Android-tablet rooten: tips en een handig stappenplan

Gijs Ettes
20 mei 2015, 19:11
4 min leestijd
Android-tablet rooten: tips en een handig stappenplan

In een eerder artikel hebben we je laten zien hoe een  Android-smartphone rooten in zijn werk gaat. Maar ook een tablet rooten is goed te doen, zodat je systeemtoegang krijgt en meer rechten hebt om je toestel naar je hand te zetten.

Lees verder na de advertentie.

Wat houdt rooten in?

Kort gezegd krijg je door te rooten alle rechten om acties in het systeem  uit te voeren. Standaard  heb je – uit veiligheidsoverwegingen – niet alle rechten, omdat je anders mogelijk schade zou kunnen aanrichten aan  Android. Als rootgebruiker zijn er  geen beperkingen en kun je bijvoorbeeld bestanden van het besturingssysteem aanpassen en verborgen opties zichtbaar maken.

tablet rooten

Ook kun je na rooten een custom rom op je toestel installeren. Maar let wel op, want als je je Android root en allerlei zaken aanpast zonder te weten wat je doet, kan dat leiden tot een slecht functionerend  of ‘gebrickt’ toestel waar je niks meer mee kunt. Bovendien vervalt bij de meeste fabrikanten de garantie als je een tablet root. Houd daar dus rekening mee.

Waarom zou je rooten?

Ook op deze vraag hebben we al eens antwoord gegeven in ons artikel over Android rooten.  Door te rooten kun je meer met Android doen en bijvoorbeeld volledige back-ups van apps en games maken, waarbij een reservekopie van alle data (denk aan savegames en andere belangrijke content) wordt gemaakt. Daarnaast heb je een geroot toestel nodig om ongewenste apps van bijvoorbeeld fabrikanten of providers te verwijderen. Nadat je je toestel hebt geroot, kun je hiervoor een app als Titanium Backup gebruiken.

Wanneer je je tablet hebt geroot, kun je ook aan de slag met apps als Greenify  (die je Android-toestel energiezuiniger laat werken) en Solid Explorer (een bestandsbeheerder die bij de  diepste folders van Android kan komen).

Tot slot  heb je met roottoegang de mogelijkheid om een alternatieve kernel (zoals de uitstekende Franco.Kernel) te installeren. De kernel regelt de connectie tussen de hardware en het besturingssysteem en heeft zodoende invloed op de snelheid van de processor en gpu, en de manier waarop de overige hardware, zoals het scherm en de trilmotor,  reageren. Het flashen van de  is echter alleen aanbevolen voor gebruikers die hier verstand van hebben.

Je tablet rooten: zo doe je dat

Na het lezen van bovenstaande alinea’s ben je vast benieuwd hoe je jouw tablet kunt rooten. Helaas is er niet één methode die van toepassing is op alle Android-tablets, omdat rooten nu eenmaal per fabrikant en model verschilt. Wil je je tablet rooten, dan verdient het daarom de voorkeur om je in te lezen door relevante forumtopics op XDA Developers te bekijken. Op dit technologieforum zijn talloze  Android-gebruikers actief die veel kennis hebben van  het tweaken van het besturingssysteem.

oneclickroot tablet rooten

Dat gezegd hebbende, zijn er wel degelijk methodes die voor meerdere typen tablets werken. Neem bijvoorbeeld OneClickRoot, een tool  die het relatief eenvoudig maakt om een tablet te rooten, mits het model wordt ondersteund. Hieronder zetten we op een rijtje welke stappen je moet doorlopen. Let wel: je tablet rooten is op eigen risico en we staan niet in voor eventuele gevolgen als het bij jou misgaat!

  1. Check allereerst op deze pagina of jouw tablet wordt ondersteund door OneClickRoot;
  2. Is dat het geval, installeer dan de tool op je pc;
  3. Voordat je OneClickRoot start, is het van belang om de Android SDK  op je pc te installeren en usb-foutopsporing op je tablet aan  te zetten;
  4. Voor dit laatste moet je doorgaans opties voor ontwikkelaars inschakelen door naar ‘Instellingen > Over de telefoon’ te gaan en tien keer op het build-nummer te tikken;
  5. Je bent nu klaar om OneClickRoot te gebruiken. Verbind je tablet met je pc, start de tool en doorloop de stappen op het scherm;
  6. Is de root succesvol, dan vind je na het doorlopen van de stappen de  Superuser-app op je tablet;
  7. Benieuwd wat je allemaal kan met een geroot toestel? Check dan ons overzicht met de 27  beste root-apps.

Helaas ondersteunt OneClickRoot lang niet alle Android-tablets die momenteel op de markt zijn. Wil je bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab S rooten, dan moet je een andere methode gebruiken en zijn er aanzienlijk meer stappen benodigd om het proces te voltooien (meer erover vind je op deze pagina).

We adviseren je nogmaals om de stappen om een specifieke tablet te rooten grondig door te nemen. Zijn er zaken onduidelijk, doe het dan niet of stel een vraag in een geschikt forumtopic op XDA Developers. Ook is het slim om – indien mogelijk – eerst een ander toestel te rooten dat je niet meer dagelijks gebruikt.

Lees ook tips voor het rooten van een Android-smartphone.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu