De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Sony Xperia Z1 Compact Review: veel smartphone in een compacte behuizing

Gijs Ettes
27 februari 2014, 12:00
6 min leestijd
Sony Xperia Z1 Compact Review: veel smartphone in een compacte behuizing

Reviewscore

8,5

De Sony Xperia Z1 Compact is een smartphone waar we naar hebben uitgekeken. Het toestel combineert immers uitstekende hardware met een behuizing die weliswaar dikker is dan zijn grote broer (9,5 millimeter), maar aanzienlijk minder hoog en breed. Daarnaast is de Z1 Compact 33 gram lichter dan de Z1, maar nog steeds even stof- en waterbestendig en vervaardigd uit hoogwaardige materialen.

Lees verder na de advertentie.

De Sony Xperia Z1 Compact is een smartphone waar we naar hebben uitgekeken. Het toestel combineert immers uitstekende hardware met een behuizing die weliswaar dikker is dan zijn grote broer (9,5 millimeter), maar aanzienlijk minder hoog en breed. Daarnaast is de Z1 Compact 33 gram lichter dan de Xperia Z1, maar nog steeds even stof- en waterbestendig en vervaardigd uit hoogwaardige materialen.

Onder de motorkap vinden we verder dezelfde vlotte processor en evenveel werk- en opslaggeheugen. Het display meet 4,3 inch en heeft een iets lagere resolutie, maar veel betere kijkhoeken dankzij de ips-technologie. Is de Z1 Compact dan een volledige homerun voor Sony, of kent het toestel toch de nodige minpunten? Lees verder en kom erachter in onze uitgebreide Xperia Z1 Compact review!

Design: compacte dikzak met goede afwerking

Qua design past de Xperia Z1 Compact perfect in de Xperia-lijn van Sony. Het toestel lijkt als twee druppels water op de Z1, is compacter en lichter, maar wel een hele millimeter dikker. De kleine dikkerd glijd gemakkelijk in een broekzak, maar er had wat ons betreft wel een onsje af gemogen. Vooral de randen rondom het scherm zijn breed, wat waarschijnlijk komt doordat Sony heel veel smartphone in een kleiner formaat heeft willen proppen. Aan de boven- en onderkant is veel loze ruimte, aangezien de Z1 Compact softwareknoppen heeft, in plaats van capacitieve toetsen onder het scherm. Bovenaan prijkt het Sony-logo met ernaast de 2,1-megapixel-frontcamera. De afwerking van het toestel is uitstekend, met aluminium, glas en stevige klepjes die de ingangen voor usb, micro-sd en de simkaart beschermen tegen de elementen. De hoeken van de Compact zijn afgerond, waardoor hij er net wat minder vierkant uitziet.

Sony Xperia Z1 Compact review 2

Draaien we het toestel om, dan zien we de (in ons geval geel) gekleurde achterzijde met de 20,7-megapixel-hoofdcamera, ledflitser en nog meer logo’s. De achterkant wordt beschermd door een dun laagje glas dat vingervlekken aantrekt en helaas al na een paar dagen kleine krasjes vertoont. Voor een toestel van ruim 500 euro hadden we liever een laag krasbestendig Gorilla Glass gezien, maar enorm storend zijn de krasjes niet. De voorzijde is gelukkig voorzien van een laag kraswerend glas dat beter zijn werk doet; na 2 weken gebruik zien we nog geen beschadigingen. Dat was bij de Xperia Z1 wel anders.

Scherm: klein, maar lekker helder en scherp

Het scherm van de Xperia Z1 Compact is een van de belangrijkste onderdelen van het toestel en het valt, ondanks de iets lagere resolutie, niet tegen. Het display meet 4,3 inch en is daarmee 0,7 inch kleiner dan dat van de Z1. De schermresolutie teruggeschroefd naar 720p, maar aangezien de pixeldichtheid 342 ppi bedraagt, is het verdomd lastig om afzonderlijke pixels te onderscheiden. Omdat het een ips-display betreft, zijn de kijkhoeken uitstekend en Sony heeft enkele softwarematige tweaks toegepast om de kwaliteit ervan optimaal te benutten. In direct zonlicht is het scherm goed afleesbaar en hd-video’s bekijken is een waar genot omdat kleuren natuurgetrouw worden weergegeven en het contrast dik in orde is.

Hardware: dezelfde specs, maar een betere accuduur

De Xperia Z1 Compact heeft dezelfde 2,2GHz-quadcore-processor als de Xperia Z1 en beschikt over 2GB aan werkgeheugen. Bij de Z1 zorgde dit al voor een soepele en fijne gebruikerservaring en bij de Compact is dit niet anders. Navigeren door de interface, het openen van grote internetpagina’s en het afspelen van multimedia; alles verloopt snel en zonder haperingen. Je hebt dan ook steeds het gevoel dat je een krachtig apparaat in handen hebt, waarmee je nog lange tijd vooruit kunt. De interface zit logisch in elkaar en lijkt perfect aangestemd op de beschikbare hardware.

De accu in de Z1 Compact is minder krachtig dan die van de Z1 of andere high-end toestellen, maar omdat het scherm kleiner is en een lagere resolutie heeft, gaat deze wel langer mee. In theorie staat de accu garant voor een beltijd van circa 14 uur. In de praktijk hadden we na een lange dag internetten, bellen, fotograferen en mailen nog 50 procent over. Doe je het rustig aan, dan is een gebruikstijd van twee dagen met gemak haalbaar. En dat is bij sommige vergelijkbare toestellen wel anders.

Software: Android 4.3 met niet al teveel opsmuk

Op het moment van schrijven draait de Xperia Z1 Compact op Android 4.3 (Jelly Bean) met daaroverheen Sony’s eigen skin. Als je het toestel voor het eerst aanzet, kom je wellicht veel widgets en apps tegen (Socialife, McAfee Antivirus, Xperia Lounge) die je niet direct nodig hebt, maar gelukkig zijn deze allemaal te verwijderen of uit te schakelen. Wat overblijft is een futuristische interface die logisch in elkaar zit en naar eigen smaak kan worden aangepast middels achtergronden, thema’s en widgets. Het ziet er minder druk uit dan bijvoorbeeld Samsungs TouchWiz-skin, zonder dat er belangrijke functionaliteiten missen.

Camera: Sony houdt de eer hoog

De camera`s in de Z1 Compact zijn identiek aan die van de Z1 en doet hun werk uitstekend. De frontcamera is ideaal voor selfies en het voeren van videogesprekken via Skypen of Google Hangouts. Maar het draait natuurlijk om de 20,7-megapixel-camera aan de achterzijde. Deze stelt niet teleur en schiet scherpe foto`s met veel detail en – overdag althans – weinig ruis. Foto`s die je `s nachts of in donkere omgevingen schiet, vertonen meer ruis, maar de resultaten zijn bovengemiddeld, vergeleken met andere smartphonecamera`s.
Ga je op stedentrip en heb je geen zin om een aparte camera mee te nemen, dan is de camera van de Z1 Compact een waardig alternatief. Ook omdat video`s die je opneemt van hoge resolutie zijn en vloeiend ogen. Het geluid bij filmpjes klinkt ietwat ingeblikt, maar niet zo erg dat het storend wordt.

Sony Xperia Z1 Compact review 3

Conclusie Xperia Z1 Compact review

Al met al zijn we erg te spreken over de Sony Xperia Z1 Compact. Het toestel kost een lieve duit, maar daarvoor krijg je wel een high-end design dat tegen een stootje kan en hardware die mee kan met de toptoestellen van dit moment. Het display heeft een iets lagere resolutie, maar oogt niettemin scherp en helder. Android 4.3, foto`s en video`s komen uitstekend tot hun recht op het display van de Compact. Daarnaast zijn de uitstekende camera`s en de accuduur een welkome bonus. Wil je een smartphone die bovengemiddeld presteert en toch handzaam is, dan kun je niet om de Z1 Compact heen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia Z1 Compact
Sony Xperia Z1 Compact

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu