Echt of Vals: app om bankbiljetten te controleren nu voor Android

Gijs Ettes
21 januari 2016, 12:37
1 min leestijd
Echt of Vals: app om bankbiljetten te controleren nu voor Android

Echt of Vals, een app waarmee je eurobiljetten op echtheid kunt controleren, is er nu ook voor Android. De applicatie van De Nederlandsche Bank is gratis te downloaden in Google Play voor apparaten met Android 4.4 en hoger.

Lees verder na de advertentie.

Echt of Vals voor Android

Echt of Vals is een app waarmee je controleert of eurobiljetten echt zijn of niet. Hoewel er maar een kleine kans is dat je valse eurobiljetten ontvangt en er maar weinig in Nederland in omloop zijn, fungeert de app vooral als hulpmiddel. De applicatie is afkomstig van De Nederlandsche Bank en gebruikt de camera van je Android-toestel om briefjes te checken. Ook het nieuwe twintig euro biljet wordt herkend.

Echt of Vals verscheen eerder voor iOS en de Android-versie werkt in principe hetzelfde. Je legt een eurobiljet op tafel en richt er daarna  de camera van je toestel op. Hierna maakt de app automatisch een foto en vergelijkt die met andere biljetten. Echt of Vals  ondersteunt alle eurobiljetten (van 5 tot 500 euro) en gebruikt veegbewegingen om tussen de verschillende briefjes te schakelen.

Bij het testen worden verschillende kenmerken bekeken, waaronder het watermerk, hologram en vloeibare inkt. Het is echter nog maar de vraag hoelang Echt of Vals betrouwbaar blijft. Volgens sommigen is het aannemelijk dat kwaadwillenden al snel een manier vinden om de app te omzeilen.

Bovendien kan een biljet dat gekreukeld of versleten is ook als vals worden aangemerkt. Houd daar dus rekening mee. De makers adviseren om bij twijfel biljetten altijd ook  met de `kijk, voel, kantel-methode` te checken. Daarvoor kan de Eurobiljet-app (eveneens van DNB) gebruikt worden.

Download Echt of Vals in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu