Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android rooten: tips en trucs

Redactie
7 min leestijd
Android rooten

Eén van de voordelen van Android is dat je jouw telefoon kunt rooten om systeemtoegang te krijgen om meer ‘de baas te zijn’ over jouw Android-smartphone of -tablet. Maar wat houdt rooten precies in? En wat heb je er aan? Android Planet legt het hele verhaal rondom Android root uit.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over Android rooten

Wat is root?

Android is gebaseerd op de kernel van opensource besturingssysteem Linux. De term root komt ook in Linux voor, waarbij de ‘rootgebruiker’ alle rechten heeft om acties uit te voeren. Dit geldt ook voor Android: met root heb je alle macht over jouw Android-toestel. Normaliter krijgt een Android-gebruiker niet alle rechten. Dit biedt meer veiligheid binnen het mobiele besturingssysteem, omdat de gebruiker minder ‘schade’ aan kan richten.

superuser

Root wordt op Android meestal geactiveerd via twee apps: Superuser of SuperSU. Deze apps gebruiken de verkregen root-rechten om andere apps van root te voorzien. Stel: je installeert een app die om root-rechten vraagt. Dan kunnen SuperUser en SuperSU deze toekennen. SuperUser is de algemene root-app die bijvoorbeeld met de alternatieve Android-versie CyanogenMod wordt geleverd, SuperSu is ontwikkeld door een Nederlander en gebruikt ondergetekende al enkele jaren.

Let wel: het installeren van deze apps heeft geen nut, je moet het toestel eerst rooten waarna de root-apps gebruik kunnen maken van al deze rechten en andere apps de mogelijkheid kunnen geven om meer rechten te krijgen.

Wat kun je met root?

Omdat root meer rechten aan de gebruiker geeft, is het mogelijk om ‘meer’ met Android te doen. Die term houden we expres zo breed, omdat root-rechten door enorm voor apps en diensten kunnen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een algehele back-ups van apps, inclusief bijvoorbeeld je savegames of andere belangrijke content. Of de mogelijkheid om systeem-apps die je eigenlijk niet wilt in zijn geheel uit te schakelen? Deze feature is met name handig bij Android-toestellen met bloatware, ofwel ongewilde apps van fabrikanten.

keep-calm-and-root-you-android

Een belangrijke optie voor root-rechten is de mogelijkheid om alternatieve kernels te installeren. Via een kernel kun je bijvoorbeeld de snelheid en accuduur van je smartphone verbeteren. Zo is het via een alternatieve kernel mogelijk om de kloksnelheid van de processor, kleuren van je scherm of de kracht van de GPU aan te passen. Dit zijn vrij technische onderdelen, dus het is aan te raden om alleen een andere kernel te flashen als je hier ook écht verstand van hebt. Er zijn verschillende ontwikkelaars die hun kernels voor meerdere toestellen uitbrengen en via een root-app de kernel laten flashen. Dan is het een kwestie van rebooten, waarna de kernel wordt geïnstalleerd.

Het verschil tussen root en een custom recovery

Root is iets anders dan een custom recovery. Een custom recovery is een alternatieve versie van de herstel-sectie binnen Android, ook wel gewoonweg de ‘recovery’ genoemd. De recovery kun je bijvoorbeeld gebruiken als jouw toestel vastloopt en je in de ‘bios’ van Android je toestel wilt resetten. Meestal activeer je de recovery door op een combinatie van knoppen te drukken als het toestel opstart. Je boot dan niet in het systeem, maar in de recovery. Een custom recovery laat je, in tegenstelling tot een normale recovery, ook software flashen.

Een custom recovery (foto onder) wordt meestal gebruikt om alternatieve Android-versies te installeren, zoals CyanogenMod of Paranoid Android. Deze Android-versies worden vaak met root-rechten en een bijbehorende root-app geleverd, waardoor de software al direct over root beschikt. Je hoeft een Android dan niet opnieuw te rooten.

nexusae0_TWPR1

Eigenlijk maakt een custom recovery gebruik van root-rechten. Het verschil is dus dat root een algemeen woord is voor de beheerdersrechten, en dat apps maar ook een custom recovery van deze root-rechten gebruik kunnen maken. Daarnaast wordt met het rooten van Android meestal root-rechten binnen het besturingssysteem bedoeld, terwijl custom recovery geen deel uitmaakt van het besturingssysteem.

Is rooten legaal?

Rooten is geheel legaal, maar bij veel fabrikanten verlies je de garantie als je een geroote smartphone ter reparatie opstuurt. Zo stuurde ondergetekende zijn Galaxy Nexus op naar Samsung vanwege een kapotte simkaarttray, en werd de reparatie niet vergoed omdat de smartphone was geroot. Samsung stuurde mij een foto van de Superuser-app toe als bewijs. Het is natuurlijk wel mogelijk om de stock firmware zonder root te installeren alvorens je de telefoon ter reparatie opstuurt.

Daarnaast werken de meeste Android-updates niet meer. Het updatesysteem herkent dat het toestel over root-rechten beschikt, waardoor het updateproces niet altijd wordt uitgevoerd. Sommige root-apps beschikken over de mogelijkheid om het toestel tijdelijk te unrooten, waardoor het updateproces slaagt. Velen klagen echter hierna dat zij root opnieuw moeten installeren.

Hoe root ik mijn Android-toestel?

nexus5-root

Een logische vraag met een minder logisch antwoord. Het rooten van je toestel is namelijk per fabrikant en vaak ook per toestel verschillend. Inmiddels zijn er al wel enkele tools beschikbaar die grotendeels universeel werken, maar deze zijn niet aan te raden omdat het altijd beter is om een tutorial op het technologieforum XDA Developers te volgen. Hier verzamelen zich degenen die meer uit technologie willen halen, en er zijn met name veel Android-gebruikers. Zo heeft elk toestel wel zijn eigen forum, waar je veelal bij Development, General of Q&A een tutorial vindt. Lees deze goed door, snap elke stap en probeer het liever eerst op een toestel dat je niet dagelijks nodig hebt. Bij sommige toestellen (zoals de Nexus-lijn) is het zeer gemakkelijk om te rooten, bij andere toestellen (zoals HTC-smartphones) kan het wat inspanning en Android-kennis vergen. Maar het belangrijkste is: lees je altijd goed in, zoek goed in het forum en begin voorbereid – dus maak altijd eerst een back-up van je belangrijke bestanden.

De 5 beste root-apps voor je Android

Franco.Kernel updater

franco

De Franco.Kernel staat bekend om de uitstekende snelheidsprestaties en lange batterijduur. De kernel is eigenlijk het powerhouse van de telefoon en regelt de connectie tussen de hardware en het besturingssysteem. Zo zorgt Franco.Kernel er onder andere voor dat de het aantal processoren en de kloksnelheid niet te snel omhoog wordt geschroefd, maar kan de kernel ook effect hebben op het geluid, de trilmotor, disk en het scherm. Denk bij een kernel aan het veelvuldig updaten van drivers die veelal altijd verbeteringen brengen. Met de Franco.Kernel updater kun je alle instellingen van de kernel naar eigen wens aanpassen en nieuwe kernels flashen.

Download Franco.Kernel updater in Google Play (3,99 euro)

Flashify

flashify

Flashify is dé alleskunner voor de root-gebruiker en degenen die hun smartphone of tablet `flashen`, ofwel andere software en kernels erop installeren. Met Flashify kun je gemakkelijk alternatieve recoveries, kernels en boot-images flashen, direct vanuit Android. Als de flash is voltooid, wordt het toestel opnieuw opgestart waarna de veranderingen zijn doorgevoerd. Ook wordt het flashen van nieuwe software ondersteund.
Maar de app kan nog meer. Zo is Flashify in staat om van je huidige recovery of kernel een backup te maken die hierna op Dropbox opgeslagen kan worden. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om het backup-bestand via de ingebouwde deelfunctie van Android via andere apps te delen. De gratis versie is echter wel beperkt tot drie flashes per dag.

Download Flashify in Google Play (gratis)

Titanium Backup

Titanium Backup

Titanium Backup is de beste backup-app voor Android. De app wordt vaak geüpdatet, heeft veel verschillende opties en is enorm stabiel. Om Titanium Backup te gebruiken, heb je wel root-rechten nodig. Mocht je vaak van rom wisselen en veel apps moeten herstellen, is de betaalde versie van Titanium Backup ook een goede optie. Met de betaalde versie kun je in één keer al je opgeslagen instellingen en apps terugzetten. Zelfs savegames en jouw instellingen voor Twitter-notificaties, bijvoorbeeld.

Download Titanium Backup in Google Play (gratis)

Greenify

Greenify laat je Android-apparaat sneller en meer energiezuinig draaien door apps te sluimeren wanneer ze niet nodig zijn. Greenify, dat wel van rootrechten voorzien moet worden, houdt al je draaiende apps nauwlettend in de gaten en weet precies wanneer een app niet meer nodig is of rustig op de achtergrond kan draaien. Let wel: Greenify is geen taskkiller, maar een volwaardige app die heel slim al je onnodige apps in sluimerstand zet. De gebruiker krijgt met Greenify tevens een handig inzicht op hetgeen wat de smartphone of tablet vertraagt en waar nog wat extra energie bespaard kan worden.

Download Greenify in Google Play (gratis)

Solid Explorer

solidexplorer2

Solid Explorer heeft net als het oude vertrouwde Windows Commander twee schermen waar je tegelijkertijd in kunt werken en bestanden naar andere mappen kunt slepen. Vanuit de app kun je direct bestanden uploaden naar Dropbox en heb je de mogelijkheid om favoriete locaties op je geheugenkaart toe te voegen. Een uitstekende filebrowser, die via root-rechten in de diepste folders van Android kan komen. Denk bijvoorbeeld aan de belangrijke system- of data-folder, waarbij je belangrijke app- of systeembestanden kunt aanpassen. De trial-versie is gratis te downloaden, na 14 dagen moet de betaalde versie worden aangeschaft.

Download Solid Explorer in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?

Android rooten archief

Bekijk archief (64 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu