Ben je in nood, dan pak je de eerste beste hulp die je tegenkomt. Maar zoek je op Google, dan kun je de eerste resultaten beter laten liggen.
Lees verder na de advertentie.
De eerste Google resultaten
Met een jonge pup moet je bijna elke twee uur wel naar buiten en soms vaker. Dan moet je de pup, zijn lijn, je jas, poepzakjes, beloningen, misschien een paraplu en natuurlijk je sleutels meenemen. Totdat je een keer weer naar binnen wil, het pijpenstelen regent en je de sleutels door het raampje van de dichte deur nog aan de kapstok ziet hangen.
Ik woon nog niet zo lang in dit appartement. De buren ken ik nog niet goed genoeg om daar een sleutel achter te laten en ik had tevens nog geen andere oplossing. Ik zat dus met een groot probleem. Voornamelijk omdat de natte puppy inmiddels aan het rillen was van de kou.
Ik besloot een slotenmaker te bellen. De eerste de beste die via Google vindbaar was. Deze zou volgens de beschrijving binnen dertig minuten ter plekke zijn. Een telefoontje later en het was geregeld.
Advertentie
En ja hoor, na ongeveer twintig minuten kwam er een slotenmaker aangereden. Inmiddels waren mijn broek en schoenen compleet doorweekt en zat de de pup ook binnen in m’n jas nog te rillen. Maar ik wou de slotenmaker niet missen.
Nu ik op deze situatie terugkijkt was het een grote fout om op de eerste link van Google te tikken. Bovenaan de zoekresultaten staan namelijk niet de meest betrouwbare opties, maar de bedrijven die het meeste geld aan Google hebben betaald. Dat is tegenwoordig niet alleen het bovenste resultaat of zelfs de eerste twee, maar vaak de eerste vier links op Google waar dan klein ‘advertentie’ bij staat.
Via die link kwam ik bij een soort overkoepelend bedrijf terecht dat slotenmakers aanstuurt. Ik wist niets over de prijzen van sloten, maar enkel dat dit slot een bepaald keurmerk had. Dus het idee dat het niet goedkoop zou zijn spookte al door mijn hoofd. De slotenmaker maakte vervolgens flink misbruik van deze onwetendheid en mijn paniekerige situatie.
Toeslag
De deur openen zonder het slot er uit te halen kon volgens de slotenmaker echt niet, dus werd deze eruit geboord en er een nieuwe ingezet. Ik was dolblij dat ik weer binnen was en mijn pup kon drogen en water geven, dus toen daarna de factuur werd opgesteld ging ik er zonder vragen te stellen in mee. Voorrijkosten, zaterdagtoeslag, meerwerk, boren, breken, btw, het bedrag werd maar hoger en hoger. Even tekenen, pinnen en hop, 910 euro kwijt.
Niemand hoeft te vertellen hoe dom dit van mij was, want daar ben ik mij inmiddels goed bewust van. Normaal doe ik mijn research goed voor ik geld uitgeef, maar deze keer sloeg ik dat over en ben ik dus opgelicht. Zo makkelijk gaat het.
En ik blijk absoluut niet de enige te zijn. Slotenmakers maken op deze manier misbruik van allerlei mensen. Tik bij het zoeken van een slotenmaker of in andere noodsituaties dus niet op de advertenties van Google. Vraag bij de gearriveerde slotenmaker van te voren de prijs. En is het uiteindelijk onredelijk hoog? Betaal niet, maar haal de politie erbij. Laat mijn dure les er op deze manier dan in ieder geval voor zorgen dat niemand anders dezelfde fout maakt.
Meer columns
Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.
- Column: Helaas gaat de keuze nog vaak tussen innovatie en duurzaamheid (23-7-2022)
- Column: Abonnementen voor autofuncties drijven mensen naar onveilige software (16-7-2022)
- Column: Ik wil gewoon screenshots van Netflix maken (2-7-2022)
- Column: Open komende vakantie eens de Geocaching-app (25-6-2022)
- Column: Hoe asociale wielrenners worden gemotiveerd door een app (18-6-2022)
- Column: Bank-apps hebben teveel storingen, maar wat is het alternatief? (11-6-2022)
- Column: Zou je gratis data nemen in ruil voor reclame? (28-5-2022)
- Column: Eetstoornissen vermomd als fitness op TikTok (14-5-2022)
- Column: Er moet een betere manier zijn om oude apps te bewaren (30-4-2022)
- Column: Elon Musk gaat Twitter niet verbeteren (14-4-2022)