De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Een lofzang voor… Signal en zijn end-to-end-encryptie

Redactie
5 november 2015, 19:00
2 min leestijd
Een lofzang voor… Signal en zijn end-to-end-encryptie

Net zo gemakkelijk als WhatsApp, maar dan veilig: dat is Signal. Klokkenluider Edward Snowden gebruikt de gratis app dagelijks om al zijn communicatie te beveiligen, maar waarom jij nog niet?

Lees verder na de advertentie.

“Ik ben niets te verbergen.” Het is dé dooddoener in elk gesprek over privacy en de inbreuk daarop. Door onthullingen van Snowden is gebleken dat geheime diensten grote inbreuk maken op je privacy, door je communicatie en internetgedrag af te tappen en analyseren. Maar er een manier om in actie te komen: encryptie.

Encryptie is anno 2015 belangrijker dan ooit. In Nederland is de verwachting dat een nieuwe  Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) wordt aangenomen, die de macht van de geheime dienst AIVD gelijktrekt met die van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Door end-to-end-encryptie, waarbij het bericht alleen door de ontvanger kan worden geopend, kun je jezelf beveiligen tegen de massaspionage door inlichtingendiensten.

Als de Wiv wordt aangenomen, mag de AIVD de internetkabels aftappen en alle buitgemaakte data  analyseren, op zoek naar ‘terroristische dreigingen’ die daarin mogelijk te vinden zijn. Maar om die data te verzamelen, maakt het wel grote inbreuk op je privacy. Privacy waar je als Europese burger recht op hebt, en waar je jezelf hard voor mag maken.

End-to-end-encryptie van Signal

Signal wordt ontwikkeld door Open Whisper Systems, een collectief van ontwikkelaars dat is opgericht door  Moxie Marlinspike. De uren die hij, samen met wat andere ontwikkelaars, in de  app stopt, krijgt hij uitbetaald door donaties en investeringen. Veel privacyvoorvechters doneren geld aan  Open Whisper Systems, om de ontwikkeling van hun favoriete chat-app te stimuleren en de ontwikkelaars te belonen voor hun inzet.

signal-gr

Deze donaties zorgen er ook voor dat de servers van Open Whisper Systems in de lucht blijven en dat de app opensource is. Veel commerciële bedrijven maken de broncode van hun apps niet openbaar, omdat andere bedrijven de code zouden kunnen overnemen, aanpassen en als een nieuwe app publiceren.  Open Whisper Systems heeft echter geen winstoogmerk, en juicht het alleen maar toe als andere apps hun technologie gebruiken.

Maar terwijl end-to-end-encryptie veelal enorm lastig en niet gebruiksvriendelijk is, zorgt Signal ervoor dat iedereen – zelfs je moeder – net zo gemakkelijk veilig communiceert als dat je WhatsApp zou gebruiken. Signal toont aan dat krachtige beveiliging en gebruiksvriendelijkheid prima samen gaan – hoewel dat helaas nog veel te weinig voor komt. En naast het versturen van berichten, foto’s en video’s, kun je met de app ook nog eens beveiligd via VoIP bellen – op eenzelfde manier als WhatsApp, inderdaad. Maar dan wél veilig.

Download Signal voor Android

Signal voor Android is gratis te downloaden in Google Play voor apparaten met Android-versie 2.3 en hoger.

Download Signal in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu