Acer maakt moeilijke tijden door. De fabrikant kampt met grote financiële verliezen en moet in de loop van dit jaar flink bezuinigen. Met de Liquid-telefoons probeert het Taiwainese bedrijf het tij te keren. In een tijd waarbij we steeds meer op onze portemonnee letten, treden goedkope smartphones steeds meer naar de voorgrond. De Liquid Z5 bouwt verder op de basis van zijn voorgangers. Dat betekent opnieuw een redelijk groot scherm en een sterke, plastic behuizing.
Lees verder na de advertentie.
De Liquid-telefoons van Acer fungeren als instapmodel voor beginnende smartphone-gebruikers. De toestellen liggen makkelijk in de hand, bevatten alle slimme functies die het tot een smartphone maakt en gaan niet zo gauw stuk. De Z5 is eigenlijk een allesomvattende Acer-telefoon. Net als andere in de serie heeft het een behoorlijk grootte van 5 inch. Ondanks zijn formaat glijdt de Z5 nog makkelijk in je broekzak.
Scherm en behuizing
Helaas valt de kwaliteit van het scherm tegen. De resolutie bedraagt slechts 845 bij 480 pixels en dat strookt eigenlijk niet met de grootte van het scherm. De menu’s ogen daardoor vrij korrelig en ook de teksten worden niet zo scherp weergeven. Het display is flets en doordat Acer geen lichtsensor in de Z5 heeft verwerkt, moet je regelmatig de helderheid handmatig aanpassen als je in een donkere of overbelichte omgeving bent.
Zoals gezegd gaat het hier om een vrij fors toestel. De Z5 is 8,8 millimeter dik en weegt 147 gram. Daarmee is de telefoon beduidend zwaarder dan de Nexus 5, die 130 gram op de schaal noteert. Wel is het toestel natuurlijk beduidend goedkoper, maar dat merk je qua design en afwerking. De zijkant is met zijn amateuristische zilverkleurige behuizing duidelijk niet de sterkste kant. Net als de achterkant van het toestel, dat door een matzilvere kleur een stuk lelijker overkomt dan bijvoorbeeld de Liquid S1.
Knoppen en klepjes
Ook zijn we niet te spreken over de knoppen en klepjes rondom het toestel. Bij het indrukken krijgen we het gevoel alsof ze er een beetje losjes bijhangen. Het klepje aan de linkerzijkant van de dualsim wil nog wel eens protesteren als je hem open of dicht wil klappen. Dat de Liquid Z5 dualsim ondersteunt is overigens mooi meegenomen. Handig als je hem bijvoorbeeld als privé- én werktelefoon wilt gebruiken. Kanttekening is dat het hier om een micro-sim en een normale sim gaat, dus mogelijk heb je een adapter nodig. Wel zijn ze gelijktijdig actief en hoef je de Z5 niet opnieuw op te starten om te switchen naar een andere simkaart.
Aan de voorzijde bevindt zich een vga-camera, waarmee je kunt videobellen. De kwaliteit is niet fantastisch, maar het is in ieder geval handig dat een toestel in deze prijscategorie over een frontcamera beschikt. De camera aan de achterzijde laat je foto`s schieten met vijf megapixel. Bijzonder is dat de smartphone voor zijn prijs een flitser heeft.
Hardware
Kijken we naar de hardware, dan past de Liquid Z5 op dit moment in de laagste klasse van Android-smartphones. Zo wordt de telefoon aangedreven door een bescheiden 1,3 GHz dualcore-processor en 512MB aan werkgeheugen. Dat merk je volop tijdens de bediening. Vooral wanneer je meerdere applicaties tegelijkertijd gebruikt heeft de telefoon het heel moeilijk. Zelfs als je in het hoofdmenu een veegbeweging maakt, merk je dat het toestel hapert en stottert.
Over het menu gesproken: de Liquid Z5 draait – zoals verwacht – niet op KitKat maar op Android 4.2.2 (Jelly Bean). Opvallend aan het besturingssysteem is dat het voorzien is van een eigen skin, met Windows Phone-achtige informatieblokken. Acer ontwierp deze skin met als doel dat je snel bij je contacten en berichten kunt komen en iets als de fm-radio snel kunt starten. Leuk bedacht, maar in de praktijk werkt deze aangepaste interface best storend. Vanwege de lage resolutie komen deze blokken daarnaast vrij lelijk over.
Geheugen en batterij
Apps kunnen op het interne geheugen van 4GB worden opgeslagen. Van de 4GB blijft iets meer dan de helft over en dat is voor veel gebruikers te weinig. Het opslaggeheugen is uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje, maar sommige apps vereisen nu eenmaal dat je ze op het telefoongeheugen installeert. Bijvoorbeeld de speciale Acer-apps als de printer en het cloudsysteem, waarmee je gemakkelijk bestanden kunt opslaan.
Ander aardig dingetje uit de koker van Acer, is de snelle modus. Hiermee kun je de Z5 vergrendelen in een `simpele stand` voor bijvoorbeeld senioren of kinderen, zodat ook zij met deze smartphone kunnen werken. Ook is er AcerFloat, dat het mogelijk maakt om meerdere vensters tegelijkertijd open te hebben. De Liquid Z5 krijgt verder zijn energie van een 2000 mAh-batterij, die door de lage specificaties een behoorlijk lange tijd meegaat. Met een beltijd van circa 12 uur kun je ruim een dag met het toestel vooruit, als je hem tenminste niet intensief gebruikt.
Conclusie Acer Liquid Z5 review
De Acer Liquid Z5 is een aardige smartphone, maar niet meer dan dat. Het toestel wordt voor een aantrekkelijke prijs van 169 euro verkocht en is daarmee een prima instapmodel voor de beginnende smartphone-gebruiker. Als we echter kijken naar concurrerende smartphones die in dezelfde prijsklasse opereren, zoals de Motorola Moto G, dan delft de Liquid Z5 het onderspit. Zo tovert het toestel door de lage resolutie korrelige beelden op het scherm en wekt de processor weinig indruk. De Acer Liquid Z5 is daarom niet de allerbeste budgetoptie voorhanden.