Tip: Facebook-foto’s overzetten naar Google Foto’s

Gijs Ettes
15 juli 2015, 20:13
2 min leestijd
Tip: Facebook-foto’s overzetten naar Google Foto’s

Facebook is niet de beste plek om een back-up van je foto’s te bewaren, om uiteenlopende redenen. Het is dan ook een klus om je kiekjes van het sociale netwerk over te hevelen naar een clouddienst als Google Foto’s.

Lees verder na de advertentie.

Facebook foto’s downloaden

Je  Facebook  foto’s downloaden in an sich niet zoveel werk, maar ze vervolgens op een logische manier indelen kost meer moeite. Het probleem is dat bij het uploaden van foto’s naar Facebook de EXIF-data verloren gaat, waardoor informatie als de tijd en datum waarop de foto is genomen niet meer beschikbaar is. Ook de bestandsnaam van foto’s verandert in een lange reeks cijfers waar geen touw aan vast is te knopen. Lastig, zeker als er veel kiekjes aan je Facebook-account zijn gekoppeld.

facebook foto's

Een ander nadeel is dat de maximale grootte van foto’s op Facebook slechts 800 bij 600 pixels bedraagt. Het sociale netwerk verkleint en comprimeert foto’s om te voorkomen dat deze meer dan 100KB in beslag nemen. Wil je ze niettemin downloaden, dan kun je de stappen hieronder doorlopen.

  • Log via je pc in op Facebook en open via de knop rechtsboven de instellingen;
  • Onder het kopje ‘Algemeen’ vind je onderaan de link ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. Klik hierop;
  • Je kunt nu een aanvraag doen om je Facebook-gegevens te downloaden. Binnen vijf minuten ontvang je een e-mail met een downloadlink;
  • Download het zip-bestand, pak dit uit en je vindt al je foto’s in de map ‘Photos’.

Overstappen op Google Foto’s

De volgende stap is om je foto’s te uploaden naar Google Foto’s. Ga hiervoor naar photos.google.com en log in met het Google-account dat je wilt gebruiken voor het back-uppen van je foto’s. Druk op het wolkje rechtsboven om te starten met het uploaden. Hierna kun je aangeven of je foto’s met hoge kwaliteit wilt uploaden (prima voor foto’s met een maximale resolutie van 16 megapixels) of de ongecomprimeerde originelen.

→ Dit moet je weten over Google Foto’s.

Aangezien de foto’s van Facebook een lage resolutie hebben, kun je voor de eerste optie gaan. Google geeft je gratis 15GB opslagruimte in de cloud, maar in het geval van ‘hoge kwaliteit’ kun je onbeperkt foto’s blijven uploaden.

google foto's facebook foto's

Wil je orde in de zojuist gecreëerde chaos scheppen, dan is het goed om je foto’s onder te brengen in albums. Klik in Google Foto’s bovenaan op het plusteken en kies de kiekjes die je wilt samenbrengen. Geef het album een relevante naam, zodat je het gemakkelijk terugvindt in je verzamelingen en in de Google Foto’s-app op je smartphone.

→ Meer lezen? Check ons overzicht met de beste tips voor je Android.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu