Om zonder WiFi te kunnen bellen en internetten met je smartphone heb je een simkaart van een mobiele provider nodig. Welke soorten simkaarten er zijn, leggen we je in dit artikel uit.
Lees verder na de advertentie.
Opfrisser: wat is een simkaart precies?
De simkaart werd in 1991 geĂŻntroduceerd, waarbij SIM de afkorting is voor de niet zo spannende term Subscriber Identity Module. De allereerste simkaarten hadden de grootte van een creditcard met daarin de typisch vorm van de simkaart uitgesneden.

De eigenlijk simkaart is een klein plastic kaartje met een chip. Die chip wordt gebruikt om vanuit je smartphone verbinding te maken met het netwerk van de mobiele provider. Door die verbinding kun je gebruikmaken van je bundel om te bellen, sms-en, internetten en om gebeld te worden.
De verschillende soorten simkaarten
Er bestaan op dit moment drie formaten (fysieke) simkaart: standaard (mini), micro en nano. Van de drie is de standaard simkaart (mini) het grootst.
Mini simkaart (1996)
Voor de lancering van de iPhone 4 in 2010, was er slechts een enkel formaat simkaarten: de mini sim. Dit type simkaart zag in 1996 het licht en wordt verwarrend genoeg ook de ‘gewone simkaart’ genoemd. Ondanks zijn naam is het de grootste simkaart die momenteel bestaat. Voor meer dan tien jaar was dit formaat de standaard, maar je ziet ze nu nog amper.
Micro simkaart (2003)
Apple wilde aan het eind van het eerste decennium in de nieuwe eeuw ruimte besparen in de nieuwste generaties smartphones. Met de lancering van de iPhone 4 nam het bedrijf de kleinere micro simkaart in gebruik. Daarmee bespaarde het wat ruimte voor andere opponenten.
De micro simkaart was echter niet nieuwe toen Apple er in 2010 gebruik van ging maken. De micro simkaart was er al in 2003 en de iPhone 4 werd pas 7 jaar later in 2010 geĂŻntroduceerd.
Handig was dat de micro simkaart ontworpen was om zowel in micro sim- als in mini sim-toestellen gebruikt te kunnen worden (de chip is van gelijk formaat, maar de plastic omlijsting kon in verschillende vormen uit de houder geduwd worden). Dit principe versnelde de overstap van mini naar micro.
Na de introductie van Apple’s iPhone 4 werd micro sim namelijk de standaard voor de meeste smartphonefabrikanten.
Nano simkaart (2012)
Apple zat niet stil en wilde het formaat van de simkaart nog verder terugdringen. Met de lancering van de iPhone 5 werd het formaat van de simkaart al verder gereduceerd, en werd de nano sim geboren.
De snelle overstap naar een nog kleiner formaat was in het begin niet altijd even handig, want overstappen van een ander toestel betekende dat je een adapter voor je mini- of microsimkaart nodig had.
Tegenwoordig zul je vooral nano simkaarten gebruikt zien worden. De meeste Android smartphones vanaf 2014 ondersteunen dit type simkaart. Misschien niet veel langer meer, want de digitale opvolger van de fysieke simkaart is er al een tijdje.
eSIM (2016)
2016 was het geboortejaar van de eSIM. De opvolger van de nano simkaart. Het grootste verschil? Je kunt de eSIM niet vasthouden. Het is namelijk een digitale simkaart.
Deze simkaart zit als een chip ingebouwd in de smartphones die eSIM-ondersteuning hebben. Deze chip maakt de verbinding met de (telefoonmasten van) de provider. Het activeren van de eSim gebeurt digitaal: vaak binnen de website of smartphone-app van je (sim only) provider.
Hoe duur is een simkaart?
Laten we vooropstellen dat simkaarten die bij een abonnement geleverd worden gratis zijn. Het maakt niet uit of dat een sim only, eSIM of gewoon abonnement met smartphone is. Providers brengen voor je gratis simkaart geen kosten in rekening.
In sommige gevallen moet je wel betalen voor de aanschaf van een prepaid simkaart (waarbij je vooraf een bedrag betaalt dat je kunt gebruiken voor telefoneren, berichten sturen of internetten). Providers verdienen namelijk niets op een prepaid kaart voordat je er tegoed op hebt gestort en dit tegoed gebruikt.
Door deze betaling willen providers een wildgroei van telefoonnummers voorkomen. Iemand zou immers een gratis prepaid simkaart kosteloos kunnen activeren om bereikbaar te zijn zonder zelf ooit te bellen of internetten.
In veel gevallen worden de aanschafkosten van een prepaid simkaart omgezet in tegoed. Koop je een prepaid kaart voor 10 euro, dan ontvang je 10 euro tegoed op diezelfde kaart.
Gratis prepaid simkaart
Ook in Nederland zijn er een aantal providers die gratis prepaid simkaarten aanbieden.
Gratis prepaid simkaart van Lebara
Een van de bekendste aanbieders van gratis prepaid simkaarten is Lebara, dat gebruik maakt van het KPN netwerk. Je hebt bij Lebara de mogelijkheid een prepaid simkaart volledig gratis aan te vragen via onderstaande knop.
Vodafone gratis prepaid simkaart
Ook Vodafone bied gratis prepaid simkaarten aan. Je kunt via de website een volledig gratis kaartje aanvragen of er een bestellen waar al wat tegoed op staat.
Hoe activeer ik mijn simkaart?
Bij sommige providers moet je de ontvangen simkaart activeren voordat je gebruik kunt maken van je bundel. Een prepaid simkaart waar je zelf tegoed op stort moet je altijd activeren.
Heb je een vervangende simkaart aangevraagd? Ook dan is de kans groot dat je deze zelf nog even actief moet maken.
Je provider vertelt je bij het aanvragen van een simkaart met (of zonder) abonnement of je deze zelf moet activeren. We vermelden hier de instructies van verschillende providers over hoe je een simkaart kunt activeren.
- KPN simkaart activeren
- Odido simkaart activeren (T-Mobile en Tele2)
- Vodafone simkaart activeren
- Simpel simkaart activeren
- Youfone simkaart activeren
- Simyo simkaart activeren
- Ben simkaart activeren

Zo activeer je eSIM
Een eSIM is een digitale simkaart die in de vorm van een chip zit ingebouwd in je smartphone. Deze oplossing wint de laatste jaren aan populariteit. Meer informatie over eSIM kun je in dit eSIM voordelen en nadelen artikel hier op AndroidPlanet.nl vinden.
Op dit moment zijn er vier providers die eSIM aanbieden: KPN, Odido, Vodafone en Simyo.
Hoe je eSIM kunt activeren, verschilt van provider. Ook deze instructies nemen we voor jouw gemak hieronder in een lijst(je) op.
- KPN eSIM downloaden en instellen
- Odido eSIM activeren (T-Mobile en Tele2)
- Vodafone eSIM installeren en gebruiken
- Simyo eSIM activeren
Dit is hoe een prepaid simkaart werkt
Een prepaid simkaart verschilt in vorm of uiterlijk niet van een gewone simkaart. Het uiterlijk is hetzelfde, en wat je er mee kan is bijna hetzelfde.
Wanneer je een abonnement afsluit (bijvoorbeeld een sim only abonnement of een regulier abonnement met een smartphone), spreek je met een provider een bundel af voor bellen en internetten.
Met een prepaid simkaart betaal je vooraf in plaats van achteraf. Doordat je zelf tegoed op je simkaart stort, kunnen er geen extra kosten ontstaan.

Het kan zijn dat je 300 belminuten hebt gekozen en onbeperkt internet. Je beschikt dan iedere maand over 300 belminuten. Ga je over de limiet van de afgesproken bundel heen, dan worden er extra kosten in rekening gebracht.
Die extra kosten kunnen niet ontstaan bij prepaid sim. Prepaid betekent vrij vertaald ‘vooraf betaald tegoed’. Oftewel: je stort een bedrag op de simkaart, waarmee je kunt bellen, smsen en internetten. De tarieven die per minuut, sms of MB dataverkeer worden berekend zijn in te zien bij de provider die je gekozen hebt.
Is je tegoed op? Dan kun je simpelweg niet meer bellen, geen sms meer versturen en niet internetten totdat je nieuw tegoed op jouw prepaid simkaart hebt gestort. Heel veilig, want er kunnen geen (hoge) extra kosten ontstaan.
Wat is een pukcode en waar vind ik mijn pukcode?
De pukcode is een code waarmee je je simkaart kunt ontgrendelen. Je hebt hem nodig wanneer je je eigen veiligheidscode (pincode) niet meer weet. Je ontvangt de pukcode van je simkaart altijd na je bestelling. Ook de pincode van de simkaart zit daarbij. Het maakt daarbij niet uit of je voor een sim only abonnement, sim only prepaid, eSIM of een regulier abonnement met smartphone hebt gekozen.
Je kunt de pukcode (in tegenstelling tot de pincode van je simkaart) niet veranderen. Je hebt hem eigenlijk alleen nodig wanneer je jouw simkaart hebt geblokkeerd door driemaal een verkeerde pincode in te voeren.
Mocht je hem nergens kunnen vinden, geen nood. Je kunt je pukcode namelijk altijd bij je provider opvragen. We vermelden voor het gemak de instructies per provider voor je.
Vodafone pukcode opvragen
Ben je jouw Vodafone pukcode kwijt? Dan kun je deze terugvinden in ‘My Vodafone’, naast de gegevens van je toestel en sim(kaart). Instructies en informatie zijn hier te vinden op de website van Vodafone zelf.
Niet zeker wat of waar je inloggegevens zijn, dan kun je via deze pagina jouw Vodafone inloggegevens opvragen.
Odido pukcode opvragen (was T-mobile)
Mocht je jouw Odido pukcode verloren zijn, dan kun je deze opvragen binnen jouw eigen ‘My Odido’ omgeving. De pukcode komt vervolgens direct in diezelfde omgeving tevoorschijn. Exacte instructies en meer informatie over je Odido pincode en pukcode zijn hier te vinden.
Beschik je niet (meer) over de inloggegevens van jouw My Odido omgeving? Dan kun je die via deze pagina op de Odido website naar je toe laten sturen.
KPN pukcode opvragen
Jouw KPN pukcode kwijt? De pukcode is gewoon te zien in je ‘MijnKPN’ omgeving. Door in te loggen via deze directe link zou de pukcode tevoorschijn moeten komen.
Niet zeker wat de inloggegevens van jouw eigen MijnKPN omgeving zijn, dan kun je die natuurlijk ook opvragen – dat doe je hier.
Tele2 pukcode opvragen (nu Odido)
Wanneer je jouw Tele2 pukcode kwijt bent, kun je deze inzien via Mijn Odido. Dat kan zowel op de website als vanuit de Odido smartphone app.
Meer informatie over je Odido pincode en pukcode zijn hier te vinden.
Ben pukcode opvragen
Pukcode van Ben kwijt? Dan vraag je die op via ‘Ik Ben’ of de ‘Ben App’. Linkjes, instructies en alle informatie die je nodig hebt omtrent jouw simkaart, pincode en pukcode van Ben zijn hier te vinden.
Ben inloggegevens opvragen? Je Ben gebruikersnaam is hier op te vragen, en je Ben wachtwoord kun je hier herstellen.
Simyo pukcode opvragen
Mocht je jouw Simyo pukcode verloren hebben, dan kun je in de ‘Mijn Simyo’ omgeving deze eenvoudig terugvinden onder de kop ‘Instellingen – Simkaart’.
Lukt het niet om in te loggen op Mijn Simyo via de website of Mijn Simyo binnen de smartphone app? Dan lees je hier hoe je jouw Simyo inloggegevens op kunt vragen.
Veelgestelde vragen
Ja, de pincode van je simkaart kun je vrijwel altijd wijzigen. Hoe je dit doet, hangt af van je provider. Meestal kun je dit regelen op de website of binnen de app van je provider. De pincode en pukcode van een simkaart ontvang je tegelijkertijd met de kaart zelf, of per e-mail of post wanneer je eSIM gebruikt. Je hebt je pincode nodig wanneer je je telefoon aanzet nadat deze volledig uitgeschakeld is geweest. De pincode is dus wat anders dan de beveiligingscode die je gebruikt om je telefoon te ontgrendelen.
Je simkaart is niet van belang om verbinding te leggen met het netwerk van de provider. De simkaart biedt ook een (beperkt) geheugen waarin je zaken als contacten kunt opslaan. Voor het gebruik van de cloud was dit van belang wanneer je van smartphone wisselde. Je kon kiezen om bijvoorbeeld contacten op je simkaart op te slaan, op het geheugen van de telefoon op te slaan, of op beide. Wil je weten wat er allemaal op je simkaart opgeslagen is? Dan kun je het wat staat er op mijn simkaart tip artikel hier op AndroidPlanet.nl checken.
Wanneer je simkaart vergrendeld of geblokkeerd is, dan raden we je aan ons simkaart deblokkeren instructieartikel te lezen. We leggen hierin uit hoe je bij iedere provider je simkaart kunt deblokkeren.
De pukcode ontvang je tegelijkertijd met je pincode en simkaart. Deze wordt door je provider gegenereerd en kan niet gewijzigd worden. Kun je ‘m nergens meer vinden? Lees dan in ons pukcode vinden instructieartikel hoe je ‘m kunt achterhalen.