De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Custom rom: alles over alternatieve Android-versies

Redactie
2 min leestijd
Custom rom

Wat is een custom rom? Wat kun je ermee? En hoe installeer je het? Android Planet legt het uit.

Lees verder na de advertentie.

Bekijk hier de beste custom roms

Wat is een custom rom

Een custom rom is een alternatieve Android-versie die op een smartphone of tablet kan worden geïnstalleerd. Deze custom roms zijn gebaseerd op het Android Open Source Project (AOSP), de broncode van Android die door Google wordt geüpdatet. Hierdoor is het mogelijk om de broncode van Android te pakken en specifieke onderdelen aan te passen, waardoor de software helemaal naar jouw wens is.

paranoidandroid

Het aanpassen van de broncode van Android is echter niet gemakkelijk. Daarom zijn er honderden ontwikkelaars bezig om hun eigen alternatieve Android-versies te publiceren, waarna anderen de software op hun toestel kunnen downloaden. De populairste maker van een custom rom is CyanogenMod, dat actief eigen features aan zijn software toevoegt.

Er zijn ook veel ontwikkelaars die weer de broncode van Android gebruiken, deze combineren met specifieke functies van bijvoorbeeld CyanogenMod, en op die manier weer hun eigen custom rom maken. Dit heet ‘cherrypicking’, waarbij je van verschillende custom roms favoriete functies verzamelt en die in een nieuwe Android-versie samenbrengt.

In het algemeen geldt dat custom roms meer functies bieden dan de software die normaliter op je smartphone staat.

Hoe installeer je een custom rom?

customroms

Een custom recovery (afbeelding rechts) wordt meestal gebruikt om een custom rom te installeren. Een custom recovery is een alternatieve recovery voor je smartphone of tablet, waarmee je eigenhandig software op je toestel kunt installeren. Een custom recovery geeft je veelal ook de mogelijkheid om een volledige back-up van je toestel te maken, de dalvik-cache te legen en in één keer alles van je toestel te wissen.

Het installeren van een custom recovery is per toestel verschillend. Op technologieforum XDA Developers kun je meestal een passende tutorial vinden. Als een custom recovery is geïnstalleerd, kun je het bestand van de custom rom op het interne geheugen van je toestel plaatsen. Veelal betreft dit een zip-bestand voor de custom rom en een zip-bestand voor de apps van Google, zoals Gmail en Google Maps.

In de custom recovery ga je vervolgens naar Install, waar je de twee zip-bestanden achter elkaar flasht. Eerst het softwarebestand van de custom rom, daarna de apps van Google. Vervolgens ga je naar Wipe en verwijder je alle gegevens en geïnstalleerde apps. Dan herstart je het toestel en de custom rom is geïnstalleerd.

→ Tijdens het installeren van een custrom rom wordt je toestel veelal ook geroot. Lees wat je allemaal met een  Android root kunt!

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu