De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Samsung Galaxy Tab S3 preview: higher dan high-end

Thomas Haenen
28 februari 2017, 12:42
4 min leestijd
Samsung Galaxy Tab S3 preview: higher dan high-end

Reviewscore

7,5

De Samsung Galaxy Tab S3 heeft alles wat je van een high-end Android-tablet zou verwachten, inclusief een meegeleverde S Pen. Maar is het genoeg om de hoge adviesprijs te rechtvaardigen? Je leest het in deze preview.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy Tab S3 preview

Het aanbod van Android-tablets is in het afgelopen jaar flink gekrompen. Steeds meer fabrikanten lijken zich terug te trekken, waardoor er eigenlijk bijna alleen maar budgettablets te vinden zijn. Samsung was in feite de enige met een iPad-alternatief, maar met een release in 2015 begon dat vlaggenschip inmiddels ook aardig verouderd te raken. Het bedrijf zegt echter nog alle vertrouwen te hebben in high-end tablets en kondigde deze week de Samsung Galaxy Tab S3 aan. In deze preview bespreken we drie redenen waarom de tablet veelbelovend is – en één reden waarom niet.

1. Strak glazen design

Bij een premium tablet hoort natuurlijk een premium design. Voor de Galaxy Tab S3 gebruikt Samsung dan ook geen plastic of ander goedkoop materiaal, maar glas en metaal. De volledige achterkant is van glas gemaakt, de zijkant is een metalen frame. De Tab S3 is daardoor verrassend licht (nauwelijks 400 gram) en dun. De afwerking is uitstekend.

Wel is het jammer dat de randen rond het scherm relatief groot zijn. Het voelt alsof Samsung aan de voorkant makkelijk een centimeter aan de zijkanten had kunnen wegschaven zonder problemen met vasthouden.

2. Beeld en audio van topkwaliteit

De Samsung-schermen zijn al jaren van wereldklasse en ook het 9,7 inch-scherm van de Galaxy Tab S3 is weer genieten. Het amoled-beeld zorgt voor heldere, levendige kleuren. De hoge resolutie van 2048 bij 1536 pixels zorgt ervoor dat het beeld ook nog eens behoorlijk scherp is.

Samsung heeft zijn tablet dit jaar voor het eerst voorzien van high dynamic range-ondersteuning. Daardoor moeten kleuren realistischer ogen en heb je een breder kleurenpalet in het beeld. De video’s zelf moeten daarvoor wel aangeleverd worden met hdr, maar gelukkig zijn hdr-films en -series nu al te vinden op bijvoorbeeld Netflix en Amazon Prime Video.

Daarnaast is de Tab S3 voorzien van vier speakers in alle hoeken van de tablet. Kantel je de tablet, dan kantelt het geluid mee, zodat het altijd stereo is. Op de drukke beursvloer is het moeilijk om geluid perfect te testen, maar onze eerste indruk is dat het merkbaar beter klinkt dan andere tablets.

3. Meegeleverde S Pen

De S Pen wordt dit jaar voor het eerst meegeleverd met de Galaxy Tab S3. Het exemplaar dat in de doos zit ligt prettig in de hand en schrijft heerlijk op het scherm. De stylus komt uitstekend tot zijn recht op het grote scherm van de Tab S3. Notities maken, schetsen of zelfs apps besturen gaat verrassend goed. Omdat het scherm zo groot is, zit je ook zelden met je hand in de weg.

Er lijkt soms een hele minimale vertraging te zitten tussen wanneer je iets tekent en wanneer het op het scherm verschijnt, maar dan bedoelen we ook écht minimaal. Aan de andere kant is de drukherkenning dan weer uitstekend. De Tab S3 herkent perfect of je zacht of hard op het scherm drukt met de S Pen. Een vluchtige schets ziet er daardoor ook echt anders uit dan stevig doordrukken. Helaas kun je de S Pen niet in de zijkant van de tablet plaatsen, dus je zult hem altijd los moeten meedragen.

Torenhoge adviesprijs

Helaas is er één groot pijnpunt, en dat is ook gelijk uitzonderlijk groot. Samsung geeft de Galaxy Tab S3 een adviesprijs mee van 679 euro. Dat is bijna tweehonderd euro duurder dan de Galaxy Tab S2, duurder dan alle Android-tablets en zelfs duurder dan de meeste iPads. Voor hetzelfde bedrag koop je meerdere andere Android-tablets met hetzelfde formaat. Het is een haast schandalig hoge prijs, al zal Samsung zal er ongetwijfeld zijn redenen voor hebben.

Conclusie Samsung Galaxy Tab S3 preview

De Samsung Galaxy Tab S3 is de mooiste, krachtigste, beste Android-tablet van het moment. Helaas moet je wel erg diep in de buidel tasten om hem in huis te halen. Hoewel het geluid en beeld absoluut een klasse beter is dan bij andere Android-tablets, betwijfelen we het ten zeerste of dat verschil voor iedereen belangrijk is. Er zijn maar weinig situaties waarin de extra kracht en pracht van de Tab S3 volledig tot zijn recht komt, waardoor de torenhoge adviesprijs wel een erg grote drempel is.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu