Android-apps en -games kunnen ook buiten Google Play om worden geïnstalleerd via het bestandstype APK.  Want hoewel de meeste mensen apps installeren via Google Play, zijn er ook genoeg  apps die nog niet in de  app-winkel staan.  

Deze zijn rechtstreeks als Android APK-bestand te downloaden vanaf de website van de ontwikkelaar of via derden. Hoe werkt het installeren van Android apk-bestanden? Hieronder laten we het zien.

Android APK bestanden installeren

  1. Een .apk-bestand is vergelijkbaar met een .exe-bestand op een PC of een .dmg- of .app-bestand op een Mac. Als je het .apk-bestand hebt gedownload van de website van de ontwikkelaar kopieer je het naar het geheugenkaartje via de bijgeleverde usb-kabel of via cloud-apps als Dropbox, die bestanden naar het interne geheugen kunnen verplaatsen;
  2. Het maakt niet uit waar je het bestand neerzet: de root (hoogste niveau) of een speciale map als Downloads of Temp is prima, als je het bestand straks maar gemakkelijk terug kunt vinden. De locatie van het Android apk-bestand is namelijk erg belangrijk voor het installeren van de app. Ook is het een vereiste dat je de functie ‘installeren van onbekende bronnen toestaan’ inschakelt. Deze is veelal te vinden via Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen;
  3. Het installeren van een .apk-bestand wordt veelal door bestandsbeheerders, ofwel een filemanager, gedaan. Deze worden echter niet altijd met Android smartphones meegeleverd. Daarom biedt Google Play uitkomst.

Apps om apk-bestanden te installeren

android-apkZo kun je bijvoorbeeld ASTRO via Google Play installeren, een filemanager waarmee je alle gebruikelijke handelingen kunt uitvoeren die je in de Verkenner/Finder op de desktop gewend bent: mappen maken en verplaatsen, bestanden kopiëren en hernoemen, bestanden wissen, wat je maar wilt.

Je kunt met ASTRO ook naar het zojuist gedownloade Android apk-bestanden bladeren en erop tikken. De installatie gaat dan vanzelf van start, op een manier die je gewend bent met apps die je uit Google Play hebt gehaald.

Er zijn ook gespecialiseerde apps, zoals de app APK installer (eveneens gratis te vinden in de Google Play Store). Bij deze app kunnen gebruikers iets gemakkelijker apk-bestanden op een Android-toestel installeren door simpelweg naar de map te browser en op het bestand te drukken. APK Installer heeft verder geen andere opties.

→ Lees meer tips voor Android in ons grote Android tips overzicht

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.