Acer Liquid Z220 Review: matige budgettelefoon met Android Lollipop

Gijs Ettes
30 april 2015, 15:14
5 min leestijd
Acer Liquid Z220 Review: matige budgettelefoon met Android Lollipop

Reviewscore

5

De Acer Liquid Z220 is het nieuwste toestel van Acer bestemd voor het overbevolkte budgetsegment. Kan deze betaalbare en compacte smartphone potten breken, of zijn er betere alternatieven voor deze prijs?

Lees verder na de advertentie.

De Acer Liquid Z220 gebruiken is als teruggaan in de tijd. Het toestel heeft geen groot hd-scherm, uniek design of snelle specs, maar daar is de prijs dan ook naar. Acer zoekt de bodem van het budgetsegment op met dit nieuwe model, dat los al voor 89 euro in huis is te halen. Is goedkoop duurkoop in het geval van de Z220? In deze review gaan we daar op in.

Design en schermkwaliteit

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de Acer Liquid Z220 is foeilelijk. Het rechthoekige toestel is niet heel zwaar (132 gram), maar wel 10 millimeter dik en voorzien van flinke randen rondom het scherm. Vooral aan de bovenkant is de bezel opvallend breed en zelfs een stukje breder dan die aan de onderzijde. Door de asymmetrie ziet de voorzijde er daardoor nog lelijker uit.

Ook de plastic rand aan de zijkant, die een beetje ruw is gemaakt voor extra grip, kan ons niet bekoren. Ondanks het vele plastic voelt de Z220 overigens wel stevig aan, zonder hoorbare kraakjes in de behuizing. Ook is het toestel door het formaat met één hand te bedienen. Goed bestand tegen water of krassen is hij helaas niet.

acer liquid z220

Het compacte formaat  is te danken aan het vrij kleine scherm, dat 4 inch meet en het doet met een resolutie van 800 bij 480 pixels. Dat is even wennen als je gewend bent om een smartphone met een hd- of QHD-scherm te gebruiken, maar voor deze prijs hadden we weinig meer verwacht. Dat gezegd hebbende, is de kwaliteit van het beeld vrij bedroevend. Afzonderlijke pixels zijn gemakkelijk te onderscheiden – vooral als je een uitgezoomde website bekijkt – en de maximale schermhelderheid is laag.

acer liquid z220 review

Ook spiegelt het scherm enorm, waardoor het alleen binnenshuis goed afleesbaar is. Het vervelendste is echter de beperkte kijkhoek; houd je de Z220 ook maar een beetje schuin, dan kun je vrijwel niet meer zien wat op het beeld gebeurt. De responsiviteit valt  ook tegen, wat waarschijnlijk is te wijten aan de (zichtbare) afstand tussen het glas en de touchlaag.

De kwaliteit van het scherm is bedroevend

Hard- en software

Dat de Acer Liquid Z220 een budgettelefoon is, vertaalt zich ook in  de overige hardware. Het toestel wordt aangedreven door de Snapdragon 200-chip die we kennen van de eerste Motorola Moto E, met een 1,2Ghz dualcore-processor. Ook is er 1GB aan werkgeheugen en 8GB aan uitbreidbare opslag (tot 32GB) aanwezig. Dat is net genoeg om Android 5.0 Lollipop vloeiend te draaien, maar het opstarten van de telefoon en veelgebruikte apps als de browser en camera duurt relatief lang. Voor beginnende gebruikers zijn de wachttijden te overzien, maar we kunnen ons voorstellen dat deze alleen maar toenemen naarmate je het toestel langer gebruikt en meer apps installeert.

acer liquid z220 review 2

Acer Liquid Z220 die in ons land verschijnt, heeft standaard ondersteuning voor twee micro-simkaarten, wifi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0 en nfc. Helaas kan hij niet, zoals veel andere budgettelefoons die in 2015 zijn verschenen, overweg met 4G. Erg toekomstbestendig is het toestel daardoor niet.

Een voordeel is wel dat het betaalbare Acer-toestel  op een ongeskinde versie van Android Lollipop draait. Acer levert alleen wat achtergronden en een handjevol apps mee  en  heeft de interface grotendeels  intact gelaten. Bovendien zijn meegeleverde apps te verwijderen of uit te schakelen.

Een interessante toevoeging is Quick Mode, een app waarmee je snel een nieuw homescreen in elkaar draait. Zo kun je voor jonge of beginnende gebruikers grote iconen instellen voor apps die ze  mogen gebruiken. De meer geavanceerde instellingen zijn niet direct zichtbaar, wat handig is als je de smartphone aan een kind geeft.

Acer heeft Android Lollipop grotendeels intact gelaten

Camera en accuduur

Zoals je in de voorbeeldfoto’s hieronder kunt zien, is de fotokwaliteit van de 5 megapixel-camera niet om over naar huis te schrijven. Zelfs optimaal belicht is detail ver te zoeken en ogen kleuren flets en uitgewassen. Wel is het prettig dat er een flitser aan de achterkant aanwezig is, al moet je daarvan niet te veel verwachten. Hetzelfde geldt voor de 2 megapixel-camera aan de voorkant, die eigenlijk alleen geschikt is voor incidentele selfies. Video’s schiet de Z220 in een redelijke 720p-resolutie en met 30 frames per seconde.

Met de 1300 mAh-accu in de Acer Liquid Z220 haal je bij gemiddeld gebruik het einde van de dag. Tijdens onze tests hield het toestel ongeveer 13 uur uit, alvorens hij weer aan de oplader moest. De accuduur is nog iets te verlengen door de ingebouwde accubesparingsoptie van Android Lollipop te gebruiken. Vanaf een accupercentage van 15 of 5 procent worden de prestaties van het toestel en de achtergrondgegevens beperkt. Zo kun je nog een uur of twee langer met het toestel doen.

Conclusie Acer Liquid Z220 review

De Acer Liquid Z220 heeft een enorm lage adviesprijs, maar daar is de kwaliteit van het toestel helaas ook naar. Het design is lelijk, het scherm bijzonder matig en de hardware is enkel snel genoeg voor lichte taken als browsen en het sturen van berichten. Wel prettig is dat Acer de Z220 heeft voorzien van Android 5.0 Lollipop en ervoor heeft gekozen om nauwelijks apps mee te leveren. De accuduur is redelijk, maar voor rond de 100 euro zijn er betere alternatieven verkrijgbaar.

Bekijk ook onze top 10 budgetsmartphones van dit moment.

De beste Acer Liquid Z220 aanbiedingen

Via onderstaande aanbieders kun je de Acer Liquid Z220 met abonnement bestellen. Het toestel heeft een losse adviesprijs van 89 euro.

Acer Liquid Z220

Acer Liquid Z220 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Acer Liquid Z220 prijzen. Bekijk alle Acer smartphones.

Alle Acer smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Acer Liquid Z220
Acer Liquid Z220

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu