Android 4.3 Jelly Bean: het complete overzicht

Colin Baak
6 min leestijd
Android 4.3 Jelly Bean

Android 4.3 (Jelly Bean) is op 24 juli 2013 verschenen voor de Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 10 en Nexus 7. Dit is de basisversie waar alle andere smartphones binnenkort ook naar geüpdatet worden. Normaliter moeten fabrikanten als Samsung, HTC en Sony eerst hun eigen softwarelaag voor de nieuwe Android-versie aanpassen, maar blijven de functies in vrijwel alle gevallen hetzelfde.

Daarom zet AndroidPlanet alle Android 4.3-features en -vernieuwingen op een rijtje, zodat jij weer wat er voor jouw toestel aan gaat komen. Omdat Android 4.3 niet de grote update is waar iedereen stiekem op had gehoopt, voert Google voornamelijk enkele bugfixes en handige nieuwe functies toe.

Lees verder na de advertentie.

Laatste nieuws over Android 4.3

Android 4.3 (Jelly Bean) downloaden

De nieuwe update voor Googles besturingssysteem is dus al te downloaden voor Nexus-apparaten Galaxy Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 en de nieuwe Nexus 7. Als je echter gebruikmaakt van vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S4 of de HTC One, moet je even wachten tot de fabrikanten van die toestellen hun eigen skin hebben bijgewerkt en de Android-updates van specifieke aanpassingen voor hun eigen hardware hebben voorzien. Velen zijn al begonnen met het uitrollen van de Android 4.3-update.

Alle nieuwe features van Android 4.3 hebben we natuurlijk ook voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder voor een compleet overzicht van de nieuwste Jelly Bean-update.

1. Nieuwe app voor de camera

De vernieuwde camera-app voor Android 4.3 was al eerder uitgelekt, en zit natuurlijk in Googles nieuwe  Jelly Bean-update. De interessantste vernieuwing is de manier waarop Android-gebruikers de camera kunnen bedienen: dit gaat voortaan gemakkelijk via één hand, waarmee je vlot kunt scrollen door de opties in een soort regenboog-structuur. Met één duim kom je er meestal al.

Daarnaast is de zogeheten Photosphere-optie enorm verbeterd. Photosphere werd geïntroduceerd met Android 4.2 (Jelly Bean) en laat gebruikers eenzelfde foto als de Street View in Google Maps maken. De 360 graden-foto werd in een korte tijd enorm populair bij Android-gebruikers en in de Android 4.3 Photosphere is op een zodanige manier verbeterd dat glitches zo veel mogelijk voorkomen worden.

Zie hierboven een afbeelding van de nieuwe camera-app.

2. Telefoonnummers automatisch laten aanvullen

telefoonapp

Een andere handige verbetering in Android 4.3 is het nieuwe belmenu. De vernieuwde telefoon-app geeft Android-gebruikers namelijk de mogelijkheid om t9 toe te passen. Dit houdt in dat je via cijfers de namen van je contactpersonen kunt invoeren, net als bij een sms vroeger. De telefoon-app vult je suggesties bovendien automatisch aan, waardoor je voor de naam Peter vaak al klaar bent met ‘pet’.

Dit fijne t9-toetsenbord wordt overigens samen met ondersteuning voor een flinke rits nieuwe talen geïntroduceerd, en een verbeterde weergaven van tekst die je van rechts naar links moet lezen. Zo is er sinds Android 4.3 onder andere ondersteuning voor Afrikaans, Hindi, Swahili en Zulu.

3. Ondersteuning voor bluetooth smart en avrcp 1.3

De grootste verbetering de komst van bluetooth smart naar een Android-toestel brengt, is het feit dat de verbinding met wearables als een smartwatch of accessoires als een hartslagmeter minder energie van je accu opslurpt. Dit is erg fijn bij het gebruik van bijvoorbeeld Google Glass. Die slimme bril maakt immers constant verbinding met je smartphone. Let op: alleen modellen met bluetooth 4.0-ondersteuning profiteren hiervan.

Versie 1.3 van ‘audio/video remote controle profile’ (avrcp) zit eveneens in de nieuwe Jelly Bean-update gebakken. Dit wordt onder andere gebruikt om apparaten als carkits van informatie over muziek te voorzien bij het afspelen van muziek.

4. Beperkte gebruikersprofielen geven meer controle

Sinds oktober is het mogelijk om meerdere gebruikers hun eigen achtergronden en homeschermen te laten gebruiken op Android-apparaten; met Android 4.3 is het nu mogelijk geworden om bepaalde profielen daarbij minder toegang te geven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind alleen bepaalde spelletjes kan openen en geen in-app aankopen kan doen in die games. Dit is erg handig als je je smartphone of tablet weleens uit handen moet geven.

5. Verbeterde accuduur

android43-wifi

Dankzij een nieuwe optie die ervoor zorgt dat je wifi wordt gebruikt voor het bepalen van je locatie – ook als je geen gebruik maakt van een wiif-netwerk – hoeft je gps-sensor minder vaak te worden geraadpleegd. Aangezien een gps-sensor niet echt zuinig met je accu omgaat, is dit een fijne verbetering als je apps als Facebook of Twitter graag voorziet van informatie over je huidige locatie. Echter blijkt in de praktijk dat de nieuwe wifi-locatie-rapportage tegenvalt en meer energie verbruikt dan normaal.

Die eerdergenoemde ondersteuning voor bluetooth smart draagt dus ook bij aan een accu die langer meegaat, mocht je gebruikmaken van een smartwatch of polsbandje die bepaalde gegevens doorgeeft aan je Android-telefoon of -tablet. Vooral bij smartphones als de Nexus 4 (die een niet al te grote accu heeft) zijn dit broodnodige optimalisaties.

6. Betaalde content streamen in 1080p

Kanalen als Netflix (dat binnenkort naar Nederland komt) boden hun content nog niet in 1080p aan via hun Android-apps. Dit was omdat er nog niet voldoende drm (digital rights management)-maatregelen beschikbaar waren om hun content te beschermen. Deze zijn er nu wel, wat de deuren opent voor allerlei nieuwe streaming-diensten in nog betere kwaliteit.

In de broncode is overigens ook ondersteuning voor 4k-output gevonden, maar er zijn nog geen apps, diensten of Android-schermen die deze resolutie ondersteunen.

7. Mooiere en snellere games dankzij OpenGL ES 3.0

Dankzij ondersteuning voor OpenGL ES 3.0 wordt het met Android 4.3 mogelijk dat Android-spellen er mooier uitzien en met minder sterke hardware soepeler draaien. OpenGL ES 3.0 zorgt bijvoorbeeld voor nieuwe zogeheten shaders, betere compressie voor textures en andere grafische verbeteringen. Erg leuk als je graag een game speelt op zijn tijd.

Het nieuwe fstrim moet er daarnaast voor zorgen dat het zogeheten nand-geheugen van onder andere de Nexus 7-tablets op den duur wordt opgeschoond; als dit niet gebeurt. is er op en duur namelijk sprake van prestatievermindering.

8. Virtual Surround Audio-ondersteuning

Met een slim audio-trucje – dat eigenlijk al vele jaren wordt toegepast voor het simuleren van surround geluid uit stereo-koptelefoons – komt met de nieuwste Jelly Bean-update naar Android toe. In onderstaande video zie je hoe de nieuwe Nexus 7 van deze techniek gebruik gaat maken. De HTC One is ook een prima kandidaat voor deze technologie, dus hopelijk komt HTC sneller met zijn Android 4.3-update dan bij de Android 4.2.2-update het geval was.

9. Enkele handige toevoegingen voor ontwikkelaars

Verder heeft Google Android-ontwikkelaars van een flink aantal nieuwe mogelijkheden voorzien, maar daar merk je als eindgebruiker een stuk minder van. Via een verbeterde Systrace-tool is het om te beginnen mogelijk om veel informatie over het functioneren van een Android-apparaat te raadplegen en er zijn een aantal nieuwe opties voor notificaties beschikbaar. Iedere app kan nu bijvoorbeeld de ‘system-wide’-notificaties raadplegen.

Meer lezen over Android-versies?

Na Android 4.1 Jelly Bean komt Android 4.4 KitKat. Of bekijk ons gehele Android-versies overzicht.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu