De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

5 tips voor het kopen van een tweedehands Android-toestel

Wouter Nijsen
5 november 2014, 19:30
4 min leestijd
5 tips voor het kopen van een tweedehands Android-toestel

Hoewel je  de meeste Android-toestellen in combinatie  met een abonnement vaak gratis krijgt, zijn er  ook veel  mensen die liever een Android-toestel tweedehands kopen via  bijvoorbeeld Marktplaats of eBay. Dit is doorgaans  een stuk goedkoper, maar brengt het wel meer risico met zich mee.

Lees verder na de advertentie.

Om je te helpen bij het kopen van een tweedehands Android-telefoon, hebben we een vijftal zaken op een rijtje gezet die van belang  zijn om in de gaten te houden. Zo is het bijvoorbeeld goed  om de staat van het toestel te checken, te vragen naar een  IMEI-nummer en uit te zoeken of de verkoper nog de accessoires nog heeft. In dit artikel gaan we dieper op deze zaken in.<

1. Check het IMEI-nummer

Elke smartphone heeft een IMEI-nummer dat als uniek identificatienummer dient. Hiermee vraag je niet alleen informatie over een toestel op, maar kun je ook checken of de telefoon mogelijk gestolen is. Het is raadzaam om deze na te vragen bij de verkoper, zodat je de status van het toestel kan achterhalen. Het IMEI-nummer vind je bij Android-toestellen vaak in de instellingen van het toestel, onder het kopje ‘over dit toestel’.

Er zijn verschillende websites te vinden waar je het nummer kan invoeren.  IMEI.info is hier een voorbeeld van, maar er zijn ook specifieke Nederlandse websites om het IMEI-nummer te checken. Wees je er overigens wel van bewust dat deze sites soms niet volledig zijn en hierdoor verkeerde informatie kunnen geven.

2. Vraag om een aankoopbewijs

Tweedehands Android

Met een aankoopbewijs heb je niet alleen recht op de (eventuele) garantie, maar kun je ook achterhalen of het toestel gestolen is. De garantieduur verschilt vaak per  toestel, maar in de meeste gevallen geldt een garantietermijn van twee jaar. Niet iedere verkoper zal het aankoopbewijs nog hebben, maar bij een relatief duur product als een smartphone wordt deze zelden weggegooid. Daarnaast worden smartphones steeds vaker via het internet verkocht, waardoor de factuur veelal ook via e-mail wordt verstuurd. Vraag hier dus na en kijk of je deze mogelijk kan inzien.

Een aankoopbewijs is overigens niet per se benodigd voor de wettelijke  garantie, maar het geeft je in de meeste gevallen wel een indicatie over de betrouwbaarheid van de  verkoper.

3. De staat van het toestel

Het allerbelangrijkste bij het kopen van een tweedehands Android-toestel is natuurlijk de staat van de telefoon, want het is belangrijk dat deze er nog acceptabel uit ziet. Mocht je een toestel online bestellen, dan ben je vaak afhankelijk van de  betrouwbaarheid en oprechtheid van de verkoper. Het is echter wel aan te raden dat – wanneer dit tot de mogelijkheden behoort – je bij de verkoper langs gaat om het toestel te bekijken en checken. Let  hierbij op  de onderstaande zaken:

  • Zitten er krasjes of barsten aan de voor- of achterkant van het toestel?
  • Doen de knoppen het wanneer je ze indrukt?
  • Werken de camera en flitser naar behoren?
  • Hoe goed reageert het touchscreen nog op aanrakingen en veegbewegingen?
  • Wat is de staat van het scherm? Zitten er krasjes of andere beschadigingen op?
  • Heeft de verkoper de accessoires van het toestel (doosje, oplader, oortjes etc.)  nog?
  • Is het toestel simlockvrij?

4. Betrouwbaarheid van de verkoper

Tweedehands Android

Bij het kopen van een tweedehands Android-toestel zul je (online) al snel terechtkomen op sites als Marktplaats en eBay. Hierbij kan het af en toe best moeilijk zijn om betrouwbare verkopers van malafide verkopers te onderscheiden. Kijk dus goed of de advertentie er betrouwbaar uitziet. Denk hierbij aan zaken als de bijhorende tekst, de foto’s en de contactinformatie van de verkoper.

Vooral online is het belangrijk dit uit te zoeken, omdat je  hier relatief sneller tegen een oplichter kan aanlopen. Neem dus altijd uitgebreid contact op met de verkoper, zodat je een beeld kan vormen bij zijn oprechtheid. Op basis daarvan kun je vaak al wel een goede inschatting maken. Advertenties die te mooi om waar lijken te zijn, zijn dat vaak ook.

5. Betaal een realistische prijs

Tot slot  is de prijs die je dient te betalen van groot belang. Je zult merken dat prijzen bij de meeste toestellen behoorlijk uiteenlopend zijn, al heeft dit meestal wel een reden. Verkopers die hun toestel veel goedkoper dan anderen aanbieden, verkopen vaak een telefoon waar iets mis mee is. Duurdere  verkopers bieden vaak toestellen als ‘zo goed als nieuw’ aan, wat uiteraard prettig is, maar de prijs aanzienlijk verhoogt.

Probeer een goede prijs te betalen: niet te weinig en niet te veel, zodat je weet dat je er een goed exemplaar voor krijgt. Als je niet weet wat je voor een toestel moet betalen, is het raadzaam om de nieuwprijs op te zoeken en op basis hiervan een inschatting te maken en een bod te doen.

Waar let jij op bij het aanschaffen van een tweedehands smartphone? Laat het ons weten in een reactie!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu