Android 4.4 KitKat

Colin Baak
9 min leestijd
Android 4.4 KitKat

Na Android 4.3 Jelly Bean komt Android 4.4 KitKat. Android 4.4 (KitKat) is qua design geen grote vernieuwing van het besturingssysteem, maar de voornaamste en belangrijke veranderingen bevinden zich onder de motorkap. Naast een aantal vernieuwde interface-elementen gaat Android 4.4 namelijk efficiënter om met het werkgeheugen en de accu. Ook fijn is de `immersive`-modus die afleidende zaken verbergt en de mogelijkheid om sneller bestanden, contacten, multimedia en andere zaken terug te vinden dankzij de diepere integratie van Google-services en Google Now.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe features in Android 4.4

De belangrijkste vernieuwingen in Android 4.4 hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

 • Efficiënter gebruik van de accu en het beschikbare werkgeheugen
 • Sneller vinden wat je zoekt met Google Now
 • ‘Immersive’-modus verbergt knoppen, statusbalk en andere afleidende zaken
 • Multitasken verloopt sneller
 • Telefoon-app vernieuwd en voorzien van meer functies
 • Hangouts integreert sms en mms, bevat GIF-ondersteuning
 • Toetsenbord voorzien van nieuwe emoticons
 • Ingebouwde mogelijkheid om allerhande bestanden te printen
 • Diepe integratie van office-pakket Quickoffice
 • Android 4.4 kan via een infraroodsensor als afstandsbediening voor de tv fungeren
 • Makkelijkere streaming van content via wifi
 • Mogelijkheid om het scherm op te nemen
 • Optie om stappen te tellen dankzij twee nieuwe sensoren
 • Snel schakelen tussen een zeer nauwkeurige en energiezuinige locatie-instelling
 • Project Svelte, dat Android ook op toestellen met minder krachtige hardware soepel laat draaien
 • Het beheer van de sd-kaart. Lees er alles over in ons artikel Android 4.4 sd-kaart: wat is er allemaal veranderd?

Laatste nieuws over Android 4.4 KitKat

Android 4.4 hands-on in screenshots

android44-kitkat-1024x576

Het eerste dat direct opvalt aan Android 4.4 zijn de grotere iconen. Het oogt in het begin een beetje lomp, maar de grotere iconen wennen snel en geven in combinatie met de nieuwe knop voor de app-drawer een ietwat speelser uiterlijk aan de telefoon. Als je naar de app-drawer gaat, zie je dat er alleen ruimte is voor apps. Ook daar zijn de iconen groter dan normaal en de achtergrond vervaagd. Dit geeft opnieuw een wat speelsere look aan Android, waar we eigenlijk wel erg tevreden over zijn. Ook enkele app-iconen, waaronder van de telefoon en instellingen, zijn geüpdatet met, inderdaad, een speelser design.

Bij de snelle instellingen (zie screenshot rechtsboven) zijn grotendeels nog steeds dezelfde knoppen aanwezig. Twee wijzigingen zijn de data-indicatie-iconen bij het wifi- of mobiele netwerk en de nieuwe knop voor locatie-instellingen. Deze knop leidt naar de nieuwe locatie-instellingen (zie foto onder, midden) waar je ziet welke apps de locatievoorzieningen en daarmee veel energie verbruiken en snel de locatievoorzieningen aan- of uitschakelen.

Het instellingen-menu is grotendeels gelijk gebleven, naast een extra sectie voor afdrukken via cloud-printers en een geheel nieuwe locatie-menu. In het locatie-menu worden onder andere de locatieservices en recente locatieverzoeken getoond. Zo kun je in bovenstaande screenshot zien dat bijvoorbeeld de camera een hoog accuverbruik heeft door het toevoegen van een gps-locatie aan de foto’s die je schiet. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Google Maps.

Bij de locatie-modus van het locatie-menu kun je kiezen tussen grote nauwkeurigheid (gebruik van gps, wifi en mobiele netwerken), accubesparing (gebruik van wifi en mobiele netwerken) of alleen apparaat (gebruik van gps). Dit geeft gebruikers de mogelijkheid zelf te kiezen wat zij het belangrijkste vinden: accuduur of een snelle en nauwkeurige locatie.

Een andere belangrijke verandering in Android 4.4 is het aanpassen van het homescreen. Hoewel veel fabrikanten dit al aan hun eigen softwarelaag hebben toegevoegd, was het inrichten van je homescreens op een Nexus-toestel voor velen een beetje ingewikkeld. Zo gaf Google je geen aanwijzingen hoe je apps of widgets op je homescreen krijgt.

In Android 4.4 Kitkat is dat anders: als je voortaan lang op het homescreen drukt, krijg je een nieuw venster te zien waar je de achtergrond kan veranderen, widgets kunt toevoegen en de instellingen van Google Now en Google Zoeken, die beide in de launcher geïntegreerd zijn, kunt bewerken. Ook biedt dit nieuwe scherm je de mogelijkheid de verschillende homescreens te rangschikken of om te draaien. Apps worden nog steeds vanuit de launcher aan het homescreen toegevoegd (als ze niet al door de installatie automatisch op een homescreen komen te staan).

Twee andere apps die op de schop zijn genomen, zijn de telefoon-app en Hangouts. Laatstgenoemde is voortaan ook de standaard sms-app, zoals je in de meest rechtse screenshot hierboven ziet. Als je een sms verstuurt, krijgt deze het label ‘sms’ binnen de Android-app. Hierdoor houd je het overzicht tussen de Hangouts-gesprekken en je sms’jes.

De telefoon-app heeft de grootste make-over gekregen. Deze is voortaan gevormd rondom je contacten, waarvan er drie worden uitgelicht met foto en de rest van je favorieten daaronder verschijnen. Bovenin bevindt zich een grote zoekbalk die je naar contacten en plaatsen in de buurt laat zoeken, ook via spraakherkenning. Aan de onderkant kun je drukken op alle contacten om de gehele lijst van contacten weer te geven en is er een knop die de nummertoetsen naar boven brengt. De bel-knop die dan tevoorschijn komt, is voorzien van een lichtblauwe kleur die Android opnieuw een wat speelser uiterlijk geeft.

Als laatste verschijnen aan de bovenkant van de telefoon-app je meest recente gesprekken en bekijk je door middel van de knop aan de linker onderkant je gespreksgeschiedenis.

Een andere belangrijke verandering is Google Now. Deze zit voortaan in de launcher geïntegreerd en wordt geopend door van links naar rechts te swipen. Eigenlijk zit de launcher hiermee aan de linker zijkant van je homescreen. De functie om ‘OK Google’ te zeggen waarna Google Now zichzelf opent, is echter nog niet in het Nederlands beschikbaar, samen met een reeks andere nieuwe Google Now-features.

Verder kunnen apps nu volledig gebruikmaken van het scherm, zoals Play Books of de YouTube-app. Hierdoor wordt het gehele scherm ingenomen en verdwijnen de notificatiebalk en balk met touchscreen-knoppen. Ook kun je met Android 4.4 beter externe apparaten besturen, zoals de Chromecast of een extern scherm, want de controls worden duidelijker en groter op het vergrendelscherm weergegeven. Laatstgenoemde heeft ook twee nieuwe iconen gekregen waarmee het makkelijker is de camera-app en Google Now te openen.

Als laatste noemen we een paar verbeteringen die we nog niet direct hebben kunnen uittesten, maar volgens Google wel in Android 4.4 aanwezig zijn. Zo kun je sneller multitasken door het verbeterde geheugenbeheer (ja, de Nexus 5 draait als een zonnetje), gebruiken apps die webcontent inladen voortaan het snellere Chrome om te renderen en verbruikt het afspelen van audio voortaan minder energie. Dit laatste is vooral handig voor wie bijvoorbeeld veel Spotify of Play Music gebruikt. Ook zou de reactiesnelheid van het scherm zijn toegenomen. In de praktijk voelt de Nexus 5 in ieder geval sneller aan en lijkt Android 4.4 heel snel te draaien, maar dit kan liggen aan de snelle Snapdragon 800-chip.

Android 4.4 video: een korte indruk

Android 4.4 KitKat: a quick look (Dutch) - AndroidPlanet.nl

Android 4.4 belangrijkste features uitgelegd

1. Snelheid
Android 4.4 gaat efficiënter om met het werkgeheugen van je smartphone of tablet en werkt vloeiend op Android-toestellen met ten minste 512MB werkgeheugen. Daarnaast moet Android 4.4 de batterijduur verlengen door informatie te koppelen die verschillende sensoren ophalen. Hiermee kan het besturingssysteem efficiënter met data omgaan. Ook verbruiken mobiele verbindingen circa 20 procent minder energie: een belangrijke vooruitgang.

Google wil dat Android 4.4 voor iedereen beschikbaar is, maar dat betekent niet dat alle oudere toestellen een update naar dit nieuwe besturingssysteem ontvangen. Met ‘KitKat for all’ bedoelt Google dat Android 4.4 beschikbaar wordt voor toestellen in alle prijscategorieën. Daar valt vooralsnog alleen ‘de volgende generatie Androidapparaten’ onder.

2. Interface
Android 4.4 kent op het homescreen transparante knoppen onderaan het scherm, statusiconen in het wit in plaats van blauw en een nieuw uiterlijk voor veel pictogrammen. Verder is Android 4.4 gebruiksvriendelijker gemaakt en is er een ‘immersive’-modus toegevoegd die afleidende zaken verbergt, zodat jij alleen datgene ziet waarmee je bezig bent. Vernieuwde wallpapers dragen bij aan een frisse look voor het besturingssysteem.

3. Nieuwe apps en functies
Op het gebied van apps en functies is ook het nodige veranderd. Zo is de Telefoon-app vernieuwd zodat je direct vanuit de app kunt zoeken naar contacten, locaties in de buurt en (zakelijke) Google Apps-accounts. Eerder werd al bekend dat de vernieuwde Hangouts-app sms en mms integreert, zodat een aparte berichten-app overbodig is.

android44kitkat

Verder zijn nfc en cloud-diensten zoals printen en opslag uitgebreid met meerdere functies en kan Android 4.4 Kitkat via een infraroodsensor voortaan als afstandsbediening voor de tv fungeren. Door Wi-Fi Tunneled Direct Link Setup (TDLS) kan het OS ook media en andere content gemakkelijker naar apparaten op hetzelfde wifi-netwerken streamen.

Tevens is de geluidsproductie op de schop genomen. Audio verbruikt minder energie, wat handig is voor lange Spotify-luistersessies en het bekijken van YouTube-video`s. Gebruikers kunnen met Android 4.4 Kitkat tevens het scherm opnemen, hun stappen tellen door twee nieuwe sensoren en snel schakelen tussen een zeer nauwkeurige en energiezuinige locatie-instelling.

4. Integratie Google-services
De Nexus 5 launcher zorgt ervoor dat Google-diensten nog dieper zijn geïntegreerd in je toestel, zodat je makkelijk en snel de gewenste informatie vindt en Google Now direct kunt gebruiken. Dankzij deze functie kun je sneller dan ooit zoeken met stemopdrachten, berichten verzenden, een route plannen en muziek afspelen.

Hoe verschillen Android 4.4.2 en Android 4.4.1?

In Android 4.4.1 is de snelheid van de camera-app van de Nexus 5 flink aangepakt, waardoor deze sneller opstart, beter scherpstelt en sneller foto’s schiet. Daarnaast lost de 4.4.1-update bugs in het besturingssysteem op en voegt deze transparante statusbalken met iets strakkere pictogrammen.

Android 4.4.2 verscheen een week na Android 4.4.1 (december 2013) en was een nog kleinere update dan zijn voorganger. Over wat precies nieuw is in 4.4.2 lopen de meningen uiteen, maar veel bronnen spreken over bugfixes en ‘verbeteringen voor beveiliging’.

Waarom de naam Kitkat?

Voor Android 4.4 hebben Google en KitKat besloten om de handen ineen te slaan en elkaar te helpen met hun naamsbekendheid. Bij deze smakelijke deal is naar verluidt geen geld gemoeid. De keuze voor KitKat als naamgever voor Android 4.4 komt voort uit het feit dat veel mensen niet weten hoe Key Lime Pie (limoen-roomtaart) smaakt. Aanvankelijk was laatstgenoemde gekozen als naam, maar KitKat is natuurlijk veel bekender.

Google zegt over KitKat het volgende:

Android is het besturingssysteem dat op meer dan een miljard smartphones en tablets draait. Omdat deze apparaten ons leven zo fijn maken, wordt elke Android-versie vernoemd naar een dessert: Cupcake, Donut, Eclair (een soort gebakje), Froyo (afkorting van bevroren yoghurt), Gingerbread (gemberkoek), Honeycomb (honinggraat), Ice Cream Sandwich (ijssandwich) en Jelly Bean. Zoals iedereen vinden ook wij het moeilijk om weg te blijven van chocolade, en daarom hebben we besloten om de volgende versie van Android te vernoemen naar een van onze favoriete chocolade-lekkernijen: KitKat!

Officiële Android 4.4 Kitkat video

Android KITKAT 4.4 - The future of confectionery
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu