Sony hoort bij de eerste fabrikanten van Android-smartphones en was met name in de begindagen een speler van formaat. Het verkocht een tijdlang smartphones onder de naam Sony Ericsson. Later werd die naam gewijzigd naar Sony en zakten de verkoopcijfers door uiteenlopende redenen in.
Inmiddels richt Sony zich op duidelijke doelgroepen en brengt het daar een beperkt aantal toestellen voor uit. Die verschijnen in overzichtelijke series en onderscheiden zich met features die je niet (meer) vindt op smartphones van concurrerende merken. Denk aan de 3,5mm-koptelefoonpoort en een uitgebreide camera-apps. Die zijn speciaal ontwikkeld voor serieuze foto- en videografen die de standaard camera-app op een smartphone te beperkt vinden.
Het updatebeleid van Sony smartphones is mager. Het merk garandeert vanaf 2024 drie nieuwe versies van Android en vier jaar beveiligingspatches. Met name voor dure toestellen is dat te weinig. Premium modellen van merken als Samsung en Google krijgen zeven jaar updates. Wie een smartphone zoekt met een lang updatebeleid, heeft dus betere opties dan Sony.
Weinig aanbod en lage verkoopcijfers
Sony verkoopt naar verhouding weinig van zijn nichesmartphones, maar zegt tevreden te zijn met de resultaten. Het bedrijf probeert bewust niet te concurreren met merken als Xiaomi, Realme en Oppo, die veel smartphones met goede specificaties op de markt uitbrengen. De toestellen die de fabrikant per jaar uitbrengt zijn op een hand te tellen.
Sony-toestellen
De Xperia 10’s zijn de best betaalbare toestellen en een stap hoger vond je de Sony Xperia 5-serie. Die lijkt inmiddels opgeheven. Ben je echt op zoek naar het beste wat Sony te bieden heeft, dan moet je kiezen voor een Sony Xperia 1-toestel. Afgelopen jaren zijn er al verschillende generaties uitgebracht en dat lijkt nog even door te gaan.