Bijna één op de drie Nederlanders bezoekt inmiddels AliExpress, het Chinese online warenhuis. Maar wat is AliExpress, en waarom is het zo populair in Nederland?
Lees verder na de advertentie.
Wat is AliExpress?
In Europa hebben we al meer dan genoeg (online) warenhuizen om uit te kiezen, van Amazon tot Bol.com en HEMA. Toch maken steeds meer Nederlanders gebruik van AliExpress, een Chinese webwinkel waar je smartphones, tablets en talloze andere gadgets vindt.
AliExpress is een webwinkel die al bijna twintig jaar actief is in China, maar inmiddels ook al een tijdje zijn producten naar het Westen verscheept. Via de website kunnen Chinese winkels en verkopers hun producten aanbieden. Dat zorgt voor een zeer opmerkelijk aanbod dat vrijwel alles lijkt te omvatten. Van elektronica tot douchegordijnen tot tennisrackets tot sieraden: je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op AliExpress.

Waar de meeste webwinkels vooral bekende merken bieden, is AliExpress echter een allegaartje van allerlei onbekende merken. Net als in China nemen de verkopers het copyright niet zo nauw. De webwinkel barst van de namaaksmartphones, gadgets van twijfelachtige oorsprong en kleding die duidelijk niet écht door Gucci of Nike gemaakt is.
Waarom we dan toch bij AliExpress aankloppen? Omdat de prijzen er ontzettend laag zijn, en daar houden we in Nederland van. Opladers die twintig of dertig euro kosten in de winkel, koop je bij AliExpress voor slechts een paar euro. Ook hoesjes en andere accessoires kosten een fractie van de Nederlandse adviesprijs. Bovendien rekent het bedrijf geen verzendkosten. Dit zijn de dingen waar je met AliExpress in Nederland rekening mee moet houden.
Is AliExpress betrouwbaar?
Eigenlijk is AliExpress gewoon een verzameling van duizenden andere verkopers, die hun producten via de webwinkel aanbieden. Toch is de site een stuk veiliger dan bijvoorbeeld Marktplaats, waar je nooit zeker weet wie er precies verkoopt.
Gebruikers kunnen namelijk feedback achterlaten bij elke verkoper. Alle gebruikersreviews worden getoond naast het product dat je wilt kopen. Het overgrote deel van de verkopers zit op 95 procent of meer positieve reviews, en is dus aardig betrouwbaar. In de zoekresultaten zorgt AliExpress er bovendien doorgaans voor dat de meest betrouwbare webwinkels bovenaan staan.

Onze ervaring leert dat je je eigenlijk nergens zorgen over hoeft te maken. Soms kan het behoorlijk lang duren voor je product aankomt, maar uiteindelijk krijg je het altijd wel. Hooguit is een product in werkelijkheid net wat minder mooi dan beloofd, maar daarover later meer.
Wat kan ik op AliExpress kopen?
Het aanbod van AliExpress is ontzettend divers. Je kunt haast beter vragen wat er níet op de site te vinden is. Dat zijn namelijk producten van de meeste grote merken. Althans, je kúnt wel smartphones van Samsung of Huawei vinden, maar die zijn vaak duurder dan in Nederland.
Nee, je moet hier vooral op zoek naar de rare merken en opvallende producten waar je nog nooit van gehoord hebt. Smartphones van merken als Xiaomi, Doogee en BlackView, om maar wat te noemen. Als je al een smartphone hebt, is het de ideale plek voor accessoires. Terwijl Samsung 30 tot 50 euro vraagt voor een Galaxy S8 hoesje, vind je ze hier voor 4 euro. Ook een powerbank voor je P10 Lite of wat extra usb-c-kabels voor de Google Pixel 2 zijn zo gevonden.

Maar ook als je bizarre verjaardagscadeaus of Sinterklaas surprises wil kopen, heeft AliExpress genoeg om uit te kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de populaire Fidget Spinner of een poep-emoji kussen, een douchegordijn met naakte Minions, of een op afstand bestuurbare muis voor je kat?
Zijn alle producten op AliExpress legitiem?
Met zulke lage prijzen, moet het toch wel een louche business zijn? Ja en nee. In China nemen ze het niet zo nauw met copyright, dus de meeste producten zijn waarschijnlijk niet officieel goedgekeurd. De goedkope Darth Vader-maskers of de Minions op je douchegordijn zijn niet door Disney of de makers van Despicable Me in de markt gezet, om maar wat te noemen.
Toch zijn deze producten vaak veruit goedkoper dan wat je in Nederland vindt. Hetzelfde geldt voor de meeste accessoires. Immers, wat maakt het jou uit dat een hoesje niet door Samsung goedgekeurd is? Je bespaart wel dertig euro.

Waar je wellicht wel rekening mee moet houden, is dat de bouwkwaliteit vaak net wat minder degelijk is dan we in het Westen gewend zijn. Hoewel ‘onze’ producten ook in China gemaakt worden, moeten ze vaak aan strenge richtlijnen voldoen voor ze hier worden verkocht. In China is men een stuk minder streng, zo merk je al gauw. Met powerbanks bijvoorbeeld, die al na een half jaar een stuk minder goed opladen dan bij de aankoop. De prijs is laag genoeg dat je zonder zorgen gewoon een nieuwe bestelt, maar echt duurzame dingen vind je zelden op AliExpress.
Kan ik AliExpress in Nederland gebruiken?
Vrijwel het volledige assortiment van AliExpress kan ook in Nederland besteld worden. Dat is nog eens makkelijker ook, want de webwinkel ondersteunt iDeal. Geen gedoe met creditcards of PayPal: je kunt afrekenen met je eigen bankrekening. Houd er wel rekening mee dat je producten uit China verzonden worden. Kies je voor gratis verzending, dan kan het al gauw drie tot zes weken duren tot je bestelling bezorgd wordt. Wil je je bestelling per se binnen een week hebben, dan lopen de verzendkosten snel op naar 50 euro of meer.
Houd rekening met invoerkosten bij duurdere bestellingen
Bovendien komen er bij duurdere producten ook nog invoerkosten bij. Op een powerbank van een paar euro betaal je meestal niets extra’s, maar voor een smartphone van 100 euro of meer moet je vaak bij ontvangst nog btw en andere kosten betalen. Dat komt bovenop het bedrag dat je al betaald hebt. Dan is die goedkope telefoon opeens een stuk minder voordelig. Een handige tool om eventuele extra kosten te berekenen, is de Invoercalculator.
Hoe zijn jouw ervaringen met AliExpress? Deel ze in de comments!
Lees het laatste nieuws over Google
- Deze handige Google Pixel-functie is vanaf nu iets beter (28-3)
- Zo programmeer je een Chromecast-afstandsbediening (27-3)
- Zo maak je van elke Wear OS-smartwatch een Pixel Watch (24-3)
- Zo geef je Chromecast-apps een nieuwe plek op het Google TV-thuisscherm (22-3)
- Opgelet: bijgesneden Google Pixel-screenshots zijn te achterhalen (21-3)