De beste apps voor mensen met dementie en hun geliefden

Erwin Vogelaar
10 juli 2020, 14:55
3 min leestijd
De beste apps voor mensen met dementie en hun geliefden

Mensen met dementie kunnen moeite hebben om met smartphones om te gaan. Er zijn apps om daarmee te helpen. Voornamelijk voor de geliefden eromheen.

Dementie apps voor de naasten

Smartphones zijn al snel veel te ingewikkeld voor mensen met dementie. Toch kan de smartphone op bijzondere manieren worden ingezet om contact te maken, of om samen voor hen te zorgen. We zetten enkele fijne apps dier hierbij voor je op een rij.

1. Dat ben ik

Deze app van Alzheimer Nederland helpt je om gesprekken te voeren met mensen die dementie hebben, want dat kan nog wel eens lastig zijn. In de app plaats je gespreksonderwerpen en daar voeg je foto’s, video’s en teksten aan toe. Handig is dat je de app samen met anderen kunt gebruiken, zodat zij in dezelfde database kunnen duiken.

→ Download Dat ben ik in de Play Store (gratis)

2. Dementia/Digital Diary/Clock

Voor mensen met dementie kan het lastig zijn om klok te kijken en te weten wanneer ze zich klaar moeten maken voor afspraken. Daar zijn speciale klokschermen voor te koop, maar het is ook mogelijk om een Android-smartphone te veranderen in zo’n klok. Dat kan via onderstaande app. Familie kan vanaf afstand de informatie op de klok aanpassen, door nieuwe afspraken in een gedeelde kalender te zetten. De app slurpt wel stroom, dus het toestel moet constant aan de lader hangen om de klok te kunnen gebruiken. 

→ Download Dementia/Digital Diary/Clock in de Play Store (gratis)

3. Myinlife

Met Myinlife worden alle mensen rondom iemand met dementie met elkaar verbonden, zoals familie, vrienden en kennissen. Via de app zijn gebeurtenissen en afspraken te delen, maar ook taken af te spreken. Deze app is voornamelijk bedoeld om de mantelzorger te ondersteunen. Als die persoon hulp nodig heeft, kunnen de anderen dat via de app zien en bijspringen waar het nodig is.

→ Download Myinlife in de Play Store (gratis)

4. Dementie en herinneringen

Deze app is bedoeld om herinneringen op te halen met iemand die dementie heeft. De app heeft thema’s die zijn uitgewerkt met geluiden, beelden en meer. Denk aan ‘schooljaren’, ‘uitgaan’ of ‘huishouden’. Er zijn ook geluidsfragmenten te vinden van radio’s uit het verleden. Wie weet brengt het herinneringen naar boven die je nog nooit hebt gehoord. 

→ Download Dementie en herinneringen in de Play Store (gratis)

5. MyReef 3D Aquarium

Smartphones zijn al snel te ingewikkeld voor mensen met dementie, maar zijn er simpele spelletjes of ervaringen die toch plezier kunnen geven. Zoals dit aquarium, waarbij je met je vinger op het scherm kunt tikken om een reactie bij de vissen op te wekken. Het ziet er ook nog eens mooi uit en is lekker rustgevend. Je moet er wel bij blijven om de advertenties weg te tikken zodra ze verschijnen. 

→ Download MyReef 3D Aquarium in de Play Store (gratis)

6. Talking Tom Cat 2

Deze app kan mensen met dementie oneindige plezier geven. Zodra er wat tegen de kat op het scherm wordt gezegd, wordt het door de kat herhaalt. Ook reageert de kat als er wordt geprikt met de vinger. Tevens is Tom aan te kleden met allerlei kleren en accessoires.

→ Download Talking Tom Cat 2 in de Play Store (gratis)

Game voor onderzoek naar dementie

Er is ook een game die helpt met het onderzoek naar dementie. Lees meer over deze game Sea Hero Quest die je gratis kunt downloaden. Vorige maand stond Android Planet in het teken van gezondheid. Interesse in al onze artikelen die we gepubliceerd hebben met dat thema? Check dan ook onderstaande artikele.

In heel juli staat het maandthema vakantie centraal onze website! Naast allerlei handige tips en apps, geven we ook verschillende vakantiegadgets weg en kun je achtergrondartikelen verwachten. Daarnaast gaan we ook weer aan de slag met een testpanel van drie lezers voor een gloednieuwe smartphone.

Op de hoogte blijven van al onze vakantie-artikelen? Bezoek onze site dan regelmatig, download de gratis Android Planet-app voor je Android-telefoon/tablet en schrijf je in de voor de dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu