Sony’s stof- Ă©n waterdichte tweede vlaggenschip van 2013
Hoewel zijn voorganger nog volledig van kunststof was gemaakt, is Sony hier met de Xperia Z1 (gelukkig) vanaf gestapt. Het toestel heeft namelijk een stijlvol geraamte van aluminium gekregen, waardoor het toestel luxe oogt en fijn in de hand ligt. De achterkant is van glas, dat bijkans net zoveel glimt als de voorkant met het grote 5 inch-scherm. Er zijn geen fysieke knoppen of uitstekende elementen aanwezig op die voor- en achterkant, wat ook strak oogt.
Omdat de Xperia Z1 stof- en waterdicht is, maakt hij wederom gebruik van enkele klepjes. Zo zitten de micro-sd-, micro-usb- en ingang voor de micro-simkaart allemaal netjes afgedekt. Dit zijn gelukkig aansluitingen die je niet al te vaak nodig hebt, mits je gebruikmaakt van Sony`s optionele magnetische oplader. In tegenstelling tot vorige waterdichte Sony-modellen is de ingang voor je hoofdtelefoon nu helemaal open, een fijne verbetering voor wie vaak muziek luistert via hun telefoon.
De Xperia Z1 in vogelvlucht
Lees verder na de advertentie.
Je bent van benieuwd wat de Xperia Z1 van Sony allemaal te bieden heeft. Hieronder hebben we de belangrijkste features van het toestel voor je op een rijtje gezet.
- Stof- en waterbestendige behuizing met krasvast glas
- 5 inch-scherm met een hoge resolutie van 1920 bij 1080 pixels
- Vlotte 2,2GHz quadcore-processor en 2GB aan werkgeheugen
- Indrukwekkende 20,7 megapixel-camera met een fysieke sluiterknop
Meer over de Sony Xperia Z1
Het scherm van de Sony Xperia Z1 heeft een fijne resolutie van 1920 bij 1080 pixels, maar valt toch een beetje tegen. Kleuren zien er weliswaar enorm natuurgetrouw uit, de helderheid van het scherm is zeker goed te noemen en het scherm is prima zichtbaar in lichte omstandigheden. Het contrast is alleen niet optimaal. De overige hardware is wel uitstekend. De rappe Snapdragon 800-chip huisvest namelijk een quadcore-processor die draait op een maximale kloksnelheid van 2,2GHz. En dat merk je. Alle animaties voelen namelijk uiterst gelikt aan, apps starten razendsnel op en echte vertragingen ondervinden we niet.
Dit komt waarschijnlijk ook door slim gebruik van het werkgeheugen van 2GB. Rechts onderin heeft de skin van Sony namelijk net als stock Android een handige knop voor multitasking. Of je nu één, tien of twintig apps open hebt, je toestel lijkt er nooit echt trager door te worden. Meer lezen? Check onze uitgebreide Sony Xperia Z1 review.
Conclusie Sony Xperia Z1 review
De Sony Xperia Z1 is een bakbeest, in de figuurlijke én letterlijke zin van het woord. De Snapdragon 800 die hij huisvest maakt hem enorm rap, dankzij de 2GB aan werkgeheugen kun je zoveel tegelijk doen als je zelf wilt en door de stof- en waterdichte behuizing kun je dat ook nog eens doen als je lekker in bad zit, mocht je daar behoefte aan hebben. Het toestel voelt daarnaast erg luxe aan en ziet er prima uit. Alleen de omvang en het ietwat grote gewicht zullen sommige mensen misschien afschrikken. De andere twee punten van zorg zijn de niet echt indrukwekkende camera en het toch wat flets ogende scherm. Op die twee punten had Sony toch wel wat beter kunnen presteren.