De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

3 manieren om het geluid van je Android te verbeteren

Gijs Ettes
5 februari 2016, 13:55
3 min leestijd
3 manieren om het geluid van je Android te verbeteren

Maar weinig Android-toestellen geven je de mogelijkheid om de geluidskwaliteit te tweaken. Met deze tips  kun je het heft in eigen handen nemen.

Lees verder na de advertentie.

Er zijn verschillende manieren om het geluid van je Android-toestel te verbeteren. Zo kun je gebruikmaken van oordoppen of bij het vasthouden van je smartphone rekening houden met de plaatsing van de speakers. Ook is het goed mogelijk dat je gebruikmaakt van een hoesje dat de speakers van je telefoon (gedeeltelijk) afdekt, wat natuurlijk funest is voor de geluidskwaliteit. Een voor de hand liggende oplossing is om een andere case te kiezen of er überhaupt geen te gebruiken.

Er zijn echter slimmere manieren om de audiokwaliteit van je toestel te verbeteren of meer volume uit de speakers te persen. Hieronder zetten we drie op een rijtje.

Android geluid verbeteren

1. Installeer een equalizer

android geluid verbeteren

In Google Play zijn talloze equalizer-apps te vinden de beloven om het geluid van je Android krachtiger en voller te laten klinken. Er zit een hoop troep tussen en veel apps die hun beloftes niet waarmaken, maar als je toch met een equalizer aan de slag wilt, kun je Equalizer van Smart Android Apps  eens overwegen.

Deze equalizer heeft een aantal voorinstellingen voor populaire genres als pop, rock en dance en kan ook bastonen versterken. Daarnaast  werkt de app samen met populaire streamingdiensten als Spotify en Pandora. Grote verschillen in audiokwaliteit zijn echter alleen merkbaar als je gebruikmaakt van een koptelefoon of je toestel koppelt aan een bluetoothspeaker.

2. Vervang je muziek-app

De kans is groot dat de muziek-app op jouw toestel vrij basic is als het aankomt op audio-instellingen. Goede alternatieven zijn Googles eigen Play Music-app (gratis) en Poweramp (3,99 euro na de proefperiode). Eerstgenoemde staat standaard op sommige toestellen en geeft je via het hamburgermenu toegang tot vrij uitgebreide muziekinstellingen. Je vindt er een equalizer die je kunt aanpassen voor hoge/lage tonen en instrumenteel/zang, maar kunt ook je eigen audioprofiel creëren door gebruik te maken van de Adapt Sound-functie. Je krijgt dan een reeks pieptonen te horen waarmee wordt bepaald welk profiel aansluit bij jouw gehoor.

android geluid verbeteren

Poweramp is een wat uitgebreidere muziekspeler die je niet alleen de equalizer, maar ook indeling laat aanpassen. Door een beetje te tweaken zet je het audioprofiel naar jouw hand, al zijn de interface-elementen en knoppen wat priegelig. Dankzij de vele opties is het echter wel een goed alternatief voor de meeste muziekspelers die standaard op toestellen staan geïnstalleerd. Poweramp is 15 dagen gratis uit te proberen.

3.  Installeer een geluidsmod (root)

Met een geroot toestel  heb je meer opties om het geluid van je Android naar je hand te zetten.  Je kunt dan aan de slag met diverse mods die het geluid op diepere niveaus van het systeem aanpassen en optimaliseren. Een van de beste is XTREMEMusic, een mod die equalizers van onder meer Beats en Sony met zich meebrengt, maar de doorvoer van  audio optimaliseert. Naast root heb je  een custom recovery  nodig en  een micro-sd-kaart waarop je de benodigde bestanden zet. Na het flashen van de mod kun je zelf kiezen welke modules je wilt aanzetten. Download- en installatie-instructies vind je op deze pagina.

comparison_rev

Op het forum van XDA zijn ook geluidsmods te vinden die zijn gebaseerd op de software van Sony en Dolby Atmos. De mods werken op de meeste toestellen met Android 4.3+, al heb je ook weer een geroot toestel met custom recovery nodig om ze te flashen. Het voordeel van de mods is dat ze vaak ook het geluid van de speakers van je toestel verbeteren. Iets dat met de meeste equalizer-apps onmogelijk is.

Heb jij meer tips voor het verbeteren van het geluid van je Android-toestel? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu