaxy S3  en originele Galaxy Note en probeert het beste van twee werelden te combineren. Lees er alles over in deze  Galaxy Note 2 Review!

Lees verder na de advertentie.

Design

Galaxy Note 2 review

De Galaxy Note II heeft zoals verwacht het design van de Galaxy-lijn van 2012 overgenomen en lijkt hiermee op een uitvergrote versie van de Galaxy S II. Dat is geen negatief punt, maar degenen die niet houden van de ‘plastic look’ van Samsung zullen teleurgesteld zijn. Het toestel is, ondanks het grotere 5.5 inch-scherm, een paar millimeter smaller en enkel een paar millimeter langer dan zijn voorganger geworden. Hierdoor is de schermrand (bezel) een stuk smaller, waardoor het scherm veel aanweziger is en een overgroot gedeelte van de voorkant inneemt.

Dit geeft een fijn effect bij het bekijken van foto’s en video’s, want het lijkt alsof je enkel een scherm in je hand hebt. Op bovenstaande foto is het formaat van de Galaxy Note II duidelijk te zien, met ter vergelijking aan de linkerkant de HTC One X en aan de rechterkant de Galaxy S III. Voor velen zijn de twee laatstgenoemde al te groot voor hun hand. Dat zegt ook wat over de Galaxy Note II: de smartphone is echt bedoeld voor de liefhebbers van de zogeheten ‘phablet’: een toestel die qua formaat tussen een grote smartphone en kleine tablet in zit.

De achterkant van de Galaxy Note II is gemaakt van stevig plastic dat – net als bij de Galaxy S III – erg glad aanvoelt en – weer – een vingerafdrukkenmagneet is. En dat is zonde, want in direct licht ziet de smartphone er enorm smerig uit als je ‘m niet om de paar uur schoonmaakt. Dat de Galaxy Note II door het plastic wel erg stevig is, laat een recente valproef zien.

De achterkant is te verwijderen, waardoor je bij de grote batterij, simkaartslot en microSD-kaart slot komt. De koptelefooningang zit aan de bovenkant, de powerknop aan de rechterkant en de S Pen (stylus) aan de onderkant van de Galaxy Note II, waarbij het middelpunt nog steeds Samsungs homeknop blijft. Naast deze knop zijn terugknop en menuknop te vinden, die alleen bij aanraking worden geactiveerd en licht geven.

Hoewel de Galaxy Note II erg groot is, voelt hij niet verkeerd in de hand. Het gewicht wordt goed verspreid en hij is niet te groot om met één hand goed vast te houden. Dit komt ook grotendeels door de dikte van 9.4 millimeter, dat dun genoeg is om je hand er goed omheen te krijgen. Als je echter iets wilt doen op het grote scherm, zoals een sms-bericht typen of een inkomende oproep beantwoorden, wordt het een heel ander verhaal: je duim moet soms acrobatische bewegingen uithalen. En even snel je smartphone uit je zak halen om tijdens het fietsen een oproep op te nemen, zit er ook niet meer zo snel in.

Scherm

De AMOLED-schermen van Samsung zijn altijd een verhaal apart. Ze bieden diepe kleuren, hoge contrasten en een zwarte kleur die ook echt zwart is (en geen energie verbruikt, waardoor je dus heel zuinig e-books kunt lezen), maar hebben toch in het algemeen een minder natuurgetrouwe en daarmee ook minder heldere kleurweergave dan LCD-schermen waar veelal HTC- en LG-toestellen over beschikken. Welk scherm je ‘beter’ vindt, is echter een zeer persoonlijke keuze. De Galaxy Note II beschikt over een zeer scherp en mooi scherm, waarbij de kleurcontrasten echt een lust voor het oog zijn.

Het scherm heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels met een pixeldensiteit van 267 pixels per inch (PPI), wat niet erg goed is (ter vergelijking: de Galaxy S III heeft 306 PPI en de Galaxy Nexus 316 PPI). Dit was te verwachten bij een dergelijk groot scherm, waardoor de hoeveelheid pixels per inch vermindert. Op de kwaliteit heeft het overigens maar weinig tot geen effect, want het scherm oogt even scherp als dat van de Galaxy S III. Daarnaast is het glas van de Galaxy Note II door Corning, de makers van Gorilla Glass 1 en 2, geproduceerd en heeft het glas een speciale oleophobic coating waardoor vingerafdrukken worden verminderd. Helaas wordt deze coating steeds minder effectief en is de werking na enkele maanden als grotendeels verdwenen.

Prestaties

Omdat de Galaxy Note II standaard met Android 4.1 Jelly Bean wordt geleverd, is het verschil in snelheid al direct te voelen. Jelly Bean loopt soepeler, vloeiender en sneller dan Android 4.0 Ice Cream Sandwich, maar mist hier en daar nog wel de optimalisatie in snelheid die de Galaxy Nexus bijvoorbeeld al wel heeft. Dat wil echter niet zeggen dat de software niet goed draait.

Integendeel: de 1.6Ghz quadcore-processor en Mali 400MP-grafische processor werken als een beest: het installeren van meerdere apps, spelen van zware games en andere heftige smartphone-taken is voor de Galaxy Note II echt geen probleem. Ook het gebruik van meerdere apps op het scherm of de popup-video van Samsung, waarbij een video wordt getoond terwijl je andere taken uitvoert, is voor de quadcore-processor een eitje. Daarnaast beschikt de Galaxy Note II over 2GB aan werkgeheugen, waardoor je meer dan genoeg ruimte heb om actieve apps in op te slaan.

Software

Eén van de belangrijkste aspecten van de Galaxy Note II is de vernieuwde S Pen. Samsungs stylus is meer drukgevoelig en registreert nauwkeuriger de input die je de pen geeft, waardoor strepen groter worden als je harder drukt. De S Pen is iets groter en dikker dan zijn voorganger en ligt daardoor fijner in de hand: je hebt echt het idee dat je iets vast hebt wat lekker stevig is. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je de S Pen kwijtraakt, want je kunt een functie activeren die een alarm van de Galaxy Note II activeert als je met het toestel te ver uit de buurt van de stylus bent.

Het grote 5.5 inch-scherm heeft ook een groot nadeel: zowel het besturingssysteem als de apps voelen een beetje uitgerekt. De letters in het instellingenmenu zijn bijvoorbeeld enorm groot en ogen een beetje kinderachtig en ook apps als Gmail worden gewoon uitgerekt. Hierdoor maakt een dergelijke app niet effectief gebruik van het grotere scherm, omdat het lettertype gewoon groter wordt gemaakt. Daarnaast worden notificaties standaard te groot weergegeven, waardoor de notificatiebalk na twee nieuwe mails en een sms al compleet gevuld is. Dit is louter te verwijten aan het gebruik van een groot lettertype. Het grotere scherm heeft echter wel een positief effect bij andere apps, waaronder Chrome, Google+, Maps en YouTube, waar een groter beeldscherm wel degelijk een verademing is omdat je meer content in één oogopslag kunt zien.

Samsung houdt vast aan de grote homeknop op de voorkant van het toestel. Dat doet het bedrijf vooral omdat de knop erg typerend is voor het design van Samsung, en niet per se vanwege het gebruiksgemak. Dat merk je voornamelijk sinds Android 4.0 en de introductie van het nieuwe multitask-venster. Hierdoor kregen veel Ice Cream Sandwich-toestellen een aparte multitask-knop om snel tussen apps te wisselen. Samsung heeft deze functie toegewezen aan het lang (twee seconden) indrukken van de homeknop. Dit activeert Samsungs multitask-venster, wat bij Jelly Bean ook over het nieuwe Google Now beschikt – en dat ziet er heel erg goed uit op een dergelijk groot scherm.

Je kunt via dit multitaskvenster tussen apps wisselen, apps wegswipen en afsluiten, Google Now activeren, het geheugengebruik bekijken of alle apps in één keer stoppen. Deze tweede functie van de homeknop heeft helaas ook een vervelende bijkomstigheid: een kleine lag. Dit merk je als je de knop normaal indrukt om naar het homescreen te gaan. Er is altijd een kleine vertraging omdat het toestel wacht of je de knop nog langer indrukt. En dat is enorm vervelend, want hierdoor oogt de Galaxy Note II net iets trager dan het toestel is.

Dat het scherm te groot is om met één hand lekker te bedienen, is Samsung ook van op de hoogte. Daarom voegt het Zuid-Koreaanse bedrijf een speciale ‘bediening met één hand’-optie toe. Hierdoor wordt het toestenbord kleiner gemaakt en voor je linker- of rechterduim geoptimaliseerd. Dat is op zich wel handig, maar komt weer totaal niet van pas als je het toestel met twee handen bedient. Je moet dus constant schakelen tussen het type toetsenbord, wat na een tijd erg kan gaan vervelen. Het is een goede zaak dat Samsung de optie heeft toegevoegd, maar de fabrikant levert hierdoor ook wat gebruikersgemak in.

Wanneer je de S Pen uit de Galaxy Note II haalt, activeer je een popup-scherm met snelle opties, zoals een notitiebriefje, en kun je direct met de stylus aan het werk. Het tekenen en schrijven gaat goed, hoewel de Galaxy Note II flink wat moeite heeft met het geschreven woord naar tekst omzetten. De S Pen beschikt ook nog over een aantal handige functies: zo kun je stukjes uit het scherm knippen (handig voor specifieke informatie, foto’s en webpagina) en direct delen via verschillende apps, een screenshot van het scherm maken waar je aantekeningen aan toe kunt voegen en heb je de mogelijkheid om speciale acties bij een aantal apps activeren. Laatstgenoemde bestaat bijvoorbeeld uit een voorbeeld van een nieuwe mail of een groot foto-album. Ook in de notificatiebalk komt een speciale lijst met apps te staan die geoptimaliseerd zijn voor gebruik met de S Pen. Deze lijst kun je naar eigen wens aanpassen.

De galerij-app van de Galaxy Note beschikt ook over een paar handige features. Door het grote scherm krijg je een handig overzicht te zien van de albums en inhoud en kun je gemakkelijk foto’s van het ene naar het andere album verplaatsen. Dit is op de één of andere manier nog steeds vrij moeilijk om uit te voeren op Android-toestellen met een kleiner scherm, mede omdat deze toestellen geen overzicht van andere albums laten zien als je foto’s bekijkt. De galerij-app beschikt ook over een paar geinige extra’s, zoals een paar weergave-opties die de quadcore-processor van de Galaxy Note II – op de goede manier – flink belasten. Deze 3D-achtige galerijen laten de foto’s in onder andere een spiraal of verticaal overzicht zien, wat een leuk effect creĂ«ert.

De meest interessante nieuwe functie aan de Galaxy Note II is zonder twijfel Multi Window. Door een aantal seconden op de terugknop te drukken, roep je een aparte balk aan de linkerkant van het scherm op. Deze balk bestaat uit vooraf geselecteerde apps die Multi Window ondersteunen, maar daar zitten onder andere ook Gmail, Chrome en Maps bij. Je kunt twee apps naar het homescreen slepen die samen het volledige scherm benutten. Met de balk in het midden maak je de ene app kleiner en de ander groter en het is ook mogelijk om ze van plaats van te wisselen. In tegenstelling tot de Galaxy Note 10.1, die eenzelfde functie heeft, werkt Multi Screen op de Galaxy Note II als een zonnetje. Beide apps reageren direct op de input zonder dat je per se op de andere app moet wachten. Dit geldt ook voor het kijken van een video terwijl je aan de andere kant van het scherm een mail tikt. Een uitstekende toevoeging door Samsung, die menig Galaxy Note II-gebruiker zal bekoren.

Camera

De 8 megapixelcamera van de Galaxy Note II is dezelfde als die van de Galaxy S III en dat merk je: de grote smartphone schiet uitstekende foto’s. Zelfs in zwak licht produceert de Galaxy Note II erg goede foto’s zonder een teveel aan ruis te creĂ«ren. Bovenstaande foto’s werden beide gemaakt op een zeer regenachtige dag zonder een straaltje zonneschijn. De Galaxy Note II schroeft standaard het contrast wel een beetje op, waardoor foto’s soms iets tĂ© gemaakt over kunnen komen. Dit gebeurt echter maar weinig en het accent dat de smartphone op de kleuren legt valt juist vaak te prijzen.

Samsung heeft ook hun reeks handige functies aan de Galaxy Note II toegevoegd, zoals panorama, gezichtsdetectie, glimlachdetectie en beste foto, waarbij laatstgenoemde acht foto’s achter elkaar schiet en automatisch de beste selecteert. Deze functies kennen we echter ook al van oudere Samsung-toestellen. De camera-app is daarom maar weinig veranderd en ondersteunt op dit moment nog geen specifieke Jelly Bean-functies, zoals het swipen tussen het huidige camerabeeld naar de laatst geschoten foto. De snelle shuttertijd van Ice Cream Sandwich wordt wel behouden en je kunt, zonder dat de Galaxy Note II lang moet scherpstellen, erg rap achter elkaar foto’s maken.

De videocamera van de Galaxy Note II neemt tot maximaal 1080p op en presteert net als de fotocamera erg goed. Je ziet de camera soms – iets te – flink scherpstellen, met name bij snelle of schokkerige bewegingen. Dit is echter geen ramp, aangezien vrijwel alle smartphones hier last van hebben.

Batterij

Als je ergens geen last van gaat ondervinden, is het de batterijduur van de Galaxy Note II. De grote smartphone beschikt over een batterij van 3100 mAh en gaat gemakkelijk meer dan een dag mee, ook met intensief gebruik. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een film van anderhalf uur te kijken in de trein zonder dat de batterij voor de helft leeg is. In de praktijk biedt de Galaxy Note II ongeveer acht uur schermtijd tijdens een dag waarbij het toestel voornamelijk met Wi-Fi is verbonden en veel apps aan het synchroniseren zijn. Dit is zelfs voor de grootverbruiker een mooi resultaat, want dit betkent dat je acht uur op één dag naar het scherm kunt kijken zonder dat je het toestel aan de oplader hoeft te hangen.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn: de Galaxy Note II is naast high-end ook een smartphone voor een hele specifieke doelgroep. De Galaxy Note II is voor degenen die het fijn vinden om hun smartphone is een hoesje met cover te stoppen, het gebruik van een stylus op prijs stellen en het grote scherm een verrijking voor de Android-ervaring vinden. En daar valt wat voor te zeggen. De Galaxy Note II is namelijk echt een uitstekende smartphone met een heel eigen karakter; iets dat je steeds minder op de smartphonemarkt tegenkomt. Dat het nog steeds een vereiste is om de Galaxy Note II met beide handen te bedienen, zal voor de doelgroep dan ook geen groot probleem zijn.  Toch creĂ«ert het grote formaat een drempel. Als je belt met de Galaxy Note II, lijkt het echt alsof je een surfplank tegen je oor houdt. Die schaamte moet je toch een klein beetje overwinnen. Ook de kritiek van familie, vrienden en kennissen zul je moeten trotseren – “Is dat niet veel te groot voor een telefoon?” -, want die gaat er gegarandeerd zijn. Het maakt de Galaxy Note II eigenlijk zo tof: het laat zien waar je van houdt en waar je voor staat. De Galaxy Note II oogt zakelijk, solide en high-end en is op dit moment één van de beste smartphones op de markt die zich ook nog eens van de massa onderscheidt. En als je denkt dat je de schaamte van een dergelijk groot toestel voorbij bent, schotelt Samsung je nog een laatste drempel voor: de Galaxy Note II heeft namelijk een adviesprijs van 699 euro en is daarmee duurder dan de Galaxy S III, HTC One X en iPhone 5 met 16GB opslagruimte.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 2
Samsung Galaxy Note 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu