Wat is Android: Wat je moet weten over Android

Redactie
12 min leestijd
Android

Android is het mobiele besturingssysteem van Google, dat geschikt is voor smartphones, tablets, smartwatches en verschillende andere slimme apparaten. Op deze pagina lees je een uitgebreide uitleg van deze software.

Lees verder na de advertentie.

Wat is Android?

Android is een besturingssysteem dat vooral ontwikkeld is voor gebruik met smartphones en tablets. Het is zelfs het populairste besturingssysteem voor smartphones. Inmiddels wordt de software ook gebruikt voor televisies, smartwatches, camera’s, spelcomputers en zelfs auto’s.

Het is een open source-platform. De betekenis daarvan is dat de onderliggende code in theorie door iedereen aangepast en gebruikt mag worden. Desalniettemin wordt het eigenlijk gezien als een besturingssysteem van Google, door de vele aanpassingen en updates die het bedrijf ervoor uitbrengt. De grote mate van aanpasbaarheid zorgt ervoor dat Android erg populair is en op een groot aantal apparaten gebruikt wordt.

Geschiedenis van Android

Het begin van Android was in 2003, bij een kleine start-up van Andy Rubin. Hij werkte met verschillende andere ontwikkelaars aan slimmere software voor camera’s. Het bedrijf zag echter al snel meer potentie in mobiele telefoons en begon te werken aan een alternatief voor andere populaire besturingssystemen van die tijd, zoals Symbian en Windows Mobile. Dat trok de aandacht van Google, dat in 2005 besloot het bedrijf achter Android over te nemen.

HTC Dream

Eind 2008 verschenen Android 1.0 Angel Cake en de HTC Dream, de eerste versie van Android samen met de eerste smartphone die het gebruikte. Google had echter grootsere plannen en wilde dat Android door zoveel mogelijk fabrikanten gebruikt zou worden. Het richtte de Open Handset Alliance op, een groep die naast Google bestaat uit onder andere Samsung, Sony en verschillende providers.

Het doel van deze bedrijven was een zo open mogelijk besturingssysteem ontwikkelen, zodat het geschikt was voor een groot aantal apparaten. Dat lukte de Open Handset Alliance al snel, want binnen enkele jaren liep meer dan de helft van alle smartphones wereldwijd op Android. Inmiddels is het zelfs meer dan driekwart.

Al snel werd besloten de achterliggende software van Android geschikt te maken voor meer apparaten. Begin 2011 verscheen Android 3.0 Honeycomb, de eerste versie van het besturingssysteem geoptimaliseerd voor tablets. Begin 2014 verscheen Android Wear voor smartwatches, enkele maanden later gevolgd door Android TV voor Smart TV’s. Een jaar later volgde Android Auto, een speciale interface van Android die op je dashboard getoond kan worden.

android lollipop

Welke versies van Android zijn er?

Google brengt regelmatig Android-updates uit. Deze bieden aanpassingen in de interface, introduceren nieuwe functies, of bieden bescherming tegen kwetsbaarheden. Hoewel het bedrijf het hele jaar door kleine updates kan uitbrengen, is er minstens één grote update per jaar. Deze wordt doorgaans vernoemd naar een dessert of snoepje. Voorbeelden zijn onder andere Android 1.5 Cupcake, Android 5.0 Lollipop en Android 7.0 Nougat. Bekijk ook ons complete overzicht van Android-versies voor een uitgebreidere uitleg.

Daarnaast brengt Google sinds augustus 2015 maandelijkse Android-beveiligingsupdates uit. Daarin worden lekken, kwetsbaarheden en andere zwakke punten van Android aangepakt. De beveiligingsupdates worden iedere maand door Google vrijgegeven aan alle fabrikanten. Helaas kiezen lang niet alle fabrikanten ervoor om deze updates beschikbaar te maken voor al hun toestellen. Slechts een handjevol door Google ondersteunde toestellen ontvangt de updates direct en elke maand.

Verschillen tussen Android en iOS

Hoewel Android inmiddels het populairste besturingssysteem voor smartphones is, heeft het geduchte concurrentie van Apple. Dat bedrijf verkoopt jaarlijks tientallen miljoenen iPhones met iOS. De verschillen tussen Android en iOS zijn tegenwoordig echter klein.

Omdat Android een open besturingssysteem is, kun je het op een groot aantal verschillende apparaten vinden. Zo zijn er al goedkope Android-smartphones van een paar tientjes te vinden. Dat terwijl een nieuwe iPhone tot wel bijna duizend euro kan kosten. Je kunt een degelijke Android-smartphone vinden voor elk budget, terwijl je voor een iOS-apparaat wat dieper in de buidel moet tasten.

ios 10 versus android

Ook is er een grotere keuzevrijheid, doordat individuele fabrikanten zich kunnen specialiseren. Zo heb je smartphones met accu’s die makkelijk meerdere dagen meegaan, of modulaire smartphones met aanpasbare onderdelen. Daarnaast zijn er genoeg traditionele vlaggenschepen die over hardware beschikken die vergelijkbaar is met de nieuwste iPhone.

Vergelijking: beveiliging van Android en iOS

Android is bovendien heel open. Vrijwel elk aspect van het besturingssysteem kan door de gebruiker aangepast worden. Zo kun je nieuwe thema’s installeren om het uiterlijk van de software aan te passen, of sleutelen aan de instellingen die getoond worden. Je kunt zelfs elke app installeren die je tegenkomt, ook als deze niet in de Google Play Store staat.

Die openheid maakt Android echter ook kwetsbaar. Kwaadwillenden kunnen er misbruik van maken en inzicht krijgen in de gegevens op je smartphone. Apple’s iOS is heel erg afgesloten en wordt daardoor maar zelden gekraakt. Eventuele lekken zijn snel opgelost, doordat Apple zelf regelmatig updates uitbrengt. Als Google een update uitbrengt voor Android, kan het weken of zelfs maanden duren voordat een fabrikant deze beschikbaar maakt voor jouw smartphone. Sommige goedkopere smartphones worden zelfs nooit bijgewerkt.

android beveiliging jaarrapport

Toch hoef je je niet al teveel zorgen te maken: Android is tegenwoordig een stuk veiliger dan het vroeger was. De meer dan twee miljoen apps in de Play Store worden allemaal regelmatig gecontroleerd waardoor je met normaal gebruik eigenlijk nooit tegen een probleem aanloopt.

Bij duurdere vlaggenschepen is de keuze tussen Android en iOS er vooral eentje van smaak. De besturingssystemen bieden grotendeels dezelfde functies en alle populaire apps zijn voor beide platformen beschikbaar. Enkel in kleine aspecten, zoals hoe de menu’s eruit zien en hoe het homescreen werkt, zitten echte verschillen. Zoek je daarentegen een goedkopere smartphone, dan ben je doorgaans een stuk beter af met een simpele Android dan met het kopen van een oudere iPhone.

Het grote Android versie overzicht

android 13 officieel

Android 13 (13) – Augustus 2022

Android 13 is de opvolger van Android 12 en borduurt voort op de Material You-stijl van de vorige versie. Er wordt meer aandacht gelegd op privacy en beveiliging. Daarnaast kun je als gebruiker nog meer stijlelementen aanpassen. Lees alles over de nieuwste versie op deze pagina.

→ Lees meer over Android 13

Android 12 (12) – September 2021

Android 12

Android 12 is de opvolger van Android 11 en de grote update die in de zomer van 2021 verscheen. De eerste testversie van Android 12 werd in februari beschikbaar en in mei werd de publieke bèta uitgebracht. Lees op deze pagina alles over de vernieuwingen.

→ Lees meer over Android 12

Android 11 (11) – September 2020

Android 11

Android 11 is de opvolger van Android 10 en de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. De eerste Android 11-bèta verscheen in februari, de tweede in maart en de derde in augustus. De definitieve Android 11-update is in september 2020 uitgebracht. Op deze pagina vertellen we je alles over de vernieuwingen.

→ Lees meer over Android 11

Android 10 (10) – Augustus 2019

Android 10

Android 10 is de opvolger van Android 9.0 (Pie) en de allernieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De update richt zich voornamelijk op het verbeteren van je privacy, maar introduceert ook andere toffe verbeteringen. De eerste versie werd op 13 maart 2019 uitgebracht. In september 2019 werd de definitieve versie van Android 10 uitgebracht. Op deze pagina vertellen we je alles over de verbeteringen.

→ Lees meer over Android 10

Android 9.0 (Pie) – Augustus 2018

Android 9.0

Android Pie is de opvolger van Android 8.0 (Oreo). Deze versie biedt onder andere verbeteringen op het gebied van notificaties, privacy en schermen met een notch (een uitsnede aan de bovenkant). De eerste versie van Android Pie verscheen op 7 maart 2018 en is sinds 8 mei 2018 als bèta te gebruiken. Op 6 augustus 2018 werd Pie officieel uitgebracht voor Googles eigen Pixel-toestellen.

→ Lees meer over Android 9.0

Android 9.0 (Pie) – Augustus 2018

Android 9.0

Android Pie is de opvolger van Android 8.0 (Oreo). Deze versie biedt onder andere verbeteringen op het gebied van notificaties, privacy en schermen met een notch (een uitsnede aan de bovenkant). De eerste versie van Android Pie verscheen op 7 maart 2018 en is sinds 8 mei 2018 als bèta te gebruiken. Op 6 augustus 2018 werd Pie officieel uitgebracht voor Googles eigen Pixel-toestellen.

→ Lees meer over Android 9.0

Android 7.0 (Nougat) – Najaar 2016

Android 7.0

Android Nougat is de opvolger van Android 6.0 (Marshmallow). Deze nieuwe Android-versie biedt weer enkele handige functies voor je Android-toestel. Google heeft diverse testversies van Android Nougat beschikbaar gemaakt, die makkelijker dan ooit te installeren is. Google maakte bekend in juni bekend dat Android 7.0 Nougat de volledige naam is van het besturingssysteem.  

→ Lees meer over Android 7.0

Android 6.0 (Marshmallow) – Oktober 2015

Android 6.0

Android Marshmallow (voorheen M) is de naam van de opvolger van Android Lollipop.  Op 28 mei 2015, tijdens Google I/O 2015, werd  de nieuwe Android-versie  officieel door Google onthuld. Daar werd bekend dat de update  vooral gericht is op kleine verbeteringen en de kwaliteit van het besturingssysteem. Dat betekent echter  niet dat Marshmallow geen nieuwe functies introduceert. Hierna laten we je zien op welke fronten  het nieuwe Android is verbeterd.

→ Lees meer over Android 6.0

Android 5.1 (Lollipop) – maart 2015

Android 5.1

Android 5.1 is de opvolger van Android 5.0 en draagt nog steeds de naam Lollipop. Deze Android-versie is niet zo’n ingrijpende update als zijn voorganger, die een volledig nieuw design met zich meebracht met onder meer een ander kleurgebruik, nieuwe animaties en 3D-effecten, snelle instellingen en slimmere notificaties. Android 5.1 richt zich met name op het repareren van bugs die 5.0 introduceerde en moet vooral worden gezien als een verbeterde versie van Lollipop, zonder veel spannende toevoegingen. Toch zorgt deze update voor een besturingssysteem dat soepeler en stabieler werkt. En dat is alleen maar prettig!

→ Lees meer over Android 5.1

Android 5.0 (Lollipop) – 15 oktober 2014

Android 5.0

Android 5.0 Lollipop is de eerste grote update van Googles mobiele besturingssysteem sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich, de Android-versie die op 19 oktober 2011 is geïntroduceerd. De nieuwe versie is simpeler, intuïtiever en universeel, ongeacht van wat voor apparaat je gebruikmaakt. Android Lollipop heeft meer 3D-effecten en schaduwen, een nieuw toetsenbord, nieuwe snelle instellingen en een `niet storen`-functie.

→ Lees meer over Android 5.0

Android 4.4 (KitKat) – 31 oktober 2013

Android 4.4

Na Android 4.3 Jelly Bean komt Android 4.4 KitKat. Android 4.4 (KitKat) is qua design geen grote vernieuwing van het besturingssysteem, maar de voornaamste en belangrijke veranderingen bevinden zich onder de motorkap. Naast een aantal vernieuwde interface-elementen gaat Android 4.4 namelijk efficiënter om met het werkgeheugen en de accu. Ook fijn is de `immersive`-modus die afleidende zaken verbergt en de mogelijkheid om sneller bestanden, contacten, multimedia en andere zaken terug te vinden dankzij de diepere integratie van Google-services en Google Now.

→ Lees meer over Android 4.4

Android 4.3 (Jelly Bean) – 24 juli 2013

Android 4.3

Android 4.3 (Jelly Bean) is op 24 juli 2013 verschenen voor de Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 10 en Nexus 7. Dit is de basisversie waar alle andere smartphones binnenkort ook naar geüpdatet worden. Normaliter moeten fabrikanten als Samsung, HTC en Sony eerst hun eigen softwarelaag voor de nieuwe Android-versie aanpassen, maar blijven de functies in vrijwel alle gevallen hetzelfde. Daarom zet AndroidPlanet alle Android 4.3-features en -vernieuwingen op een rijtje, zodat jij weer wat er voor jouw toestel aan gaat komen. Omdat Android 4.3 niet de grote update is waar iedereen stiekem op had gehoopt, voert Google voornamelijk enkele bugfixes en handige nieuwe functies toe.

→ Lees meer over Android 4.3

Android 4.2 (Jelly Bean) – 29 oktober 2012

Android 4.2

Android 4.2 is een kleine doch fijne update van Android 4.1 Jelly Bean. Android Planet zet alle veranderingen, vernieuwingen en verbeteringen voor je op een rijtje, waaronder de nieuwe Notification Power Controls, lockscreen widgets en het hele gave PhotoSphere. Met laatstgenoemde kun je foto’s in 360 graden maken, en de foto’s op eenzelfde manier bekijken als Google Maps-foto’s worden getoond.

→ Lees meer over Android 4.2

Android 4.1 (Jelly Bean) – 27 juni 2012

Android 4.1

Google heeft Android 4.1 Jelly Bean op 27 juni 2012 officieel aangekondigd. Lees hier alles over de nieuwe functies, waaronder Google Now, de verbeterde Google Voice Search, vernieuwde notificatie-balk en natuurlijk Project Butter. Door dit Project draait Android soepeler en sneller dan ooit tevoren.

→ Lees meer over Android 4.1

Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) – 19 oktober 2011

Android 4.0

Google heeft op 19 oktober 2011 Ice Cream Sandwich samen met de Galaxy Nexus officieel gepresenteerd. Versie 4.0 van Google’s mobiele besturingssysteem brengt onder meer een nieuwe interface met zich mee en legt meer nadruk op multitasking en notificaties. Daarnaast introduceert Google enkele nieuwe features zoals Face Lock, Android Beam (voor delen van bestanden via near field communication) en het bijhouden van je dataverbruik. Ook is er een nieuwe Personen-app waarin gegevens van diverse sociale netwerksites worden weergegeven.

→ Lees meer over Android 4.0

Android 3.0 (Honeycomb) – 22 februari 2011

Android 3.0

Honeycomb is de eerste Android-software die geschikt is voor zowel smartphones als tablets. Hoewel Android 3.0 nooit officieel op smartphones heeft gedraaid, is het wel de eerste Android-versie waar je duidelijke vergelijkingen met de huidige Android-versie ziet.

→ Lees meer over Android 3.0

Android 2.3 (Gingerbread) – 6 december 2010

Android 2.3

Gingerbread staat als eerste geïnstalleerd op de Nexus S, het tweede Nexus-toestel van Google. Android 2.3 brengt enkele belangrijke grafische veranderingen, waardoor het mobiele besturingssysteem opnieuw wat consistenter oogt. Zo is er voortaan een zwarte notificatiebalk die meer scheiding biedt tussen de notificaties en het homescreen en zijn de onderste…

→ Lees meer over Android 2.3

Android 2.2 (Froyo) – 20 mei 2010

Android 2.2

Een belangrijke verandering in Froyo is de nieuwe Just-In-Time Compiler, ofwel JIT, waardoor de processorkracht van de telefoon significant toeneemt. Ook biedt Android 2.2 aan gebruikers flash-ondersteuning (één van de eerste grote punten binnen de concurrentiestrijd met Apples iPhone) en de mogelijkheid om via tethering je mobiele dataconnectie via een…

→ Lees meer over Android 2.2

Android 2.0 (Eclair) – 26 oktober 2009

Android 2.0

Door Eclair, die tevens het begin is van het zeer belangrijke versienummer 2, wordt Android een stuk sneller en gebruiksvriendelijker. Zo kunnen gebruikers sneller op het virtuele toetsenbord typen, wordt de Android-software voor de hardware geoptimaliseerd en krijgt de interface een kleine make-over. App-iconen zijn mooier, menu`s overzichtelijker en heel…

→ Lees meer over Android 2.0

Android 1.6 (Donut) – 27 april 2009

Android 1.6

De vierde versie van Android, genaamd Donut, brengt enkele verbeteringen ten opzichte van Cupcake. De grootste verandering is de universele zoekbalk waardoor gebruikers door heel Android kunnen zoeken. Daarnaast zorgt Donut voor ondersteuning van schermen met een hoger resolutie, een verbeterde camera- en galerij-app en een nieuw framework voor de…

→ Lees meer over Android 1.6

Android 1.5 (Cupcake) – 27 april 2009

Android 1.5

Android 1.5 is de eerste Android-versie die een naam krijgt: Cupcake. Android ondergaat met Cupcake de eerste grote visuele verandering. Zo krijgt de software de beschikking over widgets en folders op het homescreen, twee onderdelen die binnen Android nog steeds erg belangrijk zijn. Cupcake brengt ook enkele nieuwe features naar…

→ Lees meer over Android 1.5

Android 1.0 (Android) – 26 oktober 2009

Android 1.0

Met Android 1.0 begon het allemaal. Het is de eerste versie van Android die gebruikmaakte van de Android Market (dat later zijn naam in Google Play veranderde), met Gmail kan synchroniseren en enkele andere apps van Google gebruikt, waaronder Google Maps, Google Search en Google Talk. Ook is er ondersteuning voor een webbrowser (met zoomen), YouTube en wifi aanwezig. Enkele andere belangrijke apps zijn de klok, telefoon, launcher, instellingen en fotogalerij. Android 1.0 draait voor het eerst op de T-Mobile G1, de eerste `officiële` Google-telefoon voordat deze door de Nexus-lijn werd vervangen. Door de update naar Android 1.1 op 9 februari 2009 worden een reeks aan bugfixes doorgevoerd, maar wordt het voortaan ook mogelijk om bijlages in berichten op het toestel op te slaan. Ook gaat Google Maps meer relevante informatie tonen.

→ Lees meer over Android 1.0

Heeft dit artikel je geholpen?

Android archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu