Zo wil Qualcomm 5G volgend jaar goedkoper en toegankelijker maken

Rens Blom
10 september 2019, 15:09
4 min leestijd
Zo wil Qualcomm 5G volgend jaar goedkoper en toegankelijker maken

Smartphones met 5G zijn de toekomst, maar er moet nog veel gebeuren voordat iedereen er eentje heeft. Het assortiment is nog klein en de toestellen zijn duur en beperkt verkrijgbaar. Qualcomm belooft volgend jaar zowel meer als goedkopere 5G-smartphones, en de kans is groot dat een deel ook in Nederland uitkomt.

Lees verder na de advertentie.

5G gaat langzaam van start

De afgelopen maanden zijn de eerste 5G-smartphones verschenen. Samsung verkoopt de Galaxy S10 Plus 5G en Note 10 Plus 5G, OnePlus introduceerde een 5G-versie van de OnePlus 7 Pro en Oppo biedt de Reno 5G aan. Ook LG, Xiaomi, Huawei en ZTE verkopen toestellen met 5G. Althans, in landen waar 5G een rol van betekenis speelt. En dat zijn er nog niet zoveel: in de meeste landen zijn telecomproviders nog niet zover om 5G aan te bieden.

Ook Nederland heeft nog geen 5G. Providers werken aan 5G-netwerken en wachten op de verplichte frequentieveiling van de overheid. Die vindt waarschijnlijk begin volgend jaar plaats, pas daarna kunnen providers 5G aanbieden. T-Mobile streeft ernaar de eerste te zijn en belooft eind 2020 landelijk 5G in Nederland. Het is onduidelijk of concurrenten Vodafone en KPN dat ook redden.

OnePlus 7 Pro videoreview

Waarom 5G-toestellen nog duur zijn

Omdat je hier nog geen 5G kan gebruiken, zijn er ook geen 5G-toestellen te koop. Dat is niet erg, want de huidige modellen hebben diverse nadelen. Ze zijn bijvoorbeeld erg prijzig. De goedkoopste 5G-smartphone is de 599 euro kostende Xiaomi Mi Mix 3 5G. Voor de andere hierboven genoemde toestellen betaal je al gauw honderden euro’s meer.

5G-telefoons zijn dus veel duurder dan modellen met 4G. Dat komt omdat fabrikanten willen verdienen aan hun nieuwste innovatie, maar ook omdat de benodigde 5G-onderdelen duur zijn. Praktisch alle bestaande 5G-toestellen gebruiken als basis een Qualcomm Snapdragon 855-processor, een chip die je ook terugvindt in 4G-modellen als de OnePlus 7 en Xiaomi Mi 9. In een 5G-smartphone werkt de Snapdragon 855 samen met onderdelen als een 5G-modem en speciale antennes; nieuwe componenten die de productieprijs van een 5G-toestel verhogen.

Volgend jaar meer (goedkopere) 5G-smartphones

De hogere smartphoneprijzen en beperkte wereldwijde beschikbaarheid van 5G zijn een belangrijke reden dat er nog maar weinig 5G-toestellen te koop zijn. Omdat telecomproviders in steeds meer landen grote stappen maken met hun 5G-netwerken, wordt het voor smartphonefabrikanten wel steeds interessanter om geschikte toestellen uit te brengen. Dat gaat volgend jaar gebeuren, vertelde chipmaker Qualcomm op techbeurs IFA 2019.

Het bedrijf heeft nieuwe Snapdragon-processors ontwikkeld met geïntegreerde 5G-ondersteuning. Het gaat om chips in de 6-, 7-, en 8-series, allemaal voorzien van 5G.  Er zijn geen aparte onderdelen meer nodig. Dat is belangrijk, omdat een alles-in-één-processor kleiner is en daarom iets minder stroom verbruikt dan de chip in huidige 5G-smartphones. Bovendien kan Qualcomm een alles-in-één-processor goedkoper produceren, waardoor fabrikanten een lagere prijs betalen voor de chip. Jij als consument gaat daar ook van profiteren, belooft Qualcomm.

In de eerste helft van 2020 verschijnen 5G-smartphones van twaalf merken, allen voorzien van de nieuwe Snapdragon 7-chip. Onder andere Motorola, Nokia, Oppo en Xiaomi-submerk Redmi werken aan dergelijke toestellen, verklaart Qualcomm. De chipfabrikant zegt niet in welke prijsklasse de smartphones gaan vallen. Bestaande 4G-toestellen met nieuwere Snapdragon 7-processors zijn verkrijgbaar vanaf 250 euro. Mogelijk worden de 5G-modellen wat duurder, maar dat is dus nog niet duidelijk.

Qualcomm vertelde op de IFA ook dat de nieuwe Snapdragon 6-chip met 5G snel in massaproductie gaat. De eerste toestellen met deze processor verschijnen in de tweede helft van 2020. Traditioneel is een Snapdragon 6-processor minder krachtig dan een 7-processor, en zit hij daarom in goedkopere toestellen. De kans is groot dat dit ook gaat gelden voor 5G-smartphones.

Toptoestellen hebben straks standaard 5G

De beslissing van Qualcomm om zijn goedkopere processors van 5G te voorzien, betekent dat er volgend jaar veel meer smartphones uitkomen met 5G-ondersteuning. Uiteraard verschijnen er ook duurdere toestellen met 5G. Qualcomm liet op de IFA-beurs weten dat het later dit jaar de details bekendmaakt van zijn nieuwe Snapdragon 8-chip, die ook geschikt is voor 5G.

De nieuwe Snapdragon 8-processor vormt waarschijnlijk het kloppend hart van de high-end smartphones die begin 2020 op de markt komen. Denk hierbij aan de Samsung Galaxy S11, OnePlus 8 en toptoestellen van Sony, Oppo en LG.

Samsung en Huawei presenteerden op de IFA hun eigen processors met 5G-ondersteuning. Zij zullen waarschijnlijk nauwelijks tot geen Qualcomm-chips gebruiken voor hun nieuwe toestellen. De Huawei Mate 30 (Pro) wordt vermoedelijk de eerste smartphone met Huawei’s Kirin 990 5G-chip. Samsung kan pas volgend jaar toestellen uitbrengen met zijn eigen 5G-processor.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu