5G in Nederland: de 5 belangrijkste vragen beantwoord
Rens Blom

Na jaren van ontwikkeling zijn techbedrijven en telecomproviders bijna zover om 5G-netwerken aan te leggen. 5G maakt veel sneller mobiel internet mogelijk, en de eerste smartphones met 5G-ondersteuning staan voor de deur. Maar temper je verwachtingen: voorlopig heb je weinig tot niets aan 5G in Nederland. Android Planet legt uit waarom.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

1. Wat is 5G?

5G is een draadloze technologie voor sneller mobiel internet, en kan gezien worden als opvolger van het huidige 4G-internet. Het 5G-netwerk biedt allereerst veel hogere up- en downloadsnelheden, waardoor je mobiele internetverbinding vele malen sneller wordt. Het downloaden van films wordt op het 5G-netwerk een kwestie van seconden, zo is de verwachting van telecomproviders en smartphonefabrikanten.

Het 5G-netwerk moet niet alleen sneller worden dan 4G, de bandbreedte wordt ook veel hoger. De grotere capaciteit moet één van de grootste problemen van het 4G-netwerk oplossen: de slechte dekking en lagere snelheid op drukke locaties als een groot festival of voetbalstadion. Met 5G blijft je verbinding goed én snel, zo beloven de verantwoordelijke partijen.

2. Wat gaat 5G doen voor smartphones?

Vooropgesteld: als een smartphone wil profiteren van het 5G-netwerk, moet hij de technologie ondersteunen. Huidige telefoons zijn niet geschikt voor 5G, dus je hebt sowieso een nieuw model nodig. Een geschikte telefoon kan gebruikmaken van de hoge up- en downloadsnelheden van het 5G-netwerk, zodat jij sneller internet hebt. Daarnaast verbetert 5G de dekking op drukke plaatsen.

Xiaomi Mi Mix 3 5G-ondersteuning

5G is niet alleen veel sneller dan het huidige mobiele internet, het is ook sneller dan wifi en bekabeld internet. Interessant wordt het daarom als Nederland een landelijk dekkend 5G-netwerk krijgt: houden we ons vaste internetabonnement thuis en op kantoor? Of gaan we volledig over op mobiel 5G-internet?

3. Welke 5G-telefoons komen eraan?

De eerste 5G-smartphones staan voor de deur. De primeur gaat waarschijnlijk naar de Xiaomi Mi Mix 3. Dit toestel wordt in oktober aangekondigd en zou snel daarna de verkoop ingaan. Motorola komt begin 2019 met een Moto Mod-module die 5G-internet ondersteunt als hij verbonden is met de Moto Z3, een smartphone die sinds de zomer te koop is.

Ook Samsung, Huawei en Huawei-dochterbedrijf Honor hebben aangegeven dat ze begin 2019 met 5G-smartphones komen. Chinese telefoonmakers als Oppo, OnePlus en Vivo hebben hetzelfde streven. HTC werkt aan een 5G-telefoon, maar heeft op moment van schrijven nog niet bekendgemaakt wanneer deze moet verschijnen.

Van Nokia, LG, Sony en ZTE is ook bekend dat ze werken aan smartphones met 5G-ondersteuning. Niet bekend is wanneer deze modellen gelanceerd worden. Vermoedelijk mikken de fabrikanten ook op een introductie in 2019.

4. Waarom heeft Nederland nog geen 5G-netwerk?

Een handvol Aziatische landen en de Verenigde Staten lopen voorop met de aanleg van 5G-netwerken. Telecomproviders testen hun 5G-netwerken op kleinere schaal en willen begin volgend jaar hele steden van 5G gaan voorzien. Europese landen, inclusief Nederland, zijn nog lang niet zover. In ons land wordt door providers als KPN geëxperimenteerd met 5G, maar er moet nog veel gebeuren voordat er sprake is van een volledig netwerk.

Dat Nederland nog geen 5G-netwerk heeft, komt onder andere omdat de overheid nog geen mobiele 5G-frequenties heeft geveild. De veiling aan telecomproviders vindt waarschijnlijk ergens in 2019 plaats, en pas daarna kunnen providers met hun frequenties een netwerk opzetten.

Er wordt nog gesteggeld of 3,5GHz-band ook geveild mag worden. Deze belangrijke 5G-frequentie wordt door de Nederlandse inlichtingendiensten gebruikt om af te luisteren, en dat willen de diensten tot minstens 2022 blijven doen. Telecomproviders en andere belanghebbenden willen de frequentie daarentegen graag eerder gebruiken om een landelijk 5G-netwerk te creëren.

T-Mobile heeft onlangs beloofd dat het in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk operationeel heeft, op één voorwaarde. De provider is namelijk bezig om concurrent Tele2 over te nemen, en wil met deze en vijf andere beloftes de Europese Commissie overtuigen dat de fusie goed is voor de consument. Als eerste provider een 5G-netwerk aanbieden hoort daarbij, zegt T-Mobile.

5. Wanneer kan ik dan wel 5G in Nederland gebruiken?

Voorlopig nog niet. Pas na de frequentieveiling ‘ergens in 2019’ kunnen providers werk maken van hun 5G-netwerken. De eerste Nederlandse stad die een 5G-netwerk krijgt, is Amsterdam. De ambitie van de overheid is om het netwerk ‘rond 2020’ werkend te hebben, zodat bezoekers van het EK voetbal er gebruik van kunnen maken. Dan hebben ze natuurlijk wel een 5G-smartphone nodig.

Nederland heeft op Europees niveau besloten dat er vanaf 2025 meer steden en dorpen toegang moeten krijgen tot het 5G-netwerk. Betrokken partijen hebben het graag over ‘op termijn’ en willen geen harde data of namen van gemeenten noemen. Het is aannemelijk dat providers de Randstad als eerste willen voorzien van 5G: daar zijn de meeste inwoners en bedrijven gevestigd. Maar tegen de tijd dat je 5G in Nederland kunt gebruiken, heb je waarschijnlijk alweer een paar smartphones versleten.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.