Huawei GR3 review: robuuste midranger weet niet te overtuigen

Jarno Stinissen
11 juni 2016, 16:00
5 min leestijd
Huawei GR3 review: robuuste midranger weet niet te overtuigen

Reviewscore

6

De Huawei GR3 is een van de vele nieuwe midrangers op de markt. Door zijn metalen behuizing en scherpe prijs wil het toestel zich onderscheiden van de rest.  In deze Huawei GR3 review bespreken we de voor- en nadelen van het toestel.  

Lees verder na de advertentie.

Check de Huawei GR3 review

Buiten zijn vlaggenschepen maakt Huawei weinig reclame voor de midrange-toestellen. Ook de Huawei GR3 is stilletjes op de markt gekomen  in de Benelux. Het toestel moet zich onderscheiden door zijn voordelige prijskaartje en lichtmetalen behuizing. Of dat gelukt is, lees je hieronder.

Robuust design is wat oubollig

Met de bouw van de Huawei GR3 is niets mis. De achterkant van het toestel is voorzien van een lichtmetalen afwerking. De 143,5 bij 71 bij 7,6 millimeter grote smartphone ligt met zijn lage gewicht van 135 gram fijn in de hand. De randen voelen echter wat scherp aan en de ietwat saaie ronde vorm maken de smartphone geen pareltje om naar te kijken. Ook jammer is dat het scherm een magneet is voor vingerafdrukken, waardoor het toestel er snel vies uit komt te zien.

huawei gr3 review

De power- en volumeknoppen vinden we aan de rechterkant van het toestel. Ook deze voelen zeer degelijk aan, waardoor je niet snel bang hoeft te zijn voor krasjes of slijtage. Aan de onderkant bevindt zich de micro-usb-aansluiting en microfoon. Aan de linkerkant is er ruimte voor twee simkaarten, waarover later meer.

Scherm en hardware: doet zijn ding

Het 5 inch-scherm van de Huawei GR3 beschikt over een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Door de pixeldichtheid van 294 ppi zijn pixels nauwelijks afzonderlijk te zien;  ruim voldoende voor een betaalbare  midranger. Ook de kleurweergave is goed te noemen, waardoor afbeeldingen en video’s natuurgetrouw  worden weergegeven. Wel is de maximale helderheid van het scherm redelijk laag. Dit is vooral vervelend  wanneer je de smartphone gebruikt in zonnige omstandigheden. Ook de kijkhoeken zijn mede daardoor niet optimaal en hadden beter gekund.

huawei gr3 review

Onder de motorkap is de Huawei GR3 voorzien van een 1,5GHz octacore-processor met 2GB RAM. Van de 16GB aan opslagcapaciteit blijft er na de installatie van het besturingssysteem en enkele apps ongeveer 10GB vrij. Gelukkig kun je dit uitbreiden door middel van een micro-sd-kaartje tot 128GB. Houd er echter rekening mee dat de micro-sd-kaart op de plaats van de tweede simkaart inneemt.

huawei gr3 review3

In de praktijk loopt de hardware redelijk soepel. De Huawei GR3 is op zijn best wanneer je je niet te veel apps opstart, en het houdt bij simpele applicaties. Heb je  twee zware applicaties  op hetzelfde moment aanstaan  (bijvoorbeeld de camera-app en browser), dan merk je al snel dat het toestel op zijn limiet zit. Ook grafisch intensieve games kun je beter laten voor wat het is, al zijn simpele spelletjes prima te spelen.

De Huawei GR3 maakt overigens gebruik van micro-simkaarten. Deze simkaarten zijn groter dan de nano-simkaart, waarover de meeste smartphones beschikken. Met behulp van een microsimkaartadapter los je dit probleem eenvoudig op.

Software: oud, maar niet vertrouwd

Zoals we inmiddels gewend zijn voorziet Huawei  zijn toestellen van de zware EMUI-schil, waardoor er nauwelijks iets overblijft van stock-Android. Bij de GR3 maakt Huawei het echter wel erg bont, aangezien er een verouderde versie van de EMUI-schil (3.1) en Android (Lollipop)  aanwezig is. Hierdoor heb je dus geen mogelijkheid om app-permissies te beheren of Google Now on Tap te gebruiken. Huawei kennende krijgt de Huawei GR3 waarschijnlijk ook geen update naar  Android 6.0 (Marshmallow).

In de praktijk merk je dat er veel schoonheidsfoutjes in de software  zitten. Meldingen komen lang niet altijd door, en doen ze dat wel, dan ziet het er bepaald niet mooi uit. Zo is de tekst van inkomende berichten nauwelijks te lezen door het kleurgebruik. Ook zijn meldingen, in tegenstelling tot stock-Android, niet vanuit het homescherm uitschuifbaar. In plaats daarvan moet je meteen naar de app gaan of wachten totdat de notificatie verdwijnt, waarna je in het snelle instellingenpaneel het bericht eindelijk kunt bekijken.

Daarnaast is er geen app-drawer aanwezig. Hierdoor moet je applicaties in mapjes plaatsen, wil je het startscherm overzichtelijk houden. Al met al heeft de software van de Huawei GR3 nog het meeste weg van een mislukte iOS-versie.

Camera: aantal megapixels zegt niets

De Huawei GR3 is uitgerust met een 13 megapixel-camera aan de achterkant. In de praktijk bevestigt de camera echter dat het aantal megapixels zeker niet gelijkstaat aan de fotokwaliteit. Foto’s zien er namelijk matig tot slecht uit. Vooral wanneer de weersomstandigheden niet optimaal zijn (weinig zon), is er opvallend  veel ruis aanwezig. Geschoten kiekjes ogen dan flets en onnatuurlijk, en dat is jammer.

huawei gr3 review2

Ook video’s die de Huawei GR3 maakt hebben hetzelfde probleem,  zelfs wanneer je in full-hd-resolutie filmt. Door de afwezigheid van optische beeldstabilisatie ogen filmpjes  nogal schokkerig, omdat bewegingsonscherpte niet wordt gecorrigeerd. De 5 megapixel-frontcamera presteert beter, maar ontstijgt zeker niet de grauwe middenmoot.

Wel zijn de inmiddels bekende fotofeatures aanwezig. Zo maak je jezelf mooier met ‘Perfect Selfie’ en kun je een watermerk toevoegen aan je foto’s. Ondanks de geinige  features kun je voor mooie kiekjes de GR3 beter links laten liggen.

Accu: weinig bijzonders

De Huawei GR3 beschikt over een accucapaciteit van 2200 mAh. Bij intensief gebruik merk je dat dit aan de lage kant is. Het is dan ook  vaker regel dan uitzondering dat de GR3 na een dag WhatsAppen, Facebooken en browsen aan het einde van de dag helemaal leeg is. En dat is jammer.

Houd je echter rekening met de beperkte accucapaciteit en sluit je apps voortijdig af, dan is het mogelijk om het wat langer dan een  dag uit te houden op een volle cyclus. De  aanwezigheid  van de  batterijmanager (vrijwel dezelfde als de  Huawei P9 en P9 Lite) helpt je hiermee een eind op weg, door intensieve apps en processen op te sporen en af te sluiten.

Conclusie Huawei GR3 review

De Huawei GR3 blinkt uit door zijn mooie lichtmetalen behuizing. Helaas stellen vrijwel alle andere aspecten van het toestel teleur. Alhoewel de schermresolutie prima is en de hardware redelijk mee kan, zijn de camera, software, en accuduur verre van goed te noemen. Door de vele fouten in het toestel lijkt het alsof de GR3 te vroeg op de markt is gekomen. Dat is jammer, want er zit veel potentie in deze degelijke smartphone.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei GR3
Huawei GR3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu