Oppo R819 Review: goede betaalbare Chinese smartphone

Gijs Ettes
16 september 2013, 14:28
7 min leestijd
Oppo R819 Review: goede betaalbare Chinese smartphone

Reviewscore

7

De Oppo R819 werd medio augustus onthuld en viel vooral op door de belofte van dualsim-ondersteuning en stock Android. Googles pure versie van Android is immers alleen standaard voor Nexus-toestellen en de Google Play-edities van verschillende vlaggenschepen zonder omwegen te installeren. Oppo`s R819 zou naast zijn eigen rom dus ook de optie bieden om stock Android 4.2.1 te draaien, iets wat een best goede midranger van 269 euro natuurlijk direct laat opvallen.

Lees verder na de advertentie.

Toen de Oppo R819 begin september bij ons op de redactie aankwam, was er echter niks terug te zien van dat eerder beloofde stock Android, iets waar we meteen achteraan gingen. Wat bleek: Oppo werkt momenteel nog aan zijn stock Android 4.2.1-rom, en tot die tijd moeten R819-bezitters het nog even doen met een bètaversie die via het officiële Oppo-forum is te downloaden. Op basis van die bètaversie van stock Android 4.2.1 schrijven wij onze Oppo R819 Review.

De Oppo R819 was in augustus vooral interessant vanwege zijn relatief lage prijspunt ten opzichte van de  Google Nexus 4. De Nexus 4 is eind augustus echter 100 euro goedkoper geworden, en nu al voor 199 euro te vinden in de Duitse Google Play. Dat maakt de voornaamste vraag van deze recensie of de Oppo R819 je geld nu nog steeds waard is. We verklappen alvast: niet echt.

Design

oppo achterkant

Wat betreft design is er weinig aan te merken op de Oppo R819. Het toestel is volledig van plastic, met een achterkant die glad is maar wel een structuur heeft. Hij is momenteel alleen in het wit verkrijgbaar en doet je vanaf de voorkant gezien enorm denken aan de Samsung Galaxy S2. De R819 heeft daarnaast afgeronde hoeken, en ligt dankzij zijn fijne gewicht (110 gram) en dunne omvang (7,3 millimeter) fijn in de hand.

De vergrendelknop zit aan de linkerkant van het toestel, de volumeknoppen aan de rechterkant. Aan de onderkant vind je nog drie aanraakgevoelige knoppen, een voor het menu, een voor home en een om terug te keren naar een vorig venster. Het is natuurlijk een beetje jammer dat Oppo niet voor Googles conventies is gegaan – met een multitasking-knop in plaats van een terug-knop – maar dat zijn details.

Die knoppen aan de zijkant van het toestel steken niet echt uit, waardoor ze soms wat moeilijk terug te vinden zijn als het toestel in je zak zit. Ze reageren echter goed en geven je duidelijk het gevoel dat je iets indrukt, iets wat soms nog ontbreekt bij fysieke knoppen op Android-toestellen. Het moet daarom gezegd worden dat je voor 269 euro niks te klagen hebt op het gebied van bouwkwaliteit en design: de R819 ziet er prima uit en voelt bij gebruik allesbehalve goedkoop aan.

Scherm

oppo schoon

De Oppo R819 heeft een 4,7 inch-ips-scherm met een resolutie van 720×1280 pixels. Dit resulteert in een pixeldichtheid van 312 pixels per inch. Scherper hoeft wat ons betreft niet. Het ips-scherm zorgt ervoor dat de R819 in vrijwel alle omstandigheden prima te bekijken is. Over de kijkhoeken mag je ook niet klagen met dit toestel.

We stoorden ons wel aan het feit dat de helderheid van het scherm niet echt laag kan. Dit is overdag natuurlijk nauwelijks een probleem. Maar, als je snel in de bioscoop even iets wilt checken of je wekker in het donker wilt instellen, is het scherm wel heel erg fel. Een app die je scherm wat meer laat dimmen is daardoor zeker geen overbodige luxe. Het is raar dat Oppo voor dit relatief lage helderheidsbereik heeft gekozen.

Hardware

oppo voorkant

Op hardwaregebied haal je met de Oppo R819 een goede telefoon in huis, al is hij door de recente prijsverlaging van de Nexus 4 eigenlijk nét wat oninteressanter geworden. Zo krijg je bij de R819 1GB aan intern geheugen; de Nexus 4 doet het met 2GB. De processor van de R819 is ook net iets trager: een quadcore van 1.2GHz in plaats van een quadcore van 1.5GHz.

Hetzelfde geldt voor de niet-verwijderbare accu: 2000 mAh in plaats van 2100 mAh. Het laatste waar je eveneens iets mee achterloopt is het feit dat je Android 4.2.1 hebt in plaats van Android 4.3. Op die software komen we later op terug.

De telefoon functioneert wel prima op de hardware waar hij het mee moet doen, zowel bij de aangepaste rom van Oppo en de bètaversie van Android 4.2.1. Haperingen zijn er wel, maar het is nooit storend te noemen. Soms lijkt het of het geheugen en de processor alles even niet meer aankunnen, maar als je de telefoon een paar seconden rust geeft, werkt hij weer lekker mee.

Oppo`s R819 heeft zoals al is gezegd een vrij dunne behuizing, maar dat heeft wel als nadeel dat de batterij wat kleiner is dan die in de Nexus 4 en zaken als micro-sd-ondersteuning niet aanwezig zijn. Je moet het daardoor doen met de 16GB die in de smartphone zelf zit, iets wat in de meeste gevallen geen problemen zal zijn. Als je echter veel games en muziek wilt bewaren, zul je moeten selecteren.

Software

Een goedkope Chinese smartphone die stock Android kan draaien, het klonk ons in ieder geval als muziek in de oren. Inmiddels is ons enthousiasme wat getemperd, maar de Oppo R819 is absoluut geen drama op softwaregebied. We bekeken eerst even de skin van Oppo zelf, die over Android 4.2.1 heen werd gelegd. Over die skin kunnen we kort zijn: er is geen reden om Oppo’s kijk op Android te blijven gebruiken als je kunt overstappen naar stock Android 4.2.1.

De skin heeft namelijk nog wat rare bugs, is niet in het Nederlands te gebruiken en is sowieso beperkter in zijn mogelijkheden dan stock Android. Hij is bovendien niet echt mooi te noemen, al blijft dat een kwestie van (Chinese) smaak. Een voorbeeld van die eerdergenoemde bugs: onze tekst werd na een tijdje opeens onleesbaar klein, ongeacht de instellingen van het toestel.

Op het gebied van standaard meegeleverde apps komt Oppo ook met weinig interessants, alleen het homescherm met geinige platenspeler is een echt unieke feature. Het is daarnaast vreemd dat Oppo voor sommige apps een eigen icoontje heeft ontwikkeld (Google+) en voor andere weer niet (Gmail). Je homeschermen kunnen er door die inconsistentie al snel rommelig uitzien.

Stock Android voor 269 euro, daar koop je dit toestel dus voor. We waren dan ook enorm blij toen Oppo ons een bètaversie van de stock Android 4.2.1-rom toestuurde. Deze staat inmiddels ook op het forum van Oppo. Op deze stock Android-rom is weinig aan te merken, al zijn er hier en daar nog enkele bugs te vinden. Zo wordt de trilfunctie standaard opnieuw ingeschakeld bij opnieuw opstarten en het weer aanzetten van je geluid. Het is om alle bovenstaande redenen (lees: bugs) eigenlijk ietwat moeilijk om echt enthousiast over de R819 te blijven.

Camera

De 8-megapixel-camera van de Oppo R819 is niks om ontevreden over te zijn. Je hebt weinig last van ruis en de camera-apps van Oppo`s eigen skin en Android 4.2.1 zijn beiden prima te noemen. Er is zelfs een hdr-functie aanwezig, maar deze vertraagt het nemen van foto`s aanzienlijk en zorgt voor aantoonbaar meer ruis in je foto`s.

De videocamera van de R819 is verbazingwekkend goed. Hij neemt op met 1080p en 30 frames per seconde. De beeldkwaliteit is hierdoor beter dan je bij veel andere toestellen kunt krijgen in dezelfde prijsklasse. Op dit punt blinkt Oppo`s midranger daarom echt uit. Zie de onderstaande door GSM Arena schoten videotest bijvoorbeeld:

Conclusie: Oppo R819 Review

Ondanks de meer dan prima camera van de Oppo R819 kunnen we je dit toestel eigenlijk niet met volle overtuiging aanbevelen. Je betaalt immers iets meer (269 euro) dan je voor een Nexus 4 neerlegt (199 euro 8GB, 259 euro voor 16GB). Je krijgt daarvoor iets mindere hardware en een bètaversie van een oudere versie van Android. Die dualsim-ondersteuning is dan nog het enige waarmee Oppo de Nexus-lijn de loef af kan steken. Dat is wat ons betreft niet genoeg. De R819 is een goede telefoon, maar zeker niet de beste keuze voor zijn soort. Wij zouden daaorm voor een Google Nexus 4 gaan, of wachten op de Google Nexus 5.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Oppo R819
Oppo R819

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's