Sony

Sony

Sony is een vertrouwde naam in de smartphonewereld en maakt al jaren Android-smartphones in meerdere prijsklassen. Sony smartphones richten zich inmiddels op niches, met name audio- en filmliefhebbers en fotografen. Die toestellen krijgen doorgaans positieve recensies van media en gebruikers, maar worden naar verhouding weinig verkocht. Het updatebeleid van Sony is prima, maar niet meer dan dat.

Ben je van plan om een Sony telefoon te kopen? Op deze pagina lees je meer over de software van Sony en het smartphonemerk in het algemeen. Lees verder

Laatste Sony reviews

Sony nieuws

Sony Xperia UI

Sony Xperia UI

De Sony mobiele telefoons draaien op Android, het besturingssysteem van Google. Sony mag de software naar eigen wens aanpassen en doet dat, net zoals concurrerende merken dat doen. De softwareschil van Sony is minder ingrijpend dan die van bijvoorbeeld Samsung, Oppo en Xiaomi. Sony’s schil voegt een paar handige features toe om bijvoorbeeld snel apps te starten.

Een minpunt van de software is dat Sony apps en games van partners meelevert die niet te verwijderen zijn. Deze vorm van reclame is opdringerig. Sony garandeert twee jaar versie- en beveiligingsupdates voor zijn mobiele telefoons. Voor betaalbare modellen is dat gemiddeld, maar voor duurdere toestellen is het kort.

Alle Sony smartphones met prijzen

Alle Sony oordopjes met prijzen

Sony telefoon kopen

Sony hoort bij de eerste fabrikanten van Android-smartphones en was met name in de begindagen een speler van formaat. Het verkocht een tijdlang smartphones onder de naam Sony Ericsson. Later werd die naam gewijzigd naar Sony en zakten de verkoopcijfers door uiteenlopende redenen in.

Inmiddels richt Sony zich op duidelijke doelgroepen en brengt het daar een beperkt aantal toestellen voor uit. Die verschijnen in overzichtelijke series en onderscheiden zich met features die je niet (meer) vindt op smartphones van concurrerende merken. Denk aan de 3,5mm-koptelefoonpoort, een scherm met 21:9-verhouding om films zonder randen te kijken en uitgebreide camera-apps. Die zijn speciaal ontwikkeld voor serieuze foto- en videograven die de standaard camera-app op een smartphone te beperkt vinden. Ook is Sony het enige bedrijf dat compacte Android-smartphones is blijven maken, waar nog steeds animo voor is.

Het updatebeleid van Sony smartphones is niet bijzonder. Het merk garandeert twee jaar software-updates. Met name voor dure toestellen is dat aan de korte kant. Premium modellen van merken als Samsung, Google en OnePlus krijgen vier of zelfs vijf jaar updates. Wie een smartphone zoekt met een langdurig updatebeleid, heeft dus betere opties dan Sony.

Weinig aanbod en lage verkoopcijfers

Sony verkoopt naar verhouding weinig van zijn nichesmartphones, maar zegt tevreden te zijn met de resultaten. Het bedrijf probeert bewust niet te concurreren met merken als Xiaomi, Realme en Oppo, die veel smartphones met goede specificaties op de markt uitbrengen. De toestellen die de fabrikant per jaar uitbrengt zijn op een hand te tellen. Het 2021-portfolio bestaat dusver uit slechts drie modellen.

Sony-toestellen van 2021

Zo heb je de Sony Xperia 10 III met een adviesprijs van 429 euro. Het toestel is daarmee flink geprijsd, maar scoorde in onze review niet alle punten. Dan is er ook nog de Xperia 5 III, waarvan de prijs op dit moment nog onbekend is. Gezien de high-end hardware en hoge adviesprijs van zijn directe voorganger, gaan we uit van een hoge prijs. Die is al wel bekend van de Sony Xperia 1 III, het topmodel van het bedrijf voor dit jaar. Met een adviesprijs van 1299 euro behoort ‘ie tot de hoogste van de smartphones van 2021.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu