De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

In 3 stappen apk-bestanden op je Android-toestel installeren

Erwin Vogelaar
31 januari 2019, 16:04
3 min leestijd

Wil je apps buiten de Play Store om gebruiken? Dan moet je apk-bestanden op je Android-toestel downloaden en installeren. Check onze video voor een uitleg, of lees de uitleg.

Lees verder na de advertentie.

Op Android apk-bestanden installeren

Voor het installeren van apps op je Android-toestel moet je doorgaans bij de Play Store zijn. Heb je echter geen toegang tot de Play Store, of wil je een app uit een andere bron downloaden, dan gaat dat via apk-bestanden. Een apk-bestand is een pakketje met kleinere bestanden die samen de app vormen. Pak je dit pakketje uit, dan wordt de app op je toestel geïnstalleerd.

Het installeren van apps via apk-bestanden is gevaarlijk, omdat je er op moet vertrouwen dat de inpakker geen kwaadaardige code in het pakketje heeft verstopt. Met een verborgen bestand of verstopte code kan bijvoorbeeld plots je gedrag in de gaten worden gehouden, of erger. Daarom is het altijd belangrijk om alleen apk-bestanden via betrouwbare bronnen te downloaden. Houd je dat in de gaten, dan kun je via de volgende drie stappen een apk-bestand installeren op je Android-toestel. Of check de video boven dit artikel, waarin we het in twee minuten uitleggen.

1. Bereid je toestel voor

Android probeert je te beschermen van apps uit andere bronnen, door je standaard alleen apps uit de Play Store te laten downloaden. Bij oudere versies van Android moet je daarom via het instellingenmenu eerst een schakelaar overhalen. Ga hiervoor in het Instellingenmenu naar ‘Beveiliging’ en tik op de schakelaar naast ‘Onbekende bronnen’. Hierdoor is je toestel dus wel direct extra kwetsbaar.

Bij moderne smartphones tik je na het downloaden van de app uit een andere bron op het bericht dat wordt geopend in Instellingen. Daar haal je de schakelaar over naast ‘Toestaan van deze bron’. Je hoeft dus niet meer zelf in het instellingenmenu te duiken om het installeren van apk-bestanden mogelijk te maken.

2. Download het apk-bestand

Het downloaden van een apk-bestand werkt zoals het downloaden van andere bestanden via een webbrowser. Zoek het apk-bestand op dat je wil downloaden en tik erop om de download te starten. Je kunt een waarschuwing krijgen voor het downloaden. Bijvoorbeeld: ‘Dit type bestand kan schade toebrengen aan je apparaat’. Accepteer dit risico door op ‘ok’ te tikken.

3. Installeer het apk-bestand

Als de download compleet is, kun je er direct op tikken om het apk-bestand te openen. Heb je deze notificatie gemist, dan vind je het bestand terug bij de app ‘Downloads’. Deze app kan ook ‘Bestanden heten’. Het bestand is ook terug te vinden via de downloadsmap van je webbrowser.

Zodra je het bestand hebt gevonden, tik je erop. Het is vervolgens mogelijk dat je jouw webbrowser eerst nog toegang moet geven om de onbekende app te installeren. Zoals bij stap 1 is uitgelegd, haal je dan de schakelaar over met ‘Toestaan van deze bron’. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is op ‘Installeren’ te tikken en de app wordt geïnstalleerd. Voordat je op ‘installeer’ drukt is het wel verstandig om bovenin het scherm te controleren welke toegang de app nodig heeft.

android apk

Het kan gebeuren dat de ‘installeren’ knop grijs blijft en je enkel op ‘annuleren’ kunt tikken. Geen nood. Dat komt waarschijnlijk door een app die een laagje over de andere apps plaatst. Denk bijvoorbeeld aan een app met een kleurfilter. Schakel deze app uit en je kunt waarschijnlijk zonder problemen installeren.

Google Play Protect

Sinds Android 8.0 (Oreo) beschermt Google Play Protect je toestel van kwaadaardige code. Dit beveiligingspakket scant ook apps die je buiten de Play Store om hebt gedownload. Voor meer informatie verwijzen we je door naar ons artikel: Je smartphone beschermen met Google Play Protect: werkt dat?

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu