De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

4G: het complete overzicht

Wouter Nijsen
2 min leestijd
4G

4G staat voor fourth generation en is – zoals de naam al doet vermoeden – de opvolger van de mobiele standaard 3G. De grootste verbetering van 4G is de aanzienlijk hogere snelheid die mobiele apparaten ermee bereiken. De meeste grote providers in Nederland en België bieden een landelijk dekkend 4G-netwerk.

Het laatste nieuws over 4G

4G: sneller dan ooit

Lees verder na de advertentie.

4G

4G werd begin 2013  voor het eerst in ons land uitgerold en is in korte tijd  behoorlijk ingeburgerd binnen de telecommunicatie-wereld. In theorie is het mogelijk om met een 4g-verbinding een maximale snelheid van 100-150Mbps te behalen. Als gezegd zijn dit theoretische snelheden en in de praktijk zul je deze niet of nauwelijks behalen. Doordat 4G een stuk sneller is dan zijn voorganger, stream je aanzienlijk sneller films en series naar een mobiel apparaat. Op het moment van schrijven hebben KPN en Vodafone het betrouwbaarste 4G-netwerk met landelijke dekking.

Waar voorheen alleen de nieuwste en high-end toestellen ondersteuning voor een 4G-verbinding hadden, ondersteunen goedkopere smartphone tegenwoordig ook 4G. Naast het bekijken van films en series op je telefoon of tablet merk je de hogere snelheid ook bij de simpelere taken. Denk hierbij aan het browsen op het internet, het lezen van tweets in Twitter en checken van de  laatste updates op Facebook. Alles wordt sneller ingeladen, gestart en in vergelijking met 3G is dit verschil goed te merken.

Ook daalt de snelheid van 4G niet wanneer er meerdere mensen op hetzelfde netwerk zitten. Dit komt voornamelijk door het feit dat  4G-verbindingen in het algemeen een stuk stabieler zijn dan 3G-verbindingen. Hierdoor wordt content een stuk sneller geüpload en gedownload, zonder dat hier veel haperingen en andere problemen bij te merken zijn.

In de onderstaande video van KPN wordt het verschil tussen 3G en 4G door middel van  een speedtest geïllustreerd, zodat je een beeld krijgt bij het grote verschil in snelheid tussen de twee mobiele standaarden.

https://www.youtube.com/watch?v=ebT3jE453X8
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu