De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Samsung Galaxy Tab S2 Preview: toptablet is nog meer afgeslankt

Gijs Ettes
20 juli 2015, 11:41
5 min leestijd
Samsung Galaxy Tab S2 Preview: toptablet is nog meer afgeslankt

Met de eerste Galaxy Tab S leverde Samsung al een prima tablet af die de concurrentie met de iPad Air makkelijk aan kan. Zijn opvolger komt wederom in twee formaten (8 en 9,7 inch) en is krachtiger, dunner en mooier vormgegeven.

Lees verder na de advertentie.

Design: slanker en fraaier

De aankondiging van de Galaxy Tab S2 was alles behalve verrassend – daarvoor is er de afgelopen weken al te veel over de nieuwe tablet uitgelekt – maar wat ons tijdens de previewsessie wel verbaasde was  hoe dun het apparaat is. De Tab S2 8.0 en 9.7 zijn allebei  slechts 5,6 millimeter dik en daarmee voelbaar slanker dan hun voorgangers. Ook het gewicht is iets afgenomen: het 8 inch-model weegt 265 gram en het 9,7 inch-model 389 gram, waardoor ze gemakkelijk langere tijd zijn vast te houden. Het lagere gewicht is logisch: beide versies van de Tab S2 hebben een iets kleiner display. Het gemis van een paar tienden van een inch is echter niet groot.

samsung galaxy tab s2 preview

Wat we ook niet missen is het kitscherige putjesmotief aan de achterkant van de tablet. De Galaxy Tab S2 heeft een mat witte of zwarte kunststof achterkant waarop alleen het Samsung-logo, de camera en twee ronde bevestigingsdopjes voor  een  (apart verkrijgbare) case zijn  te vinden. Het frame is van metaal en draagt bij aan een look die  wat wegheeft van de Galaxy S6. Net als de smartphone is  de Tab S2 is voorzien van een vingerafdrukscanner die is geïmplementeerd in de homeknop en prima werkt voor het ontgrendelen van het apparaat.

Samsung heeft het design van de Tab S2 erg  clean  gehouden.  Het ontwerp zal niemand voor de borst stoten, maar ook geen hoofden doen draaien. Erg is dat echter niet, want beide modellen zijn prima afgewerkt, lekker handzaam en daarmee prettig in gebruik.

Scherm en hardware: subtiele verbeteringen

Als gezegd verschijnt de Samsung Galaxy Tab S2 in een versie met een 8 inch en een 9,7 inch-scherm. Beide modellen hebben ditmaal net als de iPad Air 2 een beeldverhouding van 4:3, wat volgens Samsung handiger werkt voor het lezen van e-books, magazines en webpagina`s. Voor dit soort content is een dergelijke beeldverhouding inderdaad prettig, maar bij het bekijken van video’s zijn hierdoor de zwarte randen boven en onder het beeld wel wat breder. Heel storend is dit echter niet en ook de iets lagere resolutie van 2048 bij 1536 pixels is nauwelijks merkbaar.

samsung galaxy tab s2 preview

De Tab S2 8.0 en 9.7 hebben dezelfde scherpe resolutie en zien er prachtig uit bij het bekijken van multimedia en het navigeren door de interface. De eerste Galaxy Tab S maakte op dit vlak al indruk en het super-amoled-display van zijn opvolger doet er nog een schepje bovenop met een hogere helderheid en een beter contrast. Wel heeft het beeld de neiging om enorm te spiegelen, wat het lastig maakt om het in direct zonlicht af te lezen. Ook is het een magneet voor vingerafdrukken, maar dat is bij vergelijkbare tablets niet anders.

Het super-amoled-scherm van de Galaxy Tab S2 doet er een schepje bovenop

Onder de motorkap heeft Samsung flink zitten sleutelen. Zo is de Tab S2 standaard voorzien van 32GB opslag (in plaats van de 16GB), dat met een micro-sd-kaartje is uit te breiden tot maximaal 128GB. Dankzij de krachtige Exynos 7420-chip met octacore-processor en 3GB aan werkgeheugen voelt de tablet enorm snel en soepel in gebruik. Apps starten vlot en bij het aanzetten van de tablet hoef je slechts enkele seconden te wachten voordat je aan de slag kunt. Ook video’s met een hoge resolutie worden probleemloos afgespeeld.

samsung galaxy tab s2 preview

Alle gebruikelijke verbindingen waaronder gps, wifi 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1 en micro-usb 2.0 zijn aanwezig. Alleen  de Tab S2 9.7 is  verkrijgbaar met 4G-ondersteuning, maar dan moet je wel 80 euro extra neertellen.  Daarnaast is er een apart verkrijgbare toetsenbordcase die eveneens 80 euro kost en de tablet omtovert tot een compacte Android-laptop. Het accessoire verbindt via bluetooth met de Tab S2 en typt best fijn ondanks de relatief kleine knopjes en beperkte travel. Wel is het touchpad aan de kleine kant, waardoor het voor bepaalde handelingen  vaak  handiger is om met je vinger op het scherm te tikken. Voor het schrijven van lange lappen tekst is de toetsenbordcase minder geschikt, maar voor incidenteel gebruik  kan hij  handig zijn.

Camera, software en accu

Weinig mensen gebruiken hun tablet als hun primaire fototoestel, maar dat heeft Samsung er niet van weerhouden om de Tab S2 van twee capabele camera’s te voorzien. We hebben ze in onze previewsessie niet uitgebreid kunnen testen, maar op papier lijkt de 8 megapixel-camera (diafragma f/1.9) aan de achterkant prima geschikt voor het sporadisch schieten van bijvoorbeeld familiekiekjes. Aan de voorkant bevindt zich een 2,1 megapixel-camera voor het voeren van videogesprekken en het maken van zelfportretten.

samsung galaxy tab s2 9.7

Op het gebied van software zijn er weinig verrassingen. De Tab S2 is voorzien van Android 5.0.2 (Lollipop) met Samsungs TouchWiz-skin en zal in de nabije toekomst waarschijnlijk nog van enkele updates worden voorzien. Standaard staan enkele Samsung-apps geïnstalleerd, alsmede Microsoft Word, Excel, PowerPoint, en OneNote. De bloatware is gelukkig vrij beperkt gebleven en als je bepaalde apps écht niet wilt, kun je ze uitschakelen. Al met al ziet het er opgeruimd uit; net als het design van de Tab S2 dus.

De interface ziet er, net als het design van de tablet, opgeruimd uit

De Tab S2 8.0 en 9.7 zijn respectievelijk voorzien van een 4000 mAh- en een 5870 mAh-accu die volgens Samsung garant staan voor zo’n 10 uur video’s bekijken. De standby-tijd en gemiddelde accuduur zijn natuurlijk aanzienlijk langer, al hebben we die nog niet uitgebreid kunnen testen. Wel troffen we in de instellingen weer de nodige energiebesparende opties aan, waarmee de accuduur van de Tab S2 flink is op te rekken.

Conclusie Samsung Galaxy Tab S2 preview

De Samsung Galaxy Tab S2 borduurt voort op de uitstekende basis die met de Galaxy Tab S werd gelegd. Beide versies van de tablet zijn dun, licht en stevig vormgegeven. Het super-amoled-display heeft ditmaal een iets andere beeldverhouding, wat zo zijn voor- en nadelen heeft. Wel oogt het scherm wederom scherp en komen beelden nog meer tot leven dankzij de hogere helderheid en contrastwaarden. Ook prettig is dat de Tab S2 meer opslagruimte biedt, een opgeruimdere interface en krachtige hardware die nergens een steekje laat vallen. De iPads van Apple hebben er een geduchte concurrent bij gekregen.

De Galaxy Tab S2 9.7 en Galaxy Tab S2 8.0 zijn vanaf begin september verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit voor respectievelijk 499 en 399 euro. Het grotere model met 4G-ondersteuning  heeft een adviesprijs van 579 euro.

Het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7
Samsung Galaxy Tab S2 9.7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu