Wat is Android: Wat je moet weten over Android

Thomas Haenen
5 min leestijd
Android

Android is het mobiele besturingssysteem van Google, dat geschikt is voor smartphones, tablets, smartwatches en verschillende andere slimme apparaten. Op deze pagina lees je een uitgebreide uitleg van deze software.

Lees verder na de advertentie.

Wat is Android?

Android is een besturingssysteem dat vooral ontwikkeld is voor gebruik met smartphones en tablets. Het is zelfs het populairste besturingssysteem voor smartphones. Inmiddels wordt de software ook gebruikt voor televisies, smartwatches, camera’s, spelcomputers en zelfs auto’s.

Het is een open source-platform. De betekenis daarvan is dat de onderliggende code in theorie door iedereen aangepast en gebruikt mag worden. Desalniettemin wordt het eigenlijk gezien als een besturingssysteem van Google, door de vele aanpassingen en updates die het bedrijf ervoor uitbrengt. De grote mate van aanpasbaarheid zorgt ervoor dat Android erg populair is en op een groot aantal apparaten gebruikt wordt.

Geschiedenis van Android

Het begin van Android was in 2003, bij een kleine start-up van Andy Rubin. Hij werkte met verschillende andere ontwikkelaars aan slimmere software voor camera’s. Het bedrijf zag echter al snel meer potentie in mobiele telefoons en begon te werken aan een alternatief voor andere populaire besturingssystemen van die tijd, zoals Symbian en Windows Mobile. Dat trok de aandacht van Google, dat in 2005 besloot het bedrijf achter Android over te nemen.

HTC Dream

Eind 2008 verschenen Android 1.0 Angel Cake en de HTC Dream, de eerste versie van Android samen met de eerste smartphone die het gebruikte. Google had echter grootsere plannen en wilde dat Android door zoveel mogelijk fabrikanten gebruikt zou worden. Het richtte de Open Handset Alliance op, een groep die naast Google bestaat uit onder andere Samsung, Sony en verschillende providers.

Het doel van deze bedrijven was een zo open mogelijk besturingssysteem ontwikkelen, zodat het geschikt was voor een groot aantal apparaten. Dat lukte de Open Handset Alliance al snel, want binnen enkele jaren liep meer dan de helft van alle smartphones wereldwijd op Android. Inmiddels is het zelfs meer dan driekwart.

Al snel werd besloten de achterliggende software van Android geschikt te maken voor meer apparaten. Begin 2011 verscheen Android 3.0 Honeycomb, de eerste versie van het besturingssysteem geoptimaliseerd voor tablets. Begin 2014 verscheen Android Wear voor smartwatches, enkele maanden later gevolgd door Android TV voor Smart TV’s. Een jaar later volgde Android Auto, een speciale interface van Android die op je dashboard getoond kan worden.

android lollipop

Welke versies van Android zijn er?

Google brengt regelmatig Android-updates uit. Deze bieden aanpassingen in de interface, introduceren nieuwe functies, of bieden bescherming tegen kwetsbaarheden. Hoewel het bedrijf het hele jaar door kleine updates kan uitbrengen, is er minstens één grote update per jaar. Deze wordt doorgaans vernoemd naar een dessert of snoepje. Voorbeelden zijn onder andere Android 1.5 Cupcake, Android 5.0 Lollipop en Android 7.0 Nougat. Bekijk ook ons complete overzicht van Android-versies voor een uitgebreidere uitleg.

Daarnaast brengt Google sinds augustus 2015 maandelijkse Android-beveiligingsupdates uit. Daarin worden lekken, kwetsbaarheden en andere zwakke punten van Android aangepakt. De beveiligingsupdates worden iedere maand door Google vrijgegeven aan alle fabrikanten. Helaas kiezen lang niet alle fabrikanten ervoor om deze updates beschikbaar te maken voor al hun toestellen. Slechts een handjevol door Google ondersteunde toestellen ontvangt de updates direct en elke maand.

Verschillen tussen Android en iOS

Hoewel Android inmiddels het populairste besturingssysteem voor smartphones is, heeft het geduchte concurrentie van Apple. Dat bedrijf verkoopt jaarlijks tientallen miljoenen iPhones met iOS. De verschillen tussen Android en iOS zijn tegenwoordig echter klein.

Omdat Android een open besturingssysteem is, kun je het op een groot aantal verschillende apparaten vinden. Zo zijn er al goedkope Android-smartphones van een paar tientjes te vinden. Dat terwijl een nieuwe iPhone tot wel bijna duizend euro kan kosten. Je kunt een degelijke Android-smartphone vinden voor elk budget, terwijl je voor een iOS-apparaat wat dieper in de buidel moet tasten.

ios 10 versus android

Ook is er een grotere keuzevrijheid, doordat individuele fabrikanten zich kunnen specialiseren. Zo heb je smartphones met accu’s die makkelijk meerdere dagen meegaan, of modulaire smartphones met aanpasbare onderdelen. Daarnaast zijn er genoeg traditionele vlaggenschepen die over hardware beschikken die vergelijkbaar is met de nieuwste iPhone.

Vergelijking: beveiliging van Android en iOS

Android is bovendien heel open. Vrijwel elk aspect van het besturingssysteem kan door de gebruiker aangepast worden. Zo kun je nieuwe thema’s installeren om het uiterlijk van de software aan te passen, of sleutelen aan de instellingen die getoond worden. Je kunt zelfs elke app installeren die je tegenkomt, ook als deze niet in de Google Play Store staat.

Die openheid maakt Android echter ook kwetsbaar. Kwaadwillenden kunnen er misbruik van maken en inzicht krijgen in de gegevens op je smartphone. Apple’s iOS is heel erg afgesloten en wordt daardoor maar zelden gekraakt. Eventuele lekken zijn snel opgelost, doordat Apple zelf regelmatig updates uitbrengt. Als Google een update uitbrengt voor Android, kan het weken of zelfs maanden duren voordat een fabrikant deze beschikbaar maakt voor jouw smartphone. Sommige goedkopere smartphones worden zelfs nooit bijgewerkt.

android beveiliging jaarrapport

Toch hoef je je niet al teveel zorgen te maken: Android is tegenwoordig een stuk veiliger dan het vroeger was. De meer dan twee miljoen apps in de Play Store worden allemaal regelmatig gecontroleerd waardoor je met normaal gebruik eigenlijk nooit tegen een probleem aanloopt.

Bij duurdere vlaggenschepen is de keuze tussen Android en iOS er vooral eentje van smaak. De besturingssystemen bieden grotendeels dezelfde functies en alle populaire apps zijn voor beide platformen beschikbaar. Enkel in kleine aspecten, zoals hoe de menu’s eruit zien en hoe het homescreen werkt, zitten echte verschillen. Zoek je daarentegen een goedkopere smartphone, dan ben je doorgaans een stuk beter af met een simpele Android dan met het kopen van een oudere iPhone.

Android archief

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's