De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Sony Xperia Z4 Tablet Review: snelle zakelijke tablet is erg duur

Redactie
8 september 2015, 19:30
7 min leestijd
Sony Xperia Z4 Tablet Review: snelle zakelijke tablet is erg duur

Reviewscore

7,5

De Sony Xperia Z4 Tablet lijkt met zijn meegeleverde keyboarddock de interessantste Android-tablet voor zakelijk gebruik. Voor de  forse  prijs van 779 euro verwacht je ook niet minder. Maakt de tablet  de verwachtingen waar?

Lees verder na de advertentie.

Design: nog iets dunner

De Xperia Z4 Tablet is de opvolger van de Xperia Z2 Tablet en de Z3 Tablet Compact en is slechts 6,1 millimeter dik. De tablet is erg fraai vormgegeven, hoewel de dikke bezels wat mij betreft nog een slag kleiner hadden gemogen. Het 10,1 inch-scherm lijkt hierdoor kleiner dan dat deze daadwerkelijk is.  Behalve dun is de tablet ook licht. Slechts 393 gram geeft de weegschaal aan, en daarmee is de Xperia Z4 Tablet, naar mijn weten, de lichtste 10,1 inch-tablet ter wereld. Ondanks de  grootte ligt hij door zijn lage gewicht  lekker in één hand.

sony xperia z4 tablet review 1

De achterkant (gemaakt van polycarbonaat) draagt bij aan dit gevoel, doordat het ruwe oppervlak je extra grip geeft. De hoeken zijn zichtbaar verstevigd en bol gemaakt, waardoor ze  een val moeten kunnen opvangen zonder dat de tablet schade oploopt.  Links van het scherm bevinden zich de powerknop en volumetoetsen. Deze zijn ietwat lastig te bereiken door de grootte van het scherm en hiervoor zul je je tweede hand moeten inzetten.

De Xperia Z4 Tablet is zoals we inmiddels gewend zijn van Sony waterdicht en stofafstotend (IP65/IP68 classificatie). Hierdoor kun  je bijvoorbeeld de tablet afspoelen onder de kraan als deze vies is en is het mogelijk tot 30 minuten lang foto’s te maken onder water in zoet water.  Aan de bovenkant bevinden zich de afgeschermde micro-sd- en sim-kaart lezer. De usb-poort wordt  in tegenstelling tot de Z3 Tablet Compact  niet afgedekt, maar is wel  waterdicht gemaakt.

Extra spec: keyboarddock

De Z4 Tablet is een stuk duurder dan zijn voorgangers. Het prijsverschil is deels te verklaren door het keyboarddock dat standaard wordt meegeleverd. Sony wil op deze manier ook de zakelijke markt aanspreken met de tablet.  Door het dock verandert de tablet namelijk in een mini-laptop, inclusief printer- en projectoruitvoer.

sony xperia z4 tablet review

De powerknop  van het toetsenbord bevindt zich aan de rechterkant; als het blauwe lampje gaat branden zit je goed. De tablet geeft vervolgens de  melding of je de apparaten via bluetooth met elkaar wilt verbinden. Groot pluspunt is de kleine taakbalk die onderin het scherm verschijnt wanneer het toetsenbord en de tablet met elkaar verbonden zijn. Hierop staan enkele van de belangrijkste apps voor gebruik van de tablet met toetsenbord. Deze zijn handmatig aan te passen met apps naar keuze.

Het toetsenbord typt prettig en is accuraat. Klein nadeel is het trackpad onderaan. Deze is niet heel fijn  in de  bediening door het kleine formaat en navigeren gaat bovendien sneller via de  touchscreen van de tablet. En pas op als je het geheel verplaatst; hoewel de tablet magnetisch aan het toetsenbord is gelinkt staat het geheel niet heel stevig.

Tablet en mini-laptop in één dankzij  keyboarddock

Scherm: heldere kleuren

De interface, foto’s en video’s  komen door de indrukwekkende resolutie van 2560 bij 1600 pixels goed uit de verf op het scherm van de tablet. De pixeldichtheid is hierdoor, ondanks het grote 10,1 inch-scherm, met 299 ppi erg hoog. Dit is een forse verhoging in het aantal pixels ten opzichte van zijn voorgangers. Sony heeft de Z4-tablet uitgerust met een triluminos-display en led-technologie, waardoor de kleuren een stuk helderder worden weergegeven dan voorheen. De aanpasbare witbalans is gebleven, zodat je het scherm desgewenst iets warmer kunt laten ogen.

sony xperia z4 tablet review

Volgens Sony is het scherm van de Z4-tablet 40 procent helderder dan het scherm van de Z2-tablet. Bij instellingen kun je onder meer kiezen voor de optie Beeldverbetering: X-Reality for mobile (foto links) verbetert de weergavekwaliteit van foto’s en video’s, terwijl de superlevendige modus (foto rechts) kleuren maximaliseert.  Het verschil is klein, maar als je de foto’s naast elkaar houdt dan komen de kleuren van de Reality-modus natuurgetrouwer  over.

Hoewel de tablet op papier is voorzien van een vingerafdrukbestendige coating, lijkt dit iets te mooi om waar te zijn. Vingervegen en -afdrukken zijn overduidelijk zichtbaar op het zwarte scherm, zelfs na niet al te intensief gebruik. De matte achterkant wordt gelukkig een stuk minder snel smoezelig.

Hard- en software:  geen haperingen

Net als het uiterlijk, het scherm en de batterij heeft ook de hardware een upgrade  gekregen. Een Snapdragon 810-chip met een 2GHz octacore-processor (64-bit) stuurt de tablet aan, bijgestaan door een Adreno 430-gpu en 3GB aan werkgeheugen. De tablet werkt daardoor snel en zonder haperingen. Ook starten en  afsluiten gaat vlot en zonder problemen, en een test met 4K-video levert  mooie en vloeiende beelden op.

De software van deze tablet is Android 5.0 (Lollipop), voorzien van Sony’s welbekende skin. Persoonlijk vind ik die wat  kinderlijk ogen. Er zijn vierkante apps, ronde apps, langwerpige apps – dat maakt dat het tegelijkertijd met het hevige en constant veranderende kleurgebruik rommelig overkomt. Het thema is wel naar wens vast te zetten op een bepaalde kleur via de instellingen.

Een ander nadeel vind ik dat Sony de tablet al goed vult  met apps als Sketch, SocialLife en Lifelog, die in mijn ogen overbodig zijn en toch al redelijk kostbare opslagruimte innemen.  De tablet is  alleen beschikbaar in een 32GB-variant. Hoewel dit redelijk veel opslagruimte is, nemen  de software en andere belangrijke apps al rond de 11GB in beslag. Hierdoor blijft er nog 21GB vrije ruimte over, die je dan niet aan dergelijke apps wilt verspillen. Wel is er de mogelijkheid om tot 128GB aan externe opslagruimte toe te voegen via een micro-sd-kaart.

De skin is rommelig en komt onvolwassen over

Camera en accuduur

Net als bij de Z3 Tablet Compact verrast Sony ons ook deze keer niet met de kwaliteit van de camera. De foto’s die gemaakt worden met de 8 megapixel-camera aan de achterzijde en de 5,1 megapixel-camera aan de voorkant zijn ronduit korrelig.  Voor de Z3 Tablet was de mindere kwaliteit wellicht nog acceptabel, maar van de veel duurdere Z4-tablet mag toch een betere kwaliteit verwacht worden. Het ontbreken van een flitser zorgt ervoor dat foto’s genomen  in donkere omgevingen snel wazig worden en in principe onbruikbaar zijn, zoals je hieronder ziet.

Door de hoge pixeldichtheid en helderheid van het scherm zou je verwachten dat de accu niet al te lang meegaat. De 6000 mAh-accu (die overigens niet verwijderbaar is) is echter krachtig genoeg en houdt het met gemak een week uit  bij gemiddeld  gebruik. Een sterkte die Sony bij de Z3 Tablet Compact moest inleveren om de tablet dun en klein te houden, maar nu weer terug kan brengen. Het is knap dat Sony de tablet zo dun heeft weten te houden ondanks  de grote accu.

Verrassend lange accuduur ondanks helder scherm en hoog ppi

Tot slot zorgen batterijbesparende modi als ultra stamina ervoor dat je de laatste druppel energie uit de tablet kan wringen. Deze functie laat je alleen de meest belangrijke functies uitvoeren, waardoor de tablet het extra lang volhoudt. Zo kun je met een minimaal accupercentage nog uren vooruit.

Conclusie Xperia Z4 Tablet Review

De Xperia Z4 Tablet heeft de verwachtingen, goed en slecht, waargemaakt. Het strak vormgegeven scherm ziet er mooi uit, de tablet ligt fijn in de hand en werkt snel en zonder haperen. Ondanks de hoge pixeldichtheid en helderheid van het scherm houdt de accu het lang vol, ideaal voor de zakelijke markt waar Sony met de toevoeging van het keyboarddock op inspeelt. De Z4-tablet is erg duur, en de tegenvallende camerakwaliteit en opslagruimte maken dat je je afvraagt of je deze prijs hiervoor wilt betalen. Voor hetzelfde geld koop je ook een tablet én een mini-laptop.

Sony Xperia Z4 Tablet kopen

WinkelUitvoeringVanafprijs
RedcoonXperia Z4 Tablet 32GB (wifi), zonder dock€639,-Bekijken
RedcoonXperia Z4 Tablet 32GB (4g), zonder dock€685,-Bekijken
Bol.comXperia Z4 Tablet 32GB  (wifi), zonder dock€649,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z4 Tablet
Sony Xperia Z4 Tablet

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu