Waarom je goed op de app-machtigingen van Android moet letten

Erwin Vogelaar
8 januari 2019, 16:39
3 min leestijd
Waarom je goed op de app-machtigingen van Android moet letten

Met Android geef je apps verschillende rechten. Via app-machtigingen organiseer je deze rechten. Maar hoe werkt het precies? Android Planet legt het uit.

Lees verder na de advertentie.

Android app-machtigingen: hier moet je op letten

Apps kun je verschillende permissies geven. Denk aan toegang tot je camera of tot je opslag. Dat is nodig om bepaalde functies te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan toegang tot je microfoon om gesproken berichten op te slaan, toegang tot je locatie om een hardloopsessie bij te houden en toegang tot je opslag om data op te slaan.

Pas op met het geven van permissies

Bij het gebruik van Android is het belangrijk om goed in de gaten te houden waar je daadwerkelijk toegang tot geeft. Geef je bijvoorbeeld rechten aan een app om je microfoon te gebruiken, terwijl de app dat helemaal niet nodig heeft? Dan is er een kans dat de applicatie met je meeluistert, zonder dat je daar erg in hebt. Geef je toegang tot je locatie terwijl de app dat niet nodig heeft, dan kan de app altijd zien waar je bent.

Sommige apps leggen tijdens de installatie netjes uit waarom ze bepaalde rechten nodig hebben. Anders wordt het in de Play Store verteld. Om deze informatie te vinden ga je in de Play Store naar de pagina van de app, ga je helemaal naar beneden en kies je bij ‘Ontwikkelaar’ voor ‘Informatie over rechten’. Onderstaande screenshot laat bijvoorbeeld een deel van de rechten zien waar WhatsApp om vraagt.

android app-machtigingen

Twijfel je? Dan kun je ervoor kiezen om geen permissie te geven en te kijken of de app alsnog gewoon werkt. Het is altijd later nog mogelijk om rechten in te trekken of alsnog te verlenen.

Dit betekenen de verschillende permissies

Apps kunnen om de volgende rechten vragen:

  • Camera: De app kan kijken via de camera en deze beelden eventueel opnemen.
  • Microfoon: De app kan luisteren via de microfoon en de audio eventueel opnemen.
  • Telefoon: De app kan zelf een telefoongesprek starten (dit kan geld kosten).
  • Sms: De app kan zelf een sms sturen (dit kan geld kosten).
  • Contacten: De app kan je contacten zien om deze bijvoorbeeld te koppelen met bekenden die dezelfde dienst gebruiken. Ook kan er met deze permissie contacten worden toegevoegd.
  • Agenda: De app kan je agenda lezen en items toevoegen.
  • Locatie: De app kan zien waar je bent.
  • Opslag: De app kan data voor die app opslaan, aanpassen en verwijderen.
  • Lichaamssensoren: De app kan de verschillende sensoren die bewegingen in de gaten houden gebruiken.

Permissies bij het downloaden en installeren van een app

Bijna elke keer als je een app installeert, wordt er gevraagd om bepaalde permissies. Soms bij het installeren en andere keren als je de app voor het eerst opent. In plaats van direct op accepteren klikken doe je er goed aan om na te denken of de app de rechten echt nodig heeft.

Krijgt een app een update waardoor er plots nieuwe rechten nodig zijn? Dan krijg je hier een melding van met de keuze of je deze rechten wil geven of niet. Soms kan de update niet worden geĂŻnstalleerd zonder die rechten.

App-machtigingen bekijken en rechten aanpassen

Wil je zien welke rechten de verschillende apps op je smartphone hebben? Dan ga je naar permissiebeheer op je smartphone. Ga hiervoor naar het instellingen menu en zoek daar ‘Apps’ of ‘App-beheer’ op. Tik vervolgens op ‘App-machtigingen’. Vind je die niet? Ga dan eerst naar ‘Privacy en veiligheid’ en daarna naar ‘App-machtigingen’.

android app-machtigingen

Hier zie je per categorie welke apps gebruik kunnen maken van die specifieke permissie en hoeveel apps je daadwerkelijk toegang hebt gegeven. Open je een categorie, zoals ‘Locatie’ of ‘Telefoon’, dan staat daar een lijst met apps die toegang hebben. Via de schakelaartjes aan de rechterkant trek je deze toegang weer in.

Op zoek naar meer? Op Android Planet staan we stil bij de belangrijkste vraagstukken over de beveiliging van je smartphone. Check het overzicht hieronder voor meer handige artikelen, waar we veel verschillende tips en uitleg geven.

Lees meer in onze Beveiliging-gids

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu