De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

De voordelen en nadelen van eSIM: dit moet je weten

Redactie
1 oktober 2022, 16:41
10 min leestijd
De voordelen en nadelen van eSIM: dit moet je weten

De interesse in fysieke simkaarten daalt de laatste jaren licht. Steeds meer mensen kiezen voor eSIM. Onder de lezers van Android Planet wordt steeds vaker gekozen voor een eSIM-abonnement. Wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn, en wat de aandachtspunten voor eSIM zijn, lees je in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

Wat is eSIM precies?

Wat eSIM in ieder geval niet is, is tastbaar. De afkorting eSIM staat namelijk voor embedded sim. De eSIM is een digitale simkaart die door middel van een chip is ingebouwd in de smartphone. Bij sommige toestellen is er ook nog ruimte voor een fysieke simkaart waardoor je op 1 toestel van beide soorten simkaart gebruik kan maken. eSIM brengt een aantal grote voordelen met zich mee – waarover later meer.

Interesse in eSIM neemt toe

Zoekmachinegigant Google laat met onderstaande grafiek zien dat het zoekvolume op sim only nog altijd groot is, maar dat de specifieke interesse in eSIM (de blauwe lijn) al een aantal jaren gestaag blijft toenemen. Het heeft er alles van weg dat we in de nabije toekomst afscheid gaan nemen van de fysieke simkaart.

Grafiek over de interesse in sim only en esim

Hoe werkt eSIM?

Een eSIM werkt en doet hetzelfde als een fysieke simkaart: hij zorgt voor de draadloze verbinding met het netwerk. Van het verschil tussen de twee kaartsoorten merk je in de praktijk niets. Ook met eSIM kun je bellen, sms-en en internetten via je mobiele provider en 4G of 5G.

Hoe werkt het? Van je eSIM-provider (dit zijn de eSIM providers waar je uit kunt kiezen) ontvang je bij het afsluiten van een abonnement een QR code, of wordt aan je gevraagd om de app van de betreffende provider te installeren.

Door de code te scannen en/of de instructies in de app op te volgen kun je binnen enkele minuten je eSIM activeren. Je hebt vervolgens direct toegang tot je bel- en databundel.

Beschik je over een dual-SIM smartphone (zoals de Oppo Find X5 Pro of de Vivo X80 Pro), dan kunnen zowel je fysieke simkaart als eSIM tegelijk actief zijn. Je bent dan dus op beide nummers gelijktijdig bereikbaar.

Waarom eSIM gebruiken? De voordelen van eSIM op een rij

eSIM moet de opvolger van de gewone fysieke simkaart worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat fysieke kaarten niet meer nodig zijn. Dit zijn wat ons betreft grootste voordelen van eSIM.

Voordelen van eSIM

#1 – Het is makkelijker om van provider en netwerk te wisselen

Gebruik je een fysieke simkaart, dan zul je een nieuwe simkaart moeten bestellen bij een nieuwe provider om over te kunnen stappen op een ander netwerk.

Bij eSIM is dat binnen enkele minuten gepiept. Je sluit een (nieuw) abonnement af, waarna je de digitale simkaart in je smartphone direct kunt activeren.

Ook in het (verre) buitenland is dat handig. Waar je voorheen je simkaart moest wisselen voor de buitenlandse prepaid simkaart, kan die nu simpelweg digitaal toegevoegd worden aan je smartphone.

Bijkomend voordeel is dat je niet je huis ondersteboven hoeft te halen in de zoektocht naar dat kleine handige pinnetje waarmee je de simkaarthouder in je telefoon kunt openen om je simkaart te kunnen vervangen.

#2 – Meerdere apparaten op 1 bundel

Doordat de simkaart digitaal is, kun je deze activeren en gebruiken op meer dan een apparaat gelijktijdig.

Je kunt dan denken aan je smartphone, tablet, smartwatch of auto. Dat is niet alles, want in de toekomst zullen ook vele slimme huishoudelijke apparaten gebruikt kunnen worden in combinatie met eSIM.

#3 – Meer dan 1 SIM

Ook bij eSIM kun je (net zoals bij dual-SIM) gebruikmaken van meerdere telefoonnummers op een enkel toestel. Handig wanneer je bijvoorbeeld je werk telefoonnummer en persoonlijk telefoonnummer vanaf dezelfde smartphone wil gebruiken.

#4 – Er blijft ruimte over in de smartphone voor belangrijkere zaken

Uiteindelijk zal eSIM ervoor te zorgen dat de gereserveerde ruimte voor het fysieke simkaartje in je smartphone komt te vervallen.

'Charge like a pro"
Mogelijk kan de ruimte voor een fysieke simkaart gebruikt gaan worden voor een grotere batterij

Dat betekent dat smartphone fabrikanten zoals Vivo of Sony de vrijgekomen ruimte kunnen inzetten voor leukere zaken zoals een grotere batterij of nieuwe features. Daarnaast is het voor de stof- en waterdichtheid van een toestel goed om zo min mogelijk openingen in de behuizing te hebben.

Een ander groot voordeel geldt voor smartwatches. Smartwatches met eSIM-ondersteuning zijn ideaal. Het betekent dat je horloge zelf verbinding kan maken met het netwerk van jouw provider en je jouw smartphone thuis kunt laten. Je hebt geen tweede abonnement nodig, want je abo werkt op alle devices tegelijk.

Smartwatches met eSIM

Er zijn al flink wat Android smartwatches met eSIM ondersteuning. Denk aan de Samsung Galaxy Watch 5 LTE, Samsung Galaxy Watch 4 LTE, Huawei Watch 3, Huawei Watch 3 Pro, Fossil Gen 5 LTE

#5 – Kwijtraken niet (meer) mogelijk

Iets wat fysiek niet bestaat, kun je ook niet meer kwijtraken. Dus geen gedoe meer met het opbergen van je kaart wanneer je van provider wilt wisselen of in het buitenland bent.

En de nadelen..

De opkomst van eSIM gaat niet alleen over rozen. Dit zijn enkele nadelen van eSIM.

Nadelen van eSIM

#1 – Van toestel wisselen

Wanneer je een fysieke simkaart gebruikt is het relatief gemakkelijk om van toestel te wisselen. Je zet je simkaart over naar je nieuwe smartphone, waardoor je telefoonnummer automatisch mee gaat en je contacten ook worden overgezet (mits je ze op je simkaart hebt opgeslagen).

Bij eSIM is dit niet altijd even eenvoudig, en zul je bij sommige providers contact met de klantenservice op moeten nemen om de eSIM op je nieuwe toestel te activeren. Gelukkig maken steeds meer providers het mogelijk om met hun app eSIM op een nieuw (ander) toestel te activeren, waarbij eSIM op het oude toestel automatisch gedeactiveerd wordt.

#2 – Minder privacy

Bij eSIM zit de simkaart ingebakken in je toestel; je kunt ‘m niet verwijderen. Mocht je jezelf niet zo prettig voelen bij het idee dat je provider je altijd kan volgen, dan is de fysieke simkaart mogelijk een betere keuze voor jou.

#3 – Hacken is een mogelijkheid

Over het algemeen zit het wat betreft security binnen eSIM wel snor. Doordat je data echter in de cloud wordt opgeslagen, is het voor hackers mogelijk je data te stelen.

Je moet je daarbij nooit afvragen of iets gehackt kan worden. Bij hacken is het niet de vraag of iets gehackt wordt, maar wanneer het gehackt wordt.

Welke providers hebben eSIM?

Er zijn op dit moment vier providers in Nederland die eSIM aanbieden. Dat zijn KPN, T-Mobile, Vodafone en Simyo.

Die eerste drie zijn de drie overgebleven Nederlandse providers. Simyo is een provider die gebruikmaakt van het netwerk van KPN (en ook een dochteronderneming van KPN). Twijfel je over welke sim only-provider het beste bij jou past, dan raden we je aan ons beste sim only provider review artikel te lezen.

eSIM Abonnementen vergelijken

Sim only abonnementen vergelijken

We zetten de providers die eSIM ondersteuning bieden hieronder voor je op een rij. Uiteraard vermelden we per provider ook de (extra) voordelen voor je op, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

KPN eSIM abonnementen vergelijken

KPN Is door de drie grote onderzoeksbureau’s in het tweede kwartaal van 2022 benoemd tot beste mobiele netwerk van Nederland. Ook wat betreft dekking loopt KPN op dit moment voorop.

Vaste klanten van KPN (die ook thuisinternet afnemen bij KPN) kunnen rekenen op 5 euro korting per maand.

KPN sim only

150 min of 150 sms

0MB (5G)

2 jaar

€ 11,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij KPN
KPN

KPN sim only

150 min of 150 sms

0MB (5G)

1 jaar

€ 12,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij KPN
KPN
Bekijk alle deals

Simyo eSIM abonnementen vergelijken

Simyo is de enige dochterprovider die op dit moment eSIM ondersteunt. De provider maakt gebruik van het KPN netwerk, dat dit jaar door de consumentenbond tot beste mobiele netwerk van Nederland is bekroond.

Neem je thuis jouw internetverbinding via KPN af, dan ontvang je bij het bestellen van een Simyo sim only (eSIM) abonnement gratis dubbele data en belminuten. Voor 2 euro per maand extra verkort je de opzegtermijn naar 1 maand – handig wanneer je eSIM wil uitproberen, maar er nog niet zeker van bent of het bij jou past.

Simyo sim only

200 min of 200 sms

0MB (4G)

2 jaar

€ 6,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Simyo
Simyo

Simyo sim only

400 min of 400 sms

0MB (4G)

2 jaar

€ 6,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Simyo
Simyo
Bekijk alle deals

T-Mobile eSIM abonnementen vergelijken

T-Mobile is vijf jaar op rij bekroond tot beste mobiele netwerk van Nederland. Het is pas sinds dit jaar dat KPN voor het eerst in lange tijd de prijs voor de neus van T-Mobile heeft weggekaapt.

Je kunt bij T-Mobile gebruikmaken van een extra snel 5G netwerk, en kunt ook iedere maand je bundel (omhoog of omlaag) aanpassen. Maak je thuis gebruik van internet via T-Mobile Thuis? Dan kun je rekenen op korting (tot 10 euro per maand).

VodafoneZiggo eSIM abonnementen vergelijken

Als een van de drie grote providers met een eigen mobiel netwerk heb je bij Vodafone de mogelijkheid om gebruik te maken van het extra snelle 5G netwerk. Ook is het mogelijk om bij de provider je eSIM only abonnement maandelijks aan te passen.

Neem je thuis al internet en/of televisie van Ziggo af? Dan ontvang je op dit moment onderstaande bij het afsluiten van een sim only-abonnement:

  • Tot 7,50 euro korting per maand
  • Verdubbeling van het aantal MB’s dataverkeer in je bundel
  • Safe Online XL pakket
  • Extra tv-pakket naar keuze

Vodafone sim only

150 min en onbeperkt sms

5000MB (5G)

2 jaar

€ 12,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
Vodafone

Vodafone sim only

150 min en onbeperkt sms

5000MB (5G)

1 jaar

€ 13,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
Vodafone
Bekijk alle deals

Android smartphones met eSIM ondersteuning

Er zijn in 2022 inmiddels al veel Android-smartphones met eSIM ondersteuning. We zetten per merk een aantal populaire en veel verkochte toestellen die geschikt zijn voor eSIM op een rij.

Samsung eSIM smartphones

Dit zijn de bekendste toestellen van fabrikant Samsung met eSIM ondersteuning. Sluit je een sim only-abonnement af, dan kun je deze toestellen van de fabrikant gebruiken voor je digitale simkaart.

Smartphone met eSIM en het Samsung logo

Let er op dat de Galaxy S20 FE (zowel de 4G- als de 5G-variant) geen eSIM ondersteuning biedt.

Google smartphones met eSIM ondersteuning

Dit zijn de populairste Google smartphones met eSIM ondersteuning.

eSIM smartphone met Google logo in de achtergrond

Huawei smartphones met eSIM ondersteuning

Onderstaande toestellen van Huawei beschikken allemaal over eSIM ondersteuning, zodat je niet langer gebruik hoeft te maken van een fysieke simkaart.

eSIM smartphone met Huawei logo in de achtergrond

Oppo eSIM smartphones

Ook fabrikant Oppo produceert Android-smartphones waarbij je gebruik kunt maken van eSIM. Dit zijn ze.

Smartphone met Oppo logo in de achtergrond

eSIM of simkaart? Conclusie

In vrijwel alle situaties is eSIM een prima keuze. Je stapt makkelijker over van provider, kunt meerdere simkaarten (profielen) toevoegen aan eSIM en kunt vrijwel altijd direct aan de slag zonder te hoeven wachten op een fysieke simkaart.

Ook aan het niet makkelijk overstappen naar een ander toestel lijkt een eind te komen. De meeste eSIM providers bieden je de mogelijkheid om je bundel binnen enkele minuten op een nieuw toestel te activeren, waarbij deze op het oude toestel automatisch gedeactiveerd wordt.

Ook met het oog op de toekomst is eSIM een uitkomst. Je kunt op die manier straks 1 bundel van je provider verspreiden en gebruiken op al je slimme apparaten – van smartphone tot smartwatch en van slimme koelkast tot mediasysteem in je auto.

Lebara sim only

150 min en 150 sms

500MB (4G)

1 maanden

€ 3,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Lebara
Lebara

Youfone sim only

200 min of 200 sms

500MB (5G)

1 maanden

€ 5,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Youfone
Youfone

Budget Mobiel sim only

200 min en 200 sms

3000MB (5G)

1 maanden

€ 7,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Budget Mobiel
Budget Mobiel
Bekijk alle deals

Veelgestelde vragen

Hoe installeer je eSIM?

Die instructies kunnen per provider (een beetje) verschillen. Bij T-Mobile en Vodafone moet je een QR code scannen die je van de provider krijgt om de eSIM te kunnen downloaden. Bij KPN kun je binnen de MijnKPN app eSIM installeren en activeren op je smartphone. Ook Simyo heeft een app waarbinnen je eSIM kunt installeren.

Hoe werkt het overzetten van providers met eSIM?

Overzetten lijkt bij alle providers met uitzondering van T-Mobile te kunnen. Vaak kun je overstappen eenvoudig regelen via de app van de provider. Op dat moment zal eSIM op het oude toestel automatisch gedeactiveerd worden.

Welke telefoons hebben eSIM?

Er zijn inmiddels veel Android smartphones die eSIM-ondersteuning hebben. Denk aan de Google Pixel 6, Pixel 6 Pro, Sony Xperia 1 IV, Oppo Find X5 Pro, Samsung Galaxy S22, S22+ en S22 Ultra, Galaxy Z Fold 4 en Galaxy Z Flip 4.

Hoe activeer je eSIM?

Het activeren van eSIM voer je (afhankelijk van je provider) uit via de eigen smartphone-app van je provider of door het scannen van een QR code. De instructies zijn simpel en ontvang je na het bestellen van een eSIM abonnement van je provider.

Wat is dual sim?

Een dual sim-smartphone heeft ruimte voor twee simkaarten. Dat kunnen twee fysieke simkaarten zijn, maar ook een combinatie van een eSIM en 1 fysieke simkaart. Je bent daardoor tegelijkertijd bereikbaar op twee telefoonnumers.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu