Google heeft Android 4.1 Jelly Bean op 27 juni 2012 officieel aangekondigd. Lees hier alles over de nieuwe functies, waaronder Google Now, de verbeterde Google Voice Search, vernieuwde notificatie-balk en natuurlijk Project Butter. Door dit Project draait Android soepeler en sneller dan ooit tevoren.Mobiele advertentie
Het laatste nieuws over Android 4.1 Jelly Bean
Project Butter
De eerste verandering heet Project Butter. Door Project Butter gaat Jelly Bean sneller en vloeiender draaien. De rendering wordt sneller weergegeven, waardoor scrollen en browsen soepeler gaan. Ook de touch-sensitiviteit is aangepast. Android 4.1 aticipeert waar jij je vinger gaat plaatsen, waardoor de CPU direct kan gaan werken. Deze nieuwe manier van touch laat het toestel sneller reageren en boost de CPU sneller waardoor stotteringen worden vermeden.

In Jelly Bean zijn de framerates ook een stuk hoger: 60 frames per seconde, dat soms wel kan oplopen tot 120 frames per seconde. Dit laat Google zien door een slowmotion-camera op een Ice Cream Sandwich- en Jelly Bean-toestel te zetten (zie YouTube-filmpje boven). De animaties in Jelly Bean zijn in slow motion veel mooier en duidelijker te zien, waar Ice Cream Sandwich vooral schokkerig overkomt.
Notificaties, widgets en toetsenbord

De notificaties in Jelly Bean zijn ook aangepast. In de nieuwe notificaties kun je direct commando`s uitvoeren (zie boven). Als je een gemiste oproept hebt, kun je degene via de notificatie terugbellen. In de notiticatiebalk zijn bijvoorbeeld ook nieuwe mails gedeeltelijk te lezen en geplaatste Google+ foto`s in een groter formaat te bekijken.
Een mooie nieuwe feature is dat je in de notifcatiebalk notificaties met twee vingers kunt swipen, waardoor je extra content of extra functies kunt zien. Dit is voor app-ontwikkelaars een heel interessante ontwikkeling, omdat zij via notificaties de gebruiker meer mogelijkheden kunnen geven.
Het resizen van widgets gaat in Jelly Bean een stuk gemakkelijker: widgets resizen zich vanzelf als je ze naar een ander scherm sleept en iconen op het homescreen gaan automatisch aan de kant om ruimte voor een widget te maken. Het toetsenbord in Jelly Bean heeft ook een nieuw algoritme gekregen waardoor het toetsenbord beter woorden voorspelt en daarnaast is het mogelijk om in Jelly Bean offline text-to-speech gebruiken. Hierdoor kun je zonder internetconnectie je spraak naar tekst op je toestel omzetten. Deze functie is tot nu toe alleen beschikbaar voor de Engelse taal, maar er komen snel meerdere talen bij.

In Jelly Bean zullen de foto`s van je contactpersonen voortaan tot 720 bij 720 pixels opslaan. De foto’s worden ook met Gmail gesynchroniseerd, waardoor je geen pixelige foto`s meer bij je contactpersonen hebt. Zie ook het verschil in bovenstaande screenshot.
Camera
De camera-applicatie is ook geĂĽpdatet: de laatste foto`s zijn een stuk beter en sneller te bekijken. In Ice Cream Sandwich moet je op de laatste foto drukken waarna je een apart scherm krijgt en het is niet mogelijk om in dit scherm meerdere foto`s te bekijken. In Jelly Bean wel. Je recente foto`s kun je nu voortaan door te pinchen in een soort preview-scherm bekijken, en je kunt foto`s verwijderen door ze weg te swipen. Net zoals je bij programma`s uit de multitask-lijst in Ice Cream Sandwich wegveegt. In dit foto-overzicht kun je meerdere foto`s ook snel delen en worden filmpjes direct afgespeeld.
Google Now

Google Now is de grote nieuwe functie in Jelle Bean. Google Now is een `slimme app` die onder andere leert van je zoekgeschiedenis en kalender om uit te zoeken wat je precies wilt. De app geeft je de juiste informatie op het juiste moment, helemaal automatisch. Google Now weet wanneer je trein of vliegtuig vertrekt, of er files staan, wanneer de volgende bus komt en welke wedstrijd je favoriete voetbalteam speelt. Google Now draait om slimme notificaties die je helpen in het dagelijks leven.
Google Now rekent bijvoorbeeld uit wanneer je weg moet voor je volgende afspraak door Google Calendar en Google Maps te gebruiken. Hoe vaker je Google Now gebruikt, hoe slimmer de app wordt. Activeren van Google Now doe je door met je vinger omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm.about:blankInsluiten URLPlak een link naar de inhoud die je wilt laten zien op je site.InsluitenMeer informatie over insluitingen(opent in een nieuwe tab)Deze inhoud kon niet ingesloten worden.Opnieuw proberen Omzetten naar link
Google Voice Search, dat voortaan deel uitmaakt van Google Now, is enorm verbeterd. Het uiterlijk is aangepast en de app geeft slimme antwoorden, met direct aangepaste content die je vraag beantwoordt. Denk aan adressen, Wikipedia, het weer, foto`s en beschrijvingen. Een voorbeeld tijdens de Google I/O was: `Hoe hoog is de Space Needle?` Google Voice Search gaf direct antwoord dat in een mooi design werd weergegeven.
Met een swipe naar beneden kun je de zoekresultaten van Google bekijken in plaats van Google Voice Search te gebruiken. De nieuwe Google Voice Search lijkt hiermee een concurrent van Siri en S-Voice te gaan worden, maar dit benoemde Google niet als zodanig.
Android 4.1 Hands-on
Na vier dagen met Android 4.1 op de Galaxy Nexus te hebben gespeeld, ben ik zeer positief over de nieuwe Android-versie. Google heeft Ice Cream Sandwich, één van de grootste mijlpalen in Android, de update gegeven die het besturingssysteem nodig had. Binnen één jaar is Android enorm volwassen en zelfverzekerd geworden.
In de paar dagen dat ik Jelly Bean uitgebreid heb uitgetest, bleek Project Butter echt te werken. Het swipen tussen homescreens en in de app-drawer heeft nog nooit zo vloeiend verlopen. Ook het weg-swipen van programma`s in het multitasking-menu is een stuk sneller geworden: dat ging voor mijn gevoel bij Ice Cream Sandwich altijd net iets te langzaam. Project Butter moet je daarom ook vooral echt voelen in plaats van zien. Het Engelse woord `snappy` is de juiste beschrijving voor de vernieuwde animaties in Jelly Bean, die vloeiender ogen maar ook gewoon een stukje sneller zijn ingesteld.
Daarnaast is het scrollen in de webbrowser (ik gebruik zelf Chrome voor Android) echt enorm verbeterd. Ik bezoek vaak volledige websites op mijn toestel in plaats van de mobiele websites, die ik maar karig vind op een 4+ inch scherm, en een website als The Verge kun je zonder haperingen bekijken. Overigens merk ik nog steeds een lag in de XDA-app, maar dat ligt aan de app zelf. De Google+ app is een goed voorbeeld van een vrij zware app waar je écht zonder lag doorheen kunt scrollen: een verademing.
De notificaties in Jelly Bean gaan een stapje verder dan de ook al zeer degelijke notificaties in Ice Cream Sandwich. In de notificatiebalk heb je voortaan de mogelijkheid om speciale acties uit te voeren, zoals direct een screenshot delen, een gemiste oproep beantwoorden of een snippet van je Gmail-bericht weergeven. Als je nagaat dat elke ontwikkelaar toegang heeft om hun eigen functies te maken, kan dit één van de grootste en belangrijkste veranderingen voor Android gaan betekenen. Vanaf Android 4.1 wordt de notificatiebalk hét belangrijkste onderdeel van je toestel.
Kleine verbeteringen
Naast een reeks geüpdate apps (Google+, Google Navigatie, Google Maps, Chrome voor Android) is ook de galerij-app vernieuwd. En dat was flink nodig. Je had in Ice Cream Sandwich namelijk geen snelle mogelijkheid om vorige foto`s te verwijderen, waardoor je constant tussen de camera en galerij-app wisselt. Ik ben zelf niet zo`n ster in foto`s maken, waardoor ik er vaak tien achter elkaar schiet. Dan moet er wel één bruikbare foto tussen zitten. Met de nieuwe galerij-app kun je gemakkelijk wisselen tussen de camera en je geschoten foto`s, die je verwijdert door een swipe naar boven of beneden te maken. Dat werkt een stuk gemakkelijker, maar voelt ook veel sneller aan.
Een andere leuke functie in Jelly Bean is de ingebouwde muziekwidget die nummers kan herkennen. De widget herkende redelijk wat nummers en maakt Soundhound en Shazam voor mij overbodig.
Google Now
De grote nieuwe feature in Jelly Bean is Google Now. Google Now zit bij Google Zoeken ingebouwd en geeft je slimme kaarten: op basis van je locatie, zoekgeschiedenis en kalender zoekt de app precies uit wat je wilt. In de Amerikaanse versie van Jelly Bean kan Google Now aangeven wanneer je vliegtuig vertrekt, wat je favoriete voetbalteam heeft gespeeld en wanneer de volgende bus komt.
In Nederland zijn de functies van Google Now erg beperkt. De kaarten als Openbaar Vervoer, Vluchten en Sport werken nog niet echt in Nederland en de enige kaarten die ik aan de praat krijg zijn Weer en Volgende Afspraak. Deze kaarten kun je verwijderen door ze naar de zijkant te swipen. Tot nu toe ziet het er nog uit als een leuke gimmick. Ik moet wel zeggen: het ziet er prachtig uit.
Meer lezen over Android-versies?
Na Android 4.1 Jelly Bean komt Android 4.2 Jelly Bean. Of bekijk ons gehele Android-versies overzicht.