De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Custom recovery: alles over alternatieve recovery's

Redactie
2 min leestijd
Custom recovery

Een custom recovery is een alternatieve recovery voor je Android-device, waarmee je alternatieve software kunt installeren of een toestel kunt rooten.

Lees verder na de advertentie.

Wat is een recovery?

Om het begrip custom recovery goed te begrijpen, leggen we eerst de term recovery uit. Een recovery is een gelimiteerde opstartmodus van het Android-systeem waarmee gebruikers specifieke taken kan uitvoeren. Eén van die taken is het wissen van de interne opslag, waardoor je een toestel een harde reset kunt geven. Een recovery kan ook worden gebruikt om een handmatig gedownloade over-the-air-updatebestand te installeren.

recovery

De meeste gebruikers zullen echter nooit in de recovery komen. Er is namelijk een speciale opstartmodus voor benodigd, die vaak wordt geactiveerd door enkele knoppen tegelijkertijd in te drukken alvorens het opstarten van het toestel. Hierdoor krijgen gebruikers die niet op zoek zijn naar de recovery niet per ongeluk toegang tot deze gelimiteerde opstartmodus.

Een custom recovery

Een custom recovery wordt niet door Google gemaakt, maar door ontwikkelaars die meer functies voor hun toestel willen ontgrendelen. Een custom recovery wordt voornamelijk gebruikt om acties te ondernemen die voor het opstarten van het mobiele besturingssysteem gebeuren, zoals het installeren van nieuwe software als een custom rom of het rooten van Android.

nexusae0_TWPR1

Een custom recovery komt in verschillende versies, maar de populairste custom recovery’s zijn ClockworkMod Recovery en TeamWin Recovery Project (TRWP), waarbij laatstgenoemde het populairste is. Deze recovery’s bieden meer opties aan dan de standaard recovery, met de belangrijke optie om software te flashen. Dit geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om CyanogenMod te flashen of een root-app als systeem-app te installeren, waardoor je rootrechten hebt. Om je smartphone dus op zo’n manier aan te passen, begin je vrijwel altijd in een custom recovery.

Hoe installeer ik een custom recovery?

Het installeren van een custom recovery werkt per apparaat verschillend. In het algemeen is het noodzakelijk dat je de boatloader van jouw toestel unlockt. Dit proces zorgt er eigenlijk voor dat je zelf de baas over je toestel bent. Normaliter verwijdert dit proces alle informatie op het toestel, dus let hier goed op. Het unlocken van een bootloader is tevens per apparaat verschillend.

Om meer informatie te krijgen over het unlocken van je bootloader en het installeren van een custom recovery, kun je terecht op het technologieforum XDA. Daar zijn per toestel verschillende tutorials te vinden over deze onderwerpen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu