Vodafone Topdeal: De Samsung A52s tijdelijk extra scherp geprijsd!

Sony SmartBand Review: slimme polsband trackt meer dan je stappen

Gijs Ettes
29 juni 2014, 11:00
4 min leestijd
Sony SmartBand Review: slimme polsband trackt meer dan je stappen

Reviewscore

8

De afgelopen weken heb ik niet rondgelopen met mijn gebruikelijke horloge om mijn pols, maar met de SmartBand, Sony’s nieuwe en slimme polsband die je koppelt met je Android-smartphone en die diverse aspecten van je leven kan tracken. Om eerlijk te zijn was ik in het begin sceptisch over de SmartBand: sportarmbanden heb je immers al in alle soorten en maten en – behalve tijdens het hardlopen of fietsen – heb je er niet bijzonder veel aan. De SmartBand ziet er misschien uit als een gadget die uit de koker van Fitbit had kunnen komen, maar hij pakt het toch iets anders aan en is functioneler dan zijn concurrenten. Lees meer  in onze Sony SmartBand review!

Design en hardware

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Samsung Gear Fit beschikt de SmartBand niet over een display. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Enerzijds moet je steeds je smartphone pakken om te zien wat de polsband allemaal bijhoudt en kun je niet direct de tijd of meldingen aflezen. Anderzijds is de accuduur van de SmartBand met circa zeven dagen aanzienlijk beter en je wordt nog steeds op de hoogte gehouden van nieuwe berichten middels trillingen.

Het ontwerp van de polsband is erg sober. Wij testten de versie met een zwart bandje, maar dit is gemakkelijk verwisselbaar als je liever een andere kleur wenst. Het bandje zelf is van zacht en flexibel rubber dat fijn aanvoelt en je huid niet irriteert. Daarnaast is hij makkelijk kleiner of groter te maken, zodat de SmartBand om iedere pols past.

sony smartband review

De stof- en waterbestendige Core vormt de basis van de polsband en is er gemakkelijk uit te halen. Je koppelt de kleine en lichte module middels nfc en bluetooth met elk Android-toestel waarop de gratis SmartBand- en Lifelog-apps zijn geïnstalleerd (meer daarover later). Aan de onderkant is een micro-usb-ingang te vinden om hem op te laden. De Core geeft trillingen voor nieuwe mails, sms’jes en inkomende telefoongesprekken. Daarnaast kun je instellen dat je middels trillingen wordt gewekt; het is immers ook de bedoeling dat je de SmartBand ‘s nachts draagt.

Houd je de knop aan de zijkant even in, dan wordt de Core ingeschakeld en kun je hem direct koppelen met je telefoon. Druk je er twee keer kort op, dan wordt er een zogenoemde Life Bookmark aangemaakt. Deze  hoogtepunten vind je terug in de Lifelog-app en tonen  wat je op de  desbetreffende momenten aan het doen was, compleet met de tijd, temperatuur en locatie.

Lifelog: een logbestand van je leven

Als je de Lifelog-app start, wordt pas echt duidelijk wat de SmartBand allemaal bijhoudt. Centraal staat een tijdslijn waar je per uur ziet wat je allemaal hebt gedaan. Je ziet hier echter niet alleen hoeveel stappen je hebt gelopen en hoe lang je op de fiets of in de auto hebt gezeten, maar kan ook checken op welke momenten je gebruikmaakte van de browser, communicatie-apps als WhatsApp en Facebook Messenger en de muziekspeler. Daarnaast registreert Lifelog waar en wanneer je foto’s hebt gemaakt en hoeveel uur je hebt geslapen

sony smartband review

Bovenin de app kun je op het Play-icoontje drukken om precies te zien hoe de dag is verlopen. Bovendien kun je doorklikken op een activiteit om te checken hoe lang deze duurde. Het is mogelijk om dagelijkse doelen voor het aantal verbrande calorieën of het aantal gezette stappen in te stellen, en op dezelfde manier bepaal je een soort maximum dat je dagelijks besteedt aan gamen en ander werk- en studieontwijkend gedrag.

Het toffe aan Lifelog is dat het je echt inzicht geeft in je leven van dag tot dag. Je ziet per geregistreerde activiteit waar deze heeft plaatsgevonden, maar het gaat wat ver om te zeggen dat de SmartBand ook als sportaccessoire geschikt is. Hij registreert weliswaar je stappen en het aantal kilometers dat je rent en fietst, maar je kunt niet precies de afgelegde route of je gemiddelde snelheid terugkijken. Dat is ook wel logisch: het apparaatje zelf heeft immers geen gps-module.

Conclusie Sony SmartBand review

Niettemin ben ik aangenaam verrast over de mogelijkheden die de SmartBand biedt om allerhande aspecten van je leven inzichtelijk te maken. De afgelopen weken heb ik meerdere keren per dag de Lifelog-app geopend om te kijken of ik wel voldoende rust en beweging kreeg en niet te veel zat te WhatsAppen of gamen. De app bevat redelijk wat informatie en toont deze op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier. De SmartBand zelf is licht en prettig om te dragen en heeft een prima accuduur. Bovendien is hij aanzienlijk goedkoper dan de Gear Fit, die weliswaar een fraai display heeft, maar minder mogelijkheden biedt.

Sony SmartBand Kopen

De Sony SmartBand heeft een adviesprijs van 99 euro, maar is bij diverse aanbieders goedkoper verkrijgbaar. Check hieronder de beste Sony SmartBand aanbiedingen:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony SmartBand
Sony SmartBand

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's