De 3 beste kompas-apps voor je Android-telefoon

Redactie
15 december 2022, 7:00
4 min leestijd
De 3 beste kompas-apps voor je Android-telefoon

Er zijn talloze kompas-apps te vinden in de Play Store, maar wat heb je eraan? We vertellen wat je met een kompas-app kunt en geven drie aanraders om uit te testen.

Lees verder na de advertentie.

Hiervoor gebruik je een kompas-app op je smartphone

Een kompas-app is handig bij het navigeren in dunbevolkte gebieden. Dankzij een chip in je telefoon kun je het noorden bepalen, zelfs wanneer je geen mobiel bereik hebt. Samen met gps – dat het ook gewoon blijft doen zonder een internetverbinding – kun je altijd de weg naar huis vinden. Of in ieder geval naar de bewoonde wereld.

Er is nog een populaire toepassing: de kompastochten. Met een kaart en een kompas-app op zak word je langs verschillende checkpoints geleid door mooie gebieden in Nederland. Een leuke manier om je eigen land eens te verkennen en om je kompas te gebruiken.

Ook voor minder avontuurlijke Android-gebruikers komt een kompas-app van pas. Kijk je naar een (huur)huis, dan kom je er gemakkelijk achter waar de zon opkomt en ondergaat.

De meest gebruikte kompas-apps op Android

Hieronder zetten we drie kompas-apps onder elkaar met de meeste downloads en overwegend goede gebruikersreviews. De volgorde waarin we ze bespreken is willekeurig.

1. Digital Compass van Axiomatic Inc.

Met meer dan 10 miljoen downloads heeft deze kompas app zich ruimschoots bewezen. Hij krijgt bovendien een 4,3 uit 5 sterren van 194.000 beoordelingen. De app en het kompas zelf zijn overzichtelijk weergegeven.

Deze digitale kompas app is behoorlijk uitgebreid en komt met de volgende functies:

 1. Lengte- en breedtegraad bepalen
 2. Een kaart om te helpen bij het navigeren
 3. Bepaling van het echte noorden en het magnetische noorden
 4. Bepaling van de magnetische kracht
 5. Je kunt de steilheid van hellingen meten
 6. Statusweergave van de verschillende sensoren
kompas-app screenshot 1

De kompas-app is gratis, maar er zijn wel reclames te zien. Deze zijn gelukkig niet storend of opdringerig. Door de app te kopen, verdwijnen de advertenties en steun je de makers. De app geeft wel een waarschuwing over het gebruik van magnetische hoesjes. Dit kan de sensor in de war brengen.

Digital Compass

Axiomatic Inc.

Gratis via Google Play

2. Kompas : Digital Compass van KTW Apps

Ook deze kompas-app heeft meer dan 10 miljoen downloads en scoort eveneens een 4,3 uit 5 sterren. Wel heeft deze app een stuk minder beoordelingen, namelijk zo’n 80.000. Dat is natuurlijk nog steeds een erg goede en betrouwbare score.

De belangrijkste kenmerken van dit kompas zijn als volgt:

 1. Toont de huidige locatie (lengte- en breedtegraad en adres)
 2. Toont het echte noorden
 3. Toont de hoogte van jouw positie
 4. Toont de kracht van het magnetische veld van het gps-kompas
 5. Toont de huidige nauwkeurigheid van het gps-kompas
 6. Toont de status van de sensoren
kompas-app screenshot 2

Ook Digital Compass van KTW Apps is gratis in gebruik. Je krijgt daarvoor wel advertenties te zien en er zijn in-app aankopen. De advertenties zijn wel een stuk opdringeriger, maar de app is fijner in gebruik.

Kompas : Digital Compass

KTW Apps

Gratis via Google Play

3. Kompas van PixelProse SARL

De laatste kompas-app is een stuk minder gedownload, namelijk ‘slechts’ 5 miljoen, maar scoort wel beter. De gemiddelde beoordeling uit meer dan 97.000 reviews is namelijk 4,6 uit 5 sterren. Daarmee behaalt deze app de hoogste score uit de lijst. 

Het design is minimalistisch, maar wel opvallend dankzij de felle kleuren. Dit maakt de app overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken. Ook lijkt Kompas iets uitgebreider te zijn dan de rest, doordat je ook kan zien hoe laat de zon opkomt en ondergaat.

kompass-app screenshot 3

Kompas is gratis te downloaden in de Play Store. Wel zijn er in-app aankopen te vinden. Verder zijn ook hier de belangrijkste kenmerken als volgt:

 1. Toont het echte noorden en het magnetische noorden
 2. Toont de plaatselijke en huidige tijden van de zonsopkomst en -ondergang
 3. Toont de hoogte van jouw positie
 4. Toont de kracht van het magnetische veld
 5. Toont de status van de sensoren
 6. Toont het adres van je huidige locatie

Kompas & Hoogtemeter

PixelProse SARL

Gratis via Google Play

Op zoek naar meer handige apps?

Met deze drie kompas-apps gaat het je zeker lukken om in de wildernis je tentje op te zetten, zodat je van onder je luifel naar de zonsondergang kunt kijken. Die is trouwens richting het westen, mocht je dat helpen.

Op Android Planet schrijven we geregeld over allerlei interessante apps. Hieronder vind je een kleine greep uit onze meest recente app-artikelen. Houd onze website in de gaten of abonneer je op onze gratis nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van Android-nieuws, –tips en –reviews.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu