Een lofzang voor… audioboeken op Android

Erwin Vogelaar
2 december 2016, 13:30
4 min leestijd
Een lofzang voor… audioboeken op Android

We hebben het vaak over muziek en podcasts om onderweg naar te luisteren, maar vergeet vooral de audioboeken niet. Deze vorm van lezen heeft veel voordelen.

Lees verder na de advertentie.

Audioboeken op Android

De kans is groot dat je graag meer zou willen lezen. Gewoon even lekker door een goed boek heen gaan, of het nou hoogstaande literatuur is of een vlot weglezend romannetje. We weten allemaal dat het goed is. Lezen is leerzaam, ontspannend en het verrijkt onze fantasie. Maar wanneer hebben we er in vredesnaam tijd voor? Naast alle games die we spelen, series en films die we kijken en podcasts die we luisteren, moeten we ook nog een sociaal leven er op na houden. Dan schiet lezen er al snel bij in.

Gelukkig is daar een oplossing voor: het audioboek. Toch lijken veel mensen dit medium nog niet ontdekt te hebben. Dus om maar bij het begin te beginnen: een audioboek is een voorgelezen boek. Niet ingesproken door een robotstem, maar professionele stemacteurs die de verhalen in je oor laten glijden. Vaak doen deze acteurs verschillende stemmetjes voor de verschillende rollen, maar dat is niet nodig. Het zorgt er op een of andere manier wel voor dat alle vrouwelijke personages hetzelfde klinken als ze door mannen worden ingesproken.

Voordelen

Het mooie van audioboeken is dat je kunt multitasken. Niet langer moet je jouw tijd volledig besteden aan het lezen van het boek waar je mee bezig bent, maar je kunt ondertussen lopen, fietsen, afwassen, stofzuigen of wat dan ook. Zo kun je op elk moment van de dag een stukje van je boek luisteren en voor je het weet heb je weer een verhaal afgesloten.

audioboeken

Het luisteren van een audioboek is niet minderwaardig vergeleken met het zelf lezen. Je krijgt hetzelfde mee en je hersenen worden op dezelfde manier geprikkeld. Door er een stem aan toe te voegen, krijgt het zelfs een extra dimensie die een normaal boek niet heeft. Het enige dat je nodig hebt is je Android-toestel en een koptelefoon of oordopjes.

Apps

Er zijn verschillende manieren om audioboeken op je Android-toestel te luisteren. De keuze ligt voornamelijk aan welke dienst je jezelf mee wil verbinden. Al staat niets je in de weg om meerdere diensten te gebruiken. In Nederland is bijvoorbeeld Storytel populair. Hier betaal je 9,99 euro per maand voor onbeperkt audioboeken luisteren, maar het aanbod is wel wat beperkt. Storytel heeft een eigen app in de Play Store. Je kunt ook audioboeken bij de bibliotheek lenen via LuisterBieb, waarvan tevens een app beschikbaar is. Audioboeken zijn ook los te kopen bij verschillende online webwinkels.

Als je internationaal rondkijkt heb je uiteraard meer keuze, maar dan zijn de boeken uiteraard wel Engelstalig ingesproken. Een zoektocht naar ‘audiobooks’ in de Play Store stuurt je naar talloze apps. Er zijn bijvoorbeeld verschillende gratis diensten te vinden die boeken in het publieke domein aanbieden. Zelf gebruik ik graag Audible als app, maar dat komt deels omdat ik al in het Amazon-ecosysteem met qua mijn boeken. Toch is Audible niet voor niets de grootste als het gaat om dit medium.

Audible

Koop je ook je boeken bij Amazon, dan is het een goed idee om een audioboek daar als goedkope upgrade te nemen, in plaats van het boek direct in de Audible-winkel aan te schaffen. Niet alleen kom je bij Audible duurder uit, maar door een combinatie van het Kindle-boek en het Audible-boek te kopen, kun je wisselen tussen de twee. Dus op de momenten waarin je wel tijd hebt om te lezen, kun je direct verder waar je gebleven was in de audioversie. Ook andersom werkt deze synchronisatie.

https://youtu.be/xd1S3_8eD8c

De Audible-app heeft verder enkele fijne mogelijkheden. Zo kun je boeken versneld afspelen, waar ik graag gebruik van maak. Het liefst drie keer zo snel, als het dan nog goed te volgen is. Ook kun je direct stukjes audio van het boek delen of nieuwe boeken kopen. Tevens biedt Audible bijzondere eigen producties aan en dat zie je bij andere winkels niet snel terug. Maar waar je ook luistert, we hebben het nu voornamelijk over boeken zelf en die kun je overal luisteren. Nog tips nodig? Check onder andere ‘Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future’, ‘Ready Player One’ of ‘Off to Be the Wizard’ eens.

Heb je zelf nog audioboekentips? Zet ze vooral even in de reacties onder dit artikel.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu