De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Laatste versie Google Chrome sneller en energiezuiniger

Gijs Ettes
4 september 2015, 14:45
2 min leestijd
Laatste versie Google Chrome sneller en energiezuiniger

Google heeft Chrome 45 voor pc beschikbaar gemaakt. De update maakt de stabiele versie niet alleen sneller, maar ook energiezuiniger door inactieve tabbladen uit te schakelen om zo het geheugengebruik sterk terug te brengen.

Lees verder na de advertentie.

Deze verbeteringen brengt Chrome 45

Chrome is dankzij de vele handige extensies en de integratie met Google-diensten een prettige browser die door velen dagelijks wordt gebruikt. Het kan echter ook een flinke energieslurper zijn, wat vooral vervelend is als je veel tabbladen tegelijk hebt openstaan op een laptop die niet is verbonden met het stopcontact. Chrome 45 moet het geheugen- en energieverbuik van de browser terugbrengen, zodat je deze ook op laptops probleemloos kunt gebruiken.

chrome 45

In Chome 45 zijn er volgens Google talloze verbeteringen doorgevoerd om dit te bewerkstelligen. Zo is de browser vanaf nu efficiënter bij het herstellen van tabbladen, waarbij de laatst bekeken sites vooraanstaan. Heeft je computer weinig geheugen over, dan zal op een gegeven moment gestopt worden met het herstellen van tabbladen die je weinig gebruikt. Je kunt ze op een later moment alsnog terughalen.

Geheugen vrijmaken

Chrome 45 kan ook detecteren wanneer een pagina niet bezig is met het uitvoeren van een andere taak. De browser gaat vervolgens in de tijd die vrijkomt ongebruikt geheugen opruimen. Gemiddeld wordt het geheugen dat een site gebruikt met tien procent vrijgemaakt, maar dit kan bij web-apps als Gmail oplopen tot zo’n 25 procent. Dit scheelt een hoop, zeker als je veel tabbladen tegelijk hebt openstaan.

Het geheugengebruik van web-apps wordt automatisch  teruggebracht

Tot slot wordt vanaf de nieuwe Chrome-versie de functie om Flash-content automatisch te pauzeren voor iedereen beschikbaar. Flash-elementen die niet centraal staan, worden niet getoond, wat de accuduur van je laptop met zo’n 15 procent kan verlengen. Wil je checken of de update voor jou beschikbaar is, klik dan in je browser op de menuknop rechtsboven en ga naar ‘Help en Over > Over Google Chrome’.

Chrome op de Mac

Chrome heeft nooit een prettig huwelijk gehad met de Mac. De Mac wordt er langzaam van en de accu van je MacBook gaat sneller leeg. De laatste  bètaversie van de browser brengt daar verandering in door eveneens het geheugen- en energieverbruik terug te brengen. Op deze pagina kun je Chrome Beta downloaden. Houd er wel rekening mee dat deze versie meer bugs bevat dan de stabiele versie van de browser.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu